15.2 C
București
sâmbătă, 21 septembrie 2024
AcasăSpecialCum au politizat gigacaloria

Cum au politizat gigacaloria

Eliminarea subvenţiilor guvernamentale pentru energia termică a declanşat o nouă dispută politică la Cluj. Şi asta în condiţiile în care clujenii nu vor plăti mai mult pentru facturi, la iarnă. Ostilităţile au fost deschise de viceliderul grupului PNL din Camera Deputaţilor, Horia Uioreanu.

El a organizat o conferinţă de presă în care a denunţat eliminarea subvenţiilor pentru căldură drept o manevră politică a actualei guvernări, menită să îi favorizeze pe primarii Puterii şi să îi pună într-o lumină proastă pe primarii Opoziţiei. Concret, Horia Uioreanu a afirmat că primarii Puterii, adică cei care aparţin PDL, UDMR sau UNPR, mai „răsfăţate” din punct de vedere financiar decât primării Opoziţiei, vor avea resursele financiare necesare pentru a acoperi din bugetele lor dispariţia subvenţiilor guvernamentale. În tot acest timp, primăriile Opoziţiei nu vor avea aceşti bani. Astfel că cetăţenii din oraşele conduse de primarii PSD, PNL şi PC vr plăti mai mult pentru factura la încălzire, iar, astfel, va fi stârnită nemulţumirea oamenilor împotriva acestor primari.

Replica lui Apostu

La doar o zi după afirmaţiile lui Horia Uioreanu, primarul PDL din Cluj-Napoca, Sorin Apostu, a organizat o conferinţă de presă, în care a anunţat că, la Cluj, nu se va scumpi gigacaloria. Concret, clujenii vor plăti doar 165 de lei pentru o gigacalorie, în contextul în care preţul maxim în România este de 354 de lei pentru o gigacalorie. Până acum, la Cluj-Napoca, subvenţia guvernamentală reprezenta 18 la sută din diferenţa dintre preţul real al gigacaloriei şi cel plătit de populaţie. „Noi ştiam de patru ani că Uniunea Europeană nu ne va mai permite să acordăm subvenţii guvernamentale pentru sistemul de termoficare. De aceea, am luat măsuri pentru a asigura un management eficient. Iar aceste măsuri nu au fost luate de ieri, ci încă de pe vremea în care Emil Boc era primar”, a spus Sorin Apostu.

El a explicat faptul că, în bugetul local, încă de la începutul anului, a fost inclusă suma de 58 de milioane de lei, care reprezintă valoarea subvenţiei pentru întregul an. „Noi nu ne-am bazat pe subvenţia de la Guvern, care, oricum, venea cu mare întârziere, de aceea am prevăzut totul în buget. Guvernul mai are oricum să ne dea 17 milioane de lei pentru subvenţiile la termoficare”, a spus Sorin Apostu, care a adăugat că nu este nevoie nici măcar de o rectificare bugetară. Primarul a spus că nu este vorba de politică, ci de management eficient. El a declarat că, în ultimii ani, pentru a reduce valoarea facturilor, a militat pentru izolarea termică a blocurilor, pentru izolarea sistemului de transport pentru energia termică şi pentru investirea în instalaţii de cogenerare, care produc, în acelaşi timp, energie termică şi energie electrică. Sorin Apostu a spus că bugetul municipalităţii câştigă, anual, 4,3 milioane de lei din energia electrică produsă de sistemul de cogenerare.

Preţ mai mic pentru gaz?

Un alt amănunt important legat de menţinerea preţului energiei termice la un nivel mic este negocierile cu furnizorii de gaz, pentru obţinerea unui preţ bun. În prezent, gazul pentru Regia Autonomă de Termoficare din subordinea Consiliului Local Cluj-Napoca este furnizat de OMV Petrom, iar preţul este negociat până la 31 decembrie. Pentru anul viitor, Sorin Apostu spune că vrea să obţină un preţ şi mai mic.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă