25.1 C
București
vineri, 27 septembrie 2024
AcasăSportAriton despre Roşia Montană: Mi-aş dori o renegociere favorabilă pentru statul român

Ariton despre Roşia Montană: Mi-aş dori o renegociere favorabilă pentru statul român

Ministrul Economiei, Ion Ariton, a declarat, sâmbătă, la Alba Iulia, că ministerul pe care îl conduce va reanaliza contractul privind proiectul minier de la Roşia Montană şi va decide dacă va propune o renegociere, afirmând că el şi-ar dori o renegociere favorabilă pentru statul român, relatează Mediafax.

Ariton a spus, într-o conferinţă de presă, că contractul privind proiectul minier de la Roşia Montană este „în curtea” Ministerului Economiei, precizând că a purtat deja o discuţie cu premierul Emil Boc privind posibilitatea de a fi îmbunătăţite beneficiile statului român.

„Noi putem să facem o reanalizare a lui. Am purtat o discuţie cu premierul, pentru a discuta condiţiile în care a fost încheiat acest contract, să vedem dacă putem îmbunătăţi pentru ceea ce înseamnă un beneficiu al statului român. Cred că o astfel de discuţie nu are de ce să nu fie oportună”, a afirmat Ariton.

El a adăugat că o reanalizare la nivel de companie şi la nivel de minister privind contractul de la Roşia Montană va avea loc, precizând că aceasta va fi făcută documentat, cu specialişti.

„Acest lucru va trebui prezentat într-o şedinţă de Guvern, bineînţeles fundamentat, pentru a putea intra într-un dialog cu partenerii, în situaţia în care vom ajunge la o concluzie în acest sens”, a spus Ariton.

Întrebat când va fi făcută această analiză, Ion Ariton a răspuns că nu poate da un termen cert.

„Bineînţeles, ca orice partener într-un contract – suntem ca stat partener în acest contract -, mi-aş dori o renegociere favorabilă pentru statul român şi, de ce nu, aţi văzut exemplul de la Bechtel, un exemplu elocvent, când colega noastră a renegociat acest contract şi au fost nişte clauze favorabile parteneriatului român”, a spus Ariton.

Întrebat de ce nu este desecretizat contractul privind proiectul de la Roşia Montană, Ariton a spus că „la nivel de minister contractul este pus pe site, este un contract public”.

Preşedintele Traian Băsescu le-a spus, marţi seară, participanţilor la un flashmob la Cotroceni, că se va „ocupa” şi de desecretizarea contractului pentru exploatarea minieră de la Roşia Montană.

Băsescu a fost întrebat de protestari dacă are în vedere desecretizarea contractului cu Gold Corporation pentru exploatarea minieră a zăcămintelor de aur la Roşia Montană.

„Da, asta mă interesează în perioada următoare, o să mă ocup şi de desecretizare”, a răspuns preşedintele, după ce înainte menţionase că acest contract a fost semnat în 1997, însă clasa politică „s-a făcut că dezbate” proiectul, fără a întreprinde demersuri concrete.

Luni, preşedintele Traian Băsescu a făcut o vizită la cariera din Roşia Montană, după care a mers la Primărie, unde a fost aşteptat de câteva zeci de muncitori care au scandat „Vrem minerit” şi „Vrem să muncim”. Pe lângă aceştia, în centrul localităţii s-au aflat şi opozanţi ai proiectului minier.

Cele mai citite

Atenție șoferi: Obligația de a schimba cauciucurile de vară cu cele de iarnă odată cu scăderea temperaturilor și apariția zăpezii

Odată cu răcirea vremii și apariția zăpezii, poleiului sau a gheții, șoferii sunt avertizați că trebuie să își echipeze autovehiculele cu anvelope de iarnă,...

Creștere record a creditelor de consum în România: Volumul finanțărilor noi a atins 5 miliarde lei în iulie

Românii au arătat un interes crescut pentru creditele de consum în 2024, atingând un volum record de 5 miliarde de lei în iulie, o...

Atenție șoferi: Obligația de a schimba cauciucurile de vară cu cele de iarnă odată cu scăderea temperaturilor și apariția zăpezii

Odată cu răcirea vremii și apariția zăpezii, poleiului sau a gheții, șoferii sunt avertizați că trebuie să își echipeze autovehiculele cu anvelope de iarnă,...
Ultima oră
Pe aceeași temă