18.2 C
București
duminică, 29 septembrie 2024
AcasăSpecialDupă ani de identităţi ascunse, agenţii secreţi îşi povestesc viaţa

După ani de identităţi ascunse, agenţii secreţi îşi povestesc viaţa

Mulţi oameni din jurul nostru par cetăţeni obişnuiţi, însă o parte dintre ei respiră în lumea agenţilor secreţi. Cum arată viaţa lor în care pericolul, singurătatea şi păstrarea unor secrete de stat de importanţă capitală sunt la ordinea zilei? BBC ne spune povestea unor agenţi secreţi.

 

În timpul anilor plini de violenţă care au dus la încheierea păcii în Irlanda de Nord, omul de afaceri Brendan Duddy şi familia sa au trăit o viaţă plină de secrete.

Duddy a fost, timp de zeci de ani, intermediarul secret între MI6, MI5 şi IRA. Fără el ar fi fost puţin probabil ca în Irlanda de Nord să fie astăzi pace.

„Este nevoie de cineva cu multă inteligenţă”, a declarat Seanna Duddy, fiica lui Brendan. „El putea să intre într-o cameră, să simtă pericolul şi să-şi păstreze sângele rece”.

Ameninţările nu veneau doar din partea membrilor IRA care l-ar fi putut bănui că lucrează pentru MI5, dar şi din partea lioaliştilor paramilitari care ar fi ucis pe oricine ar fi fost bănuit că negociază cu IRA.

Prin urmare, familia sa nu a putut sufla nici o vorbă despre întâlnirile dintre ofiţerii serviciilor secrete britanice şi liderii IRA care aveau loc în baia propriei case.

„Oamenii habar n-aveau”, a declarat Larry Duddy, fiul lui Brendan. „Nici măcar prietenii de 50 de ani ai tatei nu ştiau cu ce se ocupă. Uneori ai vrea ca lumea să ştie ce face tatăl tău. Însă am fost bucuros că nimeni n-a aflat nimic, deorece tot ceea ce contează este rezultatul final”.

Atacuri teroriste evitate

Majoritatea celor care trăiesc într-o astfel de lume secretă nu-şi implică familia, ci păstrează un secret deplin, astfel încât nici măcar cei foarte apropiaţi nu-şi dau seama cu ce se ocupă de fapt.

Ali (un pseudonim) este un musulman recrutat de MI5 la scurt timp dupa 11 septembrie. Este prima dată când vorbeşte despre ocupaţia sa, cu excepţia discuţiilor cu şefii săi din serviciile secrete.

A declarat că a ajutat la oprirea unor atacuri teroriste, însă nu vrea să ofere detalii. El spune că impulsul de a vorbi despre asta trebuie controlat. „Dacă vrei să fii de ajutor muncind în acest fel, atunci trebuie să-ţi controlezi impulsurile şi sentimentele, ceea ce poate fi o provocare. Însă cu timpul te obişnuieşti.”

Ali este mândru de realizarile sale, însă este convins că mulţi oameni din comunitatea din care face parte l-ar privi ca pe un trădător, iar viaţa sa ar fi ameninţată.

Satisfacţie într-o tăcere deplină

Steve (de asmenea un pseudonim) este un ofiţer sub acoperire care s-a infiltrat în extrema stângă pentru a contracara actele subversive. Steve şi-a creat o viaţă nouă şi a trăit-o timp de patru ani. El spune că atât el, cât şi soţia sa au depus eforturi incredibile pentru ca el să-şi poată desfăşura activitatea.

„Eşti ofiţer de poliţie şi-ţi cunoşti rolul pentru care te-ai antrenat, după care ajungi să trăieşti ca activist politic. Trăieşti două vieţi, important este să poţi face diferenţa dintre ele.”

Sunt fericiţi?

În ciuda presiunilor pe care le-a suportat în anii în care a fost activist politic, Steve a declarat că acei ani au fost cei mai frumoşi din viaţa sa. Ali continuă să înfrunte riscurile, dar spune fără să ezite că, dacă ar fi pus să aleagă, ar face din nou acelaşi lucru. Familia Duddy au făcut sacrificii incredibile pentru instaurarea păcii. Acum privesc cu toţii transformările din Irlanda de Nord cu multă satisfacţie.

Cele mai citite

Inundațiile din 1970, o catastrofă care a marcat o generație. Iată ce scria România Liberă acum peste 50 de ani

Anul în care râurile au devenit oceane în România, a schimbat fața multor zone Inundațiile din 1970 au fost unul dintre cele mai devastatoare evenimente...

Cea mai puternică furtună din ultimii 20 de ani. Autoritățile sunt pregătite să evacueze oamenii

ANM avertizează că un cod portocaliu va fi valabil în perioada 29 septembrie ora 08:00 - 30 septembrie ora 10:00. „După emiterea avertizărilor au fost...

Român găsit vinovat de comiterea unei crime de o instanță din Anglia

Un român care trăiește în Anglia a fost găsit vinovat de o instanță de judecată din Londra pentru comiterea unei crime. Sabin Manda (32...
Ultima oră
Pe aceeași temă