-0.7 C
București
luni, 23 decembrie 2024
AcasăLifestyleFoodScheletele penale din viaţa "mirelui anului" Cristi Borcea

Scheletele penale din viaţa „mirelui anului” Cristi Borcea

Petrecere de un milion de euro. Un Bentley de 200.000 de euro, cadou de la naşul Gigi Becali, un Porsche de 160.000 de euro, dar de la mire către mireasă. Acestea au fost principalele ingrediente ale evenimentului pe care televiziunile l-au numit „Nunta Anului”. Căsătoria lui Cristi Borcea cu fosta lui amantă, care a avut loc în acest weekend, s-a bucurat de atenţia de care au parte de obicei superstarurile şi divele planetei. Celebrul mire nu este însă altceva decât unul dintre oamenii de afaceri controversaţi, implicaţi în afaceri din cele mai dubioase.


„Îi plăcea cartea ca sarea în ochi”

Cine este cu adevărat Cristi Borcea? Acţionarul dinamovist s-a născut în 1970, într-o comună din Gorj. Nu i-a prea plăcut cartea, după cum povestesc foştii săi profesori, aşa că bacalaureatul l-a luat abia  la 26 ani, la Liceul „Republica Cuba”, din Fierbinţi, Ialomiţa. „Era un băiat liniştit, care venea la cursuri alături de alţi 6 colegi, toţi îngrămădiţi într-o Dacie verde. Era un elev mediocru, cred că-i plăcea cartea cum îi place ochiului sarea”, declara Gică Maftei, directorul liceului, reporterilor de la Gazeta Sporturilor. Cristi Borcea era, la acea vreme, deja angajat de un an ca director de marketing la clubul Dinamo. După obţinerea diplomei de bacalaureat, actualul om de afaceri a vrut să se laude că are studii superioare, aşa că s-a înscris la Facultatea de Inginerie şi Management a universităţii private „Biotera”. Pe care a absolvit-o, de data asta, fără prea multe probleme.

Până să fie preocupat de obţinerea unor diplome, actualul acţionar de la Dinamo a fost mai interesat de bişniţa cu butelii, o afacere destul de bănoasă înainte de 1989. Ca angajat la întreprinderea comunistă de distribuţie a combustibililor, PECO, Cristi Borcea a obţinut venituri consistente din acest trafic, după cum a recunoscut chiar el şi au povestit partenerii săi din acea perioadă. „Pe mine m-a prins revoluţia cu peste un milion de lei. Cu butelii, le vindeam pe sub mână, cu Cristi Borcea,  că atunci nu se găseau”, a povestit pentru România liberă omul de afaceri român, Florian Walter (fost Buşcă). Acţionarul dinamovist se lăuda şi el, în GSP, că bişniţa mergea bine. De altfel, schema era simplă. Pe piaţa oficială, o butelie umplută cu gaz costa 25 de lei. Numai că acestea ori nu se găseau, ori erau raţionalizate pe cartelă. Oricum, cozile erau imense şi durau şi câteva zile. Aşa încât, angajaţii PECO vindeau butelii pline, la negru, cu 100 de lei. „Ce e mai important? Să câştigi 100.000 de lei pe zi sau să termini un amărât de liceu”, şi-a explicat Cristi Borcea filosofia de viaţa de dinainte de 1989.

Afaceri imobiliare dubioase cu Radu Mazăre

După căderea comunismului, fostul bişniţar a devenit om de afaceri cu acte în regulă. Iar scandalurile şi controversele de abia de acum începeau. Prima firmă a fost tot în domeniul distribuţiei de gaz lichefiat, Crimbo Gas.

Dar una dintre combinaţiile controversate în care a fost implicat numele lui Cristi Borcea a privit retrocedarea unor terenuri valoroase din Constanţa. România liberă a descoperit în 2006 că primarul Radu Mazăre şi ceilalţi membri ai Comisiei de aplicare a legii 10/2001 din Constanţa ar fi contribuit la desfăşurarea unor afaceri imobiliare dubioase privind retrocedarea averii fostei familii boiereşti Movilă. Aceasta deţinuse, înainte de venirea comuniştilor, 1.200 de hectare în intravilanul Constanţei, ceea ce, în prezent, înseamnă un sfert din suprafaţa oraşului.  Ultima descendentă a familiei, Yvonne Aline Buzescu Movilă, a încheiat un act prin care îşi ceda drepturile litigioase asupra respectivului teren unui om de afaceri local. La puţină vreme, femeia a murit, iar respectivul om de afaceri a obţinut de la autorităţile constănţene, prin mai multe schimburi, unele dintre cele mai profitabile terenuri din Constanţa şi Mamaia, terenuri pe care le-ar fi împărţit cu alte persoane apropiate lui Radu Mazăre, printre care şi Cristi Borcea.

În 2007, DNA i-a comunicat primarului Radu Mazăre că este urmărit penal pentru abuz în serviciu şi asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni în cazul retrocedărilor de terenuri din Constanţa. De asemenea, au mai fost cercetaţi în dosar şi alte 37 de persoane, precum Dragoş Săvulescu şi Cristi Borcea.

