Joburile de om de serviciu, ajutor de bucătar sau camerist sunt nedorite de către cetăţenii britanici, dar pot constitui o sursă de venit în contextul economic actual.
Însă acest gen de slujbe sunt căutate cu preponderenţă de către emigranţi, chiar dacă rata şomajului este în creştere în Marea Britanie. Statisticile oficiale publicate în această săptămână au arătat că 9 din cele 10 locuri de muncă create anul trecut au fost ocupate de către cetăţenii străini.
Daily Mail a făcut publice 20 de locuri de muncă la firma de securitate privată, însă nu a primit decât două cereri de angajare. Pentru a cerceta fenomenul, publicaţia britanică a făcut publice 10 locuri de muncă fictive în diferite oraşe din Marea Britanie. Anunţurile au fost făcute online, în ziare şi pe vitrinele magazinelor. Conform anunţurilor, angajaţii ar fi primit un salariu lunar mai mare decât salariul minim pe economie.
Răspunsurile oferă o imagine clară privind situaţia de pe piaţa muncii din Marea Britanie. Pentru un job de om de serviciu care presupunea 25 de ore de muncă pe săptămână şi era plătit cu 10 lire pe oră au aplicat 225 de persoane, dintre care doar 17 erau britanici, conform Daily Mail.
Restul erau persoane de altă naţionalitate care trăiesc în Marea Britanie. Cei mai mulţi erau români şi polonezi. Dar au fost şi aplicanţi din Nepal, Brazilia sau China. Numărul aplicanţilor spanioli a fost şi el surprinzător de mare şi reflectă problemele economice din Spania.
Majoritatea britanicilor care a aplicat pentru joburile respective era formată din studenţi care voiau să-şi plătească studiile sau din absolvenţi în căutarea primului loc de muncă.
Conform Daily Mail, aplicanţii străini, inclusiv cei români, au creat impresia unor persoane inteligente şi determinate să muncească din greu pentru a avea un loc de muncă în Marea Britanie.
Mulţi dintre britanici manifestă reticenţă faţă de imigranţii străini, în special din cauza infracţiunilor comise de către aceştia. Conform telegraph.co.uk, cei mai mulţi infractori străini din rândul cetăţenilor UE care se află în Marea Britanie sunt polonezi, cu 6777 de infracţiuni comise în 2010. Românii se află pe locul doi, cu 4343 de infracţiuni, reprezentând aproximativ 16% din totalul celor comise de cetăţenii UE.
Cu toate acestea, companiile britanice preferă muncitorii străini care reprezintă o forţă de muncă ieftină şi de bună calitate, spre deosebire de cei britanici care cer, de cele mai multe ori, salarii pe care companiile nu şi le permit în contextul economic actual.