21.1 C
București
vineri, 27 septembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăPatronii insistă: porniţi loteria bonurilor

Patronii insistă: porniţi loteria bonurilor

În urmă cu mai bine de un an, premierul Emil Boc şi ministrul Economiei din acea vreme, Adriean Videanu anunţau că prevederile Codului Fiscal urmau să fie modificate şi se propuneau o serie de măsuri fiscale care să contracareze evaziunea fiscală.

Una din aceste măsuri viza introducerea loteriei bonurilor fiscale. Principul era ca toţi cei care vor avea bonuri fiscale adunate până la un anumit plafon să beneficieze de o primă din acea sumă de bani. Ideea a fost în cele din urmă abandonată de guvernanţi.

Reprezentanţii Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii (CNIPMMR) revin însă în prezent la această idee şi propun introducerea „loteriei bonurilor fiscale”, pentru combaterea evaziunii, sistem prin care consumatorii ar urma să câştige până la 10.000 de lei la fiecare extragere, pe baza bonurilor colectate.

Loteria Română sau CEC Bank

Cum ar putea funcţiona acest tip de loterie? Pentru a participa la sistemul de loterie este nevoie de înregistrarea unei cereri şi de depunerea bonurilor fiscale la un intermediar, care în opinia CNIPMMR ar putea fi Loteria Română sau CEC Bank.

Fondul de premii este estimat la peste nouă milioane de lei, susţinut pentru început din bugetul de stat, existând posibilitatea acordării a 160.000 de premii, din toate categoriile de câştig. Iar. premiile trebuie revendicate în cel mult două luni de la data extragerii.

Înregistrarea presupune prezentarea de către consumator a bonurilor fiscale colectate în luna anterioară la un centru de colectare a acestora, respectiv la intermediar, şi obţinerea în schimb a unui bilet cu numere unice, alese la întâmplare de un program informatic. Un număr unic poate fi obţinut pentru fiecare 100 de lei din valoarea totală a bonurilor fiscale, fără TVA. Astfel, un cumpărător care aduce bonuri de 820 de lei va primi opt numere unice, care îi dau şanse de câştig la extragere.

Preşedintele CNIPMMR, Ovidiu Nicolescu consideră prin organizarea unei astfel de loterii cunpărătorii vor fi stimulaţi să ceară bonurile la comercianţi şi astfel ar fi eliminată măcar o parte din economia subterană.

Cum se alege câştigătorul

„Acest sistem stimulează consumatorul să ceară bonuri fiscale pentru fiecare achiziţie, ceea ce va provoca un proces de scoatere la lumină a unei părţi din economia subterană”, a declarat Ovidiu Nicolescu.

Extragerea numărului câştigător, format din mai multe cifre, se va face conform procedurilor clasice de derulare a unei loterii cu bile, cu respectarea dispoziţiilor legale în vigoare la nivel naţional şi european în materie. Bonurile câştigătoare vor fi cele ale căror ultime cifre din componenţa numărului unic vor fi aceleaşi cu cele extrase. Vor exista astfel mai multe categorii de câştiguri, cu valori de 50 de lei (dacă se vor potrivi ultimele trei cifre), 100 lei (dacă se potrivesc ultimele patru cifre), 200 lei (cinci cifre) şi în continuare până la 10.000 lei, dacă vor corespunde toate cele opt cifre.

Modelul loteriei cu bonuri fiscale a fost implementat cu succes în China, Taiwan, Filipine, Indonezia, Japonia, Brazilia, Coreea de Sud şi Croaţia.

Cele mai citite

Numărul insolvențelor în România a crescut cu 8,3% în prima jumătate a anului 2024

Un studiu realizat de Coface arată că în primele șase luni ale anului 2024 s-au înregistrat 3.684 de noi insolvențe, marcând o creștere de...

Adevărul ascuns sub praful poluării

București este a treia cea mai poluată Capitală din UE, conform Agenției Europene de Mediu. Un raport, coordonat de Deutsche Umwelthilfe acuză România și...

Alegeri prezidențiale în Republica Moldova. Cu cine intră în cursă Maia Sandu pentru un nou mandat

Republica Moldova se pregătește de alegeri prezidențiale, cu un numaăr de candidați record înscrişi pe listele de candidați. Maia Sandu, actualul președinte al Republicii Moldova...
Ultima oră
Pe aceeași temă