Mai mult de jumătate dintre musulmanii americani au afirmat, în cadrul unui sondaj de opinie, că se simt vizaţi de politicile guvernamentale anti-teroriste, titrează Associated Press.
Astfel de politici includ supravegherea strictă, legitimarea sub diferite pretexte, ameninţări şi hărţuiri din partea ofiţerilor forţelor de securitate din aeroporturi şi multe altele.
Cu toate acestea, majoritatea musulmanilor a declarat că este satisfăcută de de modul în care lucrurile decurg în SUA şi de condiţiile de viaţă din comunităţile în care trăiesc.
Sondajul a fost realizat de Pew Research Center, iar una dintre concluzii este aceea că nu există semne de creştere a furiei musulmanilor din SUA, în ciuda îngrijorării guvernului american cu privire la creşterea ameninţărilor din partea terorismului islamic şi la construirea unor moschei.
„Asta confirmă ceea ce am afirmat dintotdeauna: musulmanii americani sunt cu toţii integraţi în comunitate şi fericiţi, dar au totuşi un sentiment de disconfort vizavi de curentul anti-musulman care creşte în societatea americană”, a declarat purtătorul de cuvânt al Consiliului Relaţiilor Americano-Islamice, Ibrahim Hooper. „Oamenii ne contactează în fiecare zi, după 11 septembrie 2001, mai ales pentru îngrijorările pe care le au în privinţa autorităţilor”.
52% dintre musulmanii care au răspuns întrebărilor sondajului au declarat că se simt vizaţi direct de către politicile antiteroriste. 43% au declarat că au fost hărţuiţi din acelaşi motiv în ultimul an, spre deosebire de doar 40% în 2007.
Fiind rugaţi să explice în ce fel au fost supuşi discriminării, 28% au declarat că au fost priviţi cu suspiciune de către alţi cetăţeni, în timp ce 22% au fost jigniţi într-un mod direct. 21% au primit o atenţie specială din partea autorităţilor din aeroporturi din cauza faptului că sunt musulmani, iar 13% spun că au fost ţinta controalelor speciale efectuate de către alte autorităţi. Doar 6% dintre musulmanii chestionaţi au fost ameninţaţi sau atacaţi fizic.
Pe de altă parte, 43% (spre deosebire de 26% în 2007) consideră că politicile americane în lupta anti-teroristă sunt sincere şi corect fundamentate, spre deosebire de 41% care le consideră ca fiind „nesincere”.
79% dintre musulmanii care trăiesc în SUA consideră că duc o viaţă bună sau excelentă în comunităţile cărora le aparţin, chiar dacă unii dintre ei au raportat existenţa unor acte de vandalism îndreptate împotriva moscheilor sau altor clădiri din cartierele musulmane.
De asemenea, 56% sunt mulţumiţi de direcţia în care se îndreaptă ţara, spre deosebire de 38% în 2007. Cifrele se află în contrast cu opinia publică generală din SUA, 23% fiind mulţumiţi de politicile şi nivelul de trai american (spre deosebire de 32% în 2007).
Andrew Kohut, preşedintele Pew, a declarat că nivelul de satisfacţie printre musulmani este suprinzător. „Nu văd nici un semn de ostilitate din partea lor. Când observi ce atitudini au, te convingi că fac parte din clasa de mijloc care vrea să fie loială Americii.”
Tensiunile au escaladat foarte mult vara trecută după ce a fost anunţat planul construirii unei moschei la locul atentatelor de la 11 septembrie 2001. Criticii proiectului au spus că moscheea nu reprezintă altceva decât o o insultă la adresa victimelor de la 11 Septembrie.