18.2 C
București
duminică, 29 septembrie 2024
AcasăSpecialCum şi-a însuşit Eva Peron comoara nazistă

Cum şi-a însuşit Eva Peron comoara nazistă

Eva Peron, fosta primă doamnă a Argentinei, a păstrat averile unor evrei bogaţi care au murit în lagărele de concentrare, relatează The Telegraph.

Informaţiile au apărut în cartea „The Politicaly Incorrect Guide to Latin America” scrisă de jurnaliştii brazilieni Leandro Narloch şi Duda Teixeira.

Eva Peron a fost a doua soţie a preşedintelui Juan Peron şi a fost considerată o eroină naţională chiar şi după 60 de ani de la moartea sa.

Fundaţia pe care ea a înfiinţat-o a ajutat la construirea multor şcoli, spitale şi orfelinate în zonele sărace. De asemenea, a contribuit foarte mult la creşterea popularităţii soţului ei.

Cu toate acestea, Eva Peron a ajutat mulţi nazişti, printre care şi Adolf Eichmann sau Josef Mengele, să părăsească Europa după cel de-al II-lea Război Mondial şi să-şi găsească liniştea în raiul argentinian.

Cartea afirmă că „printre bunurile pe care le deţinea se aflau piese din tezaurul nazist, multe dintre ele provenind de la evreii bogaţi care au fost ucişi în lagărele de concentrare. Peron însuşi a vorbit despre bunurile germane şi japoneze pe care guvernul argentinian şi le-a însuşit.”

Autorii cărţii pretind că Simon Bolivar, eroul războaielor de independenţă din America Latină, era înspăimântat de faptul că negrii, indienii sau metişii ar fi pus mâna pe putere şi ar fi instaurat propriul guvern. De asemenea, fostul preşedinte chilian Salvador Allende a introdus îndoctrinarea socialistă în şcoli şi a fost la un pas de a adopta o lege a sterilizării inspirată de doctrina nazistă, având menirea de a reduce bolile genetice.

Apariţia cărţii a stârnit multe controverse, mulţi istorici acuzându-i pe autori că nu prezintă decât partea întunecată a vieţii unor eroi din America Latină şi că ignoră contextul istoric al întâmplărilor povestite.

Cele mai citite

Valea Oltului, închisă din nou în reprize

Tronsoanele vizate sunt între Râmnicu Vâlcea și Sibiu, pe DN7 Trei tronsoane vor fi afectate de lucrări de stabilizare a versanților și de îndepărtare a...

Valea Oltului, închisă din nou în reprize

Tronsoanele vizate sunt între Râmnicu Vâlcea și Sibiu, pe DN7 Trei tronsoane vor fi afectate de lucrări de stabilizare a versanților și de îndepărtare a...

Cea mai puternică furtună din ultimii 20 de ani. Autoritățile sunt pregătite să evacueze oamenii

ANM avertizează că un cod portocaliu va fi valabil în perioada 29 septembrie ora 08:00 - 30 septembrie ora 10:00. „După emiterea avertizărilor au fost...
Ultima oră
Pe aceeași temă