Acuzat că a ascuns bani din vânzarea jucătorilor

O altă tranzacţie dubioasă dintre Cristi Borcea şi o primărie s-a petrecut la Bucureşti. Potrivit ziarului Curentul, primarul liberal al sectorului 1, Andrei Chiliman, ar fi vândut ilegal, unei firme în spatele căreia se află acţionarul dinamovist, o clădire din Parcul Herăstrău şi a concesionat 5.000 de metri pătraţi de teren, încălcând legea. Afacerea a presupus mai întâi închirierea în respectivul parc al unui fost atelier de tâmplărie, pe o perioadă de 20 de ani. Ulterior, Primăria l-ar fi trecut în lista spaţiilor comerciale şi l-a vândut societăţii acţionarului de la Dinamo, pentru numai 5.000 de euro, plătibili în trei ani.

continuare în pagina 2


În 2007, acţionarul dinamovist a fost cercetat de DNA că ar fi obţinut câştiguri ilicite din transferuri neînregistrate de jucători şi împotriva lui s-a început urmărirea penală. Acesta, împreună cu alte persoane din fotbalul românesc au fost acuzat de prejudicii aduse cluburilor pe care le reprezentau de peste 10 milioane de euro. 

Interceptat într-un dosar penal

În 2011, numele lui Cristi Borcea a fost implicat într-un dosar penal privind restituiri ilegale de TVA, dosar în care sunt cercetaţi deputatul PDL Laurenţiu Banias şi omul de afaceri libanez Said Baaklini. Acesta din urmă a fost, de altfel, prezent şi la nunta de duminică a acţionarului de la Dinamo.

Iată ce spun procurorii despre implicarea lui Cristi Borcea în această afacere: „Numitul Borcea Cristian a fost contactat de către Said Baaklini, care i-a solicitat să îi găsească de urgenţă o persoană din cadrul Poliţiei de Frontieră, care să-i faciliteze rezolvarea situaţiei creată în legătură cu descărcarea mărfii de pe vasul Pacific Dawn”, se arată într-un referat al anchetatorilor. Pe vasul despre care vorbesc procurorii se aflau patru motoare care valorau aproximativ 5 milioane de euro dar pe care Baaklini le-ar fi trecut în acte la valoarea de 250 milioane de euro pentru a obţine astfel o restituire ilegală de TVA de 60 milioane de euro. 

120 de milioane de euro avere

Cristi Borcea are o avere estimată la 120 milioane de euro. Deţine o companie de transport a produselor petroliere, câte un hotel la Bucureşti, Timişoara şi Botoşani, dar şi pe litoral. De asemenea, acţionarul de la Dinamo are două ştranduri în Bucureşti şi mai multe restaurante, precum şi investiţii imobiliare. Este proprietarul unui apartament la Miami, evaluat la 600.000 de euro.

Şoferul lui Cornel Dinu

Cristi Borcea a ajuns la clubul Dinamo la recomandarea fostului antrenor Cornel Ţălnar, în 1995, şi a colaborat în principal cu preşedintele de atunci al clubului, Cornel Dinu, după cum a relatat Gazeta Sporturilor, în urmă cu şase ani. „Dinamo se afla atunci într-o situaţie financiară dezastruoasă şi aveam nevoie de cineva care să se ocupe de marketing. Borcea a fost omul potrivit, era descurcăreţ şi dedicat”, a povestit Cornel Dinu. Totuşi, actualul acţionar a fost perceput cu totul altfel de către jucători. „Noi, fotbaliştii l-am cunoscut pe Borcea drept şoferul lui Dinu sau cel care-i căra pardesiul”, şi-a amintit şi Florin Prunea. Un alt jucător a povestit că tot în anii ’90, Cornel Dinu a vizitat vila luxoasă a lui Cristi Borcea şi a rămas uimit că acesta nu are în toată casa nici măcar o carte.

Cele mai citite

Vladimir Putin s-a întâlnit la Kremlin cu prim-ministrul slovac, Robert Fico

Slovacia este dependentă de gazul care trece prin Ucraina Președintele rus, Vladimir Putin, s-a întâlnit duminică cu prim-ministrul slovac, Robert Fico, la Kremlin, a declarat...

Tanczos Barna, viitor ministru de Finanțe și vicepremier: Vom întări economia și reconsolida finanțele țării

Barna a promis predictibilitate, credibilitate și o abordare rațională a politicilor fiscal-bugetare Tanczos Barna, propus de UDMR pentru funcția de ministru al Finanțelor și vicepremier,...

Marcel Ciolacu, despre Radu Marinescu, propus ministru al Justiției: Un avocat cu multă experiență

Întrebat dacă știe că Marinescu a reprezentat un om de afaceri controversat, Ciolacu a recunoscut că nu a urmărit activitatea sa profesională Președintele PSD, Marcel...
Ultima oră
Pe aceeași temă