1.4 C
București
miercuri, 6 noiembrie 2024
AcasăSpecialDieta cu cartofi scade presiunea arterială şi nu îngraşă

Dieta cu cartofi scade presiunea arterială şi nu îngraşă

Deşi cartofii au fost de multă vreme consideraţi un aliment plin de carbohidraţi, care îngraşă, cercetătorii au descoperit că acest lucru este adevărat doar pe jumătate şi cartofii, de fapt, nu îngraşă, ba chiar ajută la scăderea presiunii arteriale, potrivit unui articol publicat în versiunea online a cotidianului britanic Daily Mail.

O porţie de cartofi de două ori pe zi poate scădea presiunea sângelui, spun cercetătorii şi nu au niciun efect asupra greutăţii corporale. Cu toate acestea, nu vă grăbiţi să aruncaţi cartofii în tigaie: oamenii de ştiinţă spun că cel mai sănătos mod de a găti cartofii este fie în cuptorul cu microunde, fie copţi în cuptor, fie fierţi sau făcuţi piure, fără adaos de unt, ulei sau sos de tomate.

În cadrul studiului efectuat, 18 bărbaţi şi femei au trebuit să includă în alimentaţia lor obişnuită şase până la opt cartofi de dimensiunea unei mingi de golf, la prânz şi seara. Cei mai mulţi dintre participanţi aveau o greutate peste medie sau erau obezi şi urmau un tratament pentru hipertensiune arterială.

După o lună de „tratament cu cartofi”, presiunea lor arterială scăzuse semnificativ, sugerând faptul că legumele reuşiseră acolo unde medicamentele dăduseră greş. Mai mult chiar, niciunul dintre participanţi nu luase în greutate. Cartofii dau senzaţia de saţietate şi astfel, cei care au luat parte la studiu au mâncat mai puţin din alte alimente.

Despre cartof

Cele mai multe substanţe chimice care ajută la scăderea presiunii arteriale sunt în coajă, aşa că este recomandat să preparaţi cartofii în coajă, la microunde. Microundele sunt preferate altor metode deoarece, spre deosebire de temperaturile foarte ridicate folosite la prăjit şi coacere în cuptor, coacerea la microunde păstrează cele mai multe dintre substanţele benefice pentru sănătate.

Cartofii conţin mai puţine calorii decât orezul sau pastele şi sunt atât de bogaţi în vitamina C încât marinarii din secolul al 19-lea îi mâncau cruzi pentru a ţine la distanţă scorbutul.

Două sute de grame de cartofi noi conţin aproape jumătate din conţinutul de vitamine pentru sistemul imunitar necesar zilnic. Sunt o sursă bogată de vitamina B, magneziu, potasiu, cupru şi zinc, au puţine grăsimi şi nu conţin colesterol, iar fibrele pe care le conţin ajută la diminuarea nivelului colesterolului existent în organism.

Un cartof de mărime medie are în jur de 110 calorii. Dacă unele studii au condamnat cartoful pentru creşterea în greutate, mulţi experţi cred că de fapt grăsimile din cartofii prăjiţi sunt cele care îngraşă, nu cartoful în sine.

Cu toate acestea, cartofii nu conţin anumite vitamine importante, cum ar fi vitaminele A, D şi E, fără de care am orbi, oasele ne-ar deveni fragile şi am avea probleme neurologic.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă