11 C
București
vineri, 10 ianuarie 2025
AcasăGDPRŢineţi la distanţă afecţiunile de toamnă

Ţineţi la distanţă afecţiunile de toamnă

Parazitozele, ulcerul gastric sau infecţiile urinare se pot reactiva la sfârşitul verii.

Parazitozele apar de regulă cam pe la mijlocul verii şi sunt exacerbate toam-na, mai ales când începe şcoala. „Paraziţii se transmit uşor între copii. Se duc la toaletă, nu se spală bine pe mâini şi apoi se joacă împreună cu alţi copii. Simptomele sunt astenie fizică, somnolenţă, lipsa poftei de mâncare urmată de o perioadă cu multă poftă de mâncare, dureri de cap sau de burtă”, explică medicul de familie Raluca Ghionaru.

Diag-nosticul se pune în urma unei probe de scaun sau dacă părinţii observă paraziţi în scaunul copiilor. Pentru a preveni parazitozele, spălaţi-vă bine pe mâini şi curăţaţi fructele şi legumele înainte de a le consuma.

Consumaţi supe de legume şi mere coapte

Ulcerul este o altă afecţiune care se declanşează odată cu venirea toamnei şi care poate fi agravată de fumat, alcool, stres, obiceiuri alimentare proaste, factori genetici sau infecţia cu Helicobacter Pylori. Cele mai frecvente simptome sunt variaţiile de apetit, durere de stomac şi vomă. Durerile cauzate de ulcerul gastric apar imediat după masă, în timp ce durerile provocate de ulcerul duodenal se fac simţite la câteva ore după masă. Cea mai bună metodă prin care puteţi preveni aceste simptome este să consumaţi supe de legume cu morcovi, cartofi, conopidă şi broccoli. La desert, mâncaţi banane şi mere coapte. Totuşi, medicul de familie Raluca Ghionaru spune că numărul persoanelor care se prezintă la doctor toamna cu ulcer este mai mic în ultimii ani. „În ultima vreme n-au mai fost explozii de ulcere, deoarece gastrita este o boală a acestui secol şi este prezentă pe tot parcursul anului. În timp însă, gastrita duce la o proastă hrănire a organismului şi la scăderea imunităţii”, explică Ghionaru.

Antiinflamatorii în cure scurte

Afecţiunile de tract respirator, precum faringitele, rinitele, otitele şi bronşitele, sunt şi ele mai frecvente toamna. Majoritatea sunt viroze şi se pot trata prin izolare la domiciliu şi tratamente de susţinere cu lichide, vitamine şi medicamente pentru tuse. Cei mai sensibili sunt copiii şi vârstnicii. „Nu trebuie să ne îmbrăcăm nici exagerat de gros, nici prea subţire. Copiii trebuie să fie îmbrăcaţi adecvat cu temperatura de afară. Puteţi să le daţi un pulovăraş dimineaţa, când e mai frig, dar ziua, când e cald, pot purta un tricou de vară. De asemenea, aveţi grijă la încălţările ude, pentru că dacă nu le schimbaţi rapid puteţi face infecţii urinare”, atrage atenţia Raluca Ghionaru.

Durerile reumatice se accen-tu-ează şi ele toamna, mai ales o dată cu venirea frigului şi apa-riţia umezelii. Durerile trec cu antiinflamatorii, dar ele trebuie luate în cure scurte, la recomandarea medicului, deoarece pot apărea efecte digestive. Mai puteţi lua vitamine din grupul B pentru cartilaje, precum şi su-plimente de calciu. „Mediul de viaţă al persoanelor cu reumatism este foarte important. Cei care lucrează cu mâinile în apă sau cei din laboratoare unde există umezeală trebuie să fie atenţi”, spune medicul. Aveţi gri-jă la haine şi la încălţăminte, care trebuie să fie  mereu uscate.

Alergiile la polenul de fân nu trebuie neglijate. Polenul e purtat de vânt la kilometri distanţă, aşa că puteţi face alergie şi dacă locuiţi la oraş. Cei cărora le curge nasul o perioadă foarte lungă sau cei care îl au înfundat, precum şi cei cărora le curg ochii trebuie să meargă la medic pentru tratament. Persoanele care se ştiu alergice şi care au mai luat tratamente în trecut le pot repeta. 

 

Pericol să ne îngrăşăm mai repede

Obezitatea poate cauza probleme multor persoane toamna şi asta pentru că organismul încearcă să stocheze grăsimi pentru perioada de iarnă. La rândul ei, grăsimea acumulată poate cauza hipertensiune şi arterioscleroză. Ca să vă menţineţi în formă, creşteţi consumul de fructe şi legume. Porumbul şi roşiile sunt foarte bune pentru intestine. Exerciţiile regulate şi plimbările pe jos vă ajută de asemenea să vă menţineţi greutatea.

 

Cele mai citite

Adrian Mutu a explicat de ce a ales Petrolul Ploiești. „Spiritul echipei m-a convins”

Adrian Mutu a revenit în SuperLigă în această iarnă, semnând cu Petrolul Ploiești, formație pe care o va antrena în a doua parte a...

Plata taxelor și impozitelor prin Ghișeul.ro și ROeID: peste 1.600 de instituții și 400 de tipuri de plăți disponibile

Cetățenii pot plăti taxele și impozitele rapid și sigur prin platforma Ghișeul.ro sau aplicația ROeID, a anunțat Autoritatea pentru Digitalizarea României (ADR). Aplicația centralizează peste...

Zelenski vrea trupe occidentale în Ucraina pentru „forţarea Rusiei la pace”

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a estimat joi că o eventuală desfăşurare de trupe occidentale în Ucraina ar ajuta la "forţarea Rusiei la pace" şi...
Ultima oră
Pe aceeași temă