18.2 C
București
duminică, 29 septembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăPrognoza FMI: scenariul de bază nu include recesiunea globală

Prognoza FMI: scenariul de bază nu include recesiunea globală

Economia globală a intrat într-o etapă nouă, periculoasă, cu riscuri tot mai mari care ameninţă creşterea, iar guvernele trebuie să adupte de urgenţă măsurile adecvate pentru a asigura continuarea revenirii economice, a declarat directorul general al FMI, Christine Lagarde, potrivit Mediafax.

„Evoluţiile din această vară au indicat că suntem într-o fază nouă, periculoasă. Mizele sunt clare: riscăm să asistăm la deraierea revenirii economice fragile. Deci trebuie să acţionăm acum”, a afirmat Lagarde la conferinţa anuală a Federal Reserve de la Jackshon Hole, Wyoming.

 Presiuni inflaţioniste

 Christine Lagarde a mai menţionat că politica monetară ar trebui să rămână relaxată, deoarece riscurile de recesiune sunt mai mari decât cele inflaţioniste.

Presiunile inflaţioniste generate de energie şi alimente se calmează, iar aşteptările privind inflaţia în economiile avansate, precum SUA şi Europa, sunt bine ancorate, a subliniat Christine Lagarde.

De asemenea, primul director general adjunct al Fondului, John Lipsky atenţionează că deşi riscurile au crescut, prognoza FMI nu anunţă recesiune globală

„Pot spune cu siguranţă că scenariul nostru de bază nu este o recesiune. Nu există însă nicio îndoială că riscurile au crescut, ţinând cont de performanţa slabă a multor date economice în ultimele câteva luni”, a arătat oficialul, la conferinţa anuală a Federal Reserve de la Jackson Hole, Wyoming.

John Lipsky a mai adăugat că riscurile tot mai mari care ameninţă economia globală sunt un indicator pentru lipsa de încredere în capacitatea guvernelor de a-şi ţine sub control datoriile.

Programe fiscale

El a recomandat atât Statelor Unite, cât şi Europei să dezvolte programe fiscale credibile pe termen mediu, pentru a consolida încrederea pieţelor în capacitatea guvernelor de a-şi reduce gradul de îndatorare.

„Este clar că pe termen mediu e nevoie de planul fiscale credibile, care să dea investitorilor şi altora încredere că deficitul va fi controlat şi politica fiscală va fi adecvată pe teren mediu. Cu cât planificarea pe termen mediu va fi mai credibilă, cu atât vom avea mai multă flexibilitate în cazul efectelor temporare, precum potenţialul impact al uraganului Irene”, a precizat John Lipsky.

Măsurile fiscale eficiente, potrivit oficialului FMI, ar putea include, în Statele Unite, o combinaţie de reforme ale sistemului de taxe şi planuri pe partea de cheltuieli.

Cele mai citite

Valea Oltului, închisă din nou în reprize

Tronsoanele vizate sunt între Râmnicu Vâlcea și Sibiu, pe DN7 Trei tronsoane vor fi afectate de lucrări de stabilizare a versanților și de îndepărtare a...
Ultima oră
Pe aceeași temă