20 C
București
sâmbătă, 28 septembrie 2024
AcasăSpecialBucuresti: 100 de şcoli, încă neautorizate de Direcţia de Sănătate Publică

Bucuresti: 100 de şcoli, încă neautorizate de Direcţia de Sănătate Publică

Situaţia celor 100 de şcoli încă neautorizate de DSP, vulnerabilităţile privind siguranţa în şi pe lângă unităţile de învăţământ şi necesitatea actualizării planurilor pentru situaţii de urgenţă au fost temele discuţiei de joi de la Prefectură privind începerea noului an şcolar, informează Mediafax.

La şedinţa Colegiului Prefectural al Municipiului Bucureşti pe tema măsurilor luate pentru deschiderea în bune condiţii a anului şcolar 2011-2012 a participat şi ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, informează Prefectura.

Astfel, conform prezentării făcute de prefectul Capitalei, în Municipiul Bucureşti vor funcţiona 394 de unităţi de învăţământ preuniversitar cu personalitate juridică şi 46 de unităţi de învăţământ fără personalitate juridică.

Totodată, în Bucureşti sunt 234 de unităţi de învăţământ particular (163 de grădiniţe, 20 de şcoli în învăţământul primar, 13 în învăţământul gimnazial, 22 în învăţământul liceal şi 16 unităţi postliceale). Procesul de învăţământ se desfăşoară în aproximativ 700 de clădiri.

Din totalul unităţilor de învăţământ, 97 sunt încă neautorizate de către Direcţia de Sănătate Publică. Din acestea, 43 de unităţi de învăţământ sunt incluse în programul BEI şi vor fi autorizate la finalizarea lucrărilor. Până la începerea efectivă a anului şcolar, o parte dintre aceste şcoli vor primi autorizarea sanitară, potrivit sursei citate.

Astfel, în sectorul 1 sunt 11 unităţi, în sectorul 2 – 37, în sectorul 3 – 13, în sectorul 4 – 18, în sectorul 5 – 11, iar în sectorul 6 – 7 astfel de unităţi.

Prefectul Capitalei a arătăt că, din informaţiile puse la dispoziţie de Inspectoratul Şcolar, în programul BEI au fost finalizate lucrările la 36 de unităţi şcolare din totalul de 102 care au fost contractate iniţial.

Poliţia şi Jandarmeria Bucureşti au identificat câteva vulnerabilităţi în ceea ce priveşte siguranţa în şi în jurul unităţilor de învăţământ, care se referă, în primul rând, la altercaţiile şi micile loviri şi violenţe dintre elevi.

În al doilea rând, s-a arătat că este nevoie ca, împreună cu poliţiile locale, să se monitorizeze mai atent spaţiul din jurul şcolilor, unde prezenţa unor persoane periculoase poate constitui o problemă.

În Bucureşti, 265 de unităţi de învăţământ au paza asigurată, fie prin pază proprie, fie prin firme specializate. Monitorizarea şcolilor se face, deocamdată, cu 1.547 de camere video.

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă a solicitat directorilor de şcoli să urgenteze actualizarea planurilor de evacuare pe căile de acces şi să raporteze de îndată orice problemă de natură electrică sau de furnizare gaze care ar putea afecta siguranţa clădirilor în care funcţionează şcolile sau grădiniţele.

Ministrul a cerut Inspectoratului Şcolar, Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă şi Prefecturii Capitalei ca în prima săptămână a anului şcolar să organizeze în toate unităţile de învătământ exerciţii practice reale prin care atât elevii cât şi cadrele didactice să înveţe rapid procedeele pe care trebuie să le aplice în caz de incendiu sau cutremur.

Daniel Funeriu a solicitat autorităţilor locale prezente să se implice mai activ în implementarea de programe tip afterschool, acestea fiind o metodă de canalizare a atenţiei elevilor spre proiecte utile acestora. Totodată, ministrul a cerut Prefectului Capitalei, Poliţiei, Jandarmeriei şi Inspectoratului şcolar să reanalizeze planul de siguranţă al unităţilor de învăţământ şi să corecteze acolo unde situaţiile practice au arătat că este nevoie de măsuri mai ferme.

Un alt subiect de discuţie a fost legat de necesitatea încheierii de parteneriate public – private pentru repararea şi modernizarea terenurilor de sport din şcoli şi licee, în contextul în care acestea pot constitui sursă de venit suplimentar pentru şcoli dacă, după încheierea programului zilnic şcolar, sunt închiriate către doritori.

„A fost o primă întâlnire cu factorii decidenţi la nivelul Capitalei pe subiecte care ţin de deschiderea anului şcolar. Până la deschiderea efectivă a activităţii, vom reface planul de măsuri privind siguranţa în şcoli în care vom integra cu atribuţii clare şi poliţiile locale. Siguranţa în sau în jurul şcolilor trebuie să fie o preocupare atât a instituţiilor statului, cât mai ales a autorităţilor locale. Legătura dintre şcoli, pe de o parte şi forţele de ordine, pe de altă parte trebuie să fie directă şi nu neapărat ierarhică, astfel încât probleme sesizate de directorii unităţilor de învăţământ să fie rezolvate imediat ce apar”, a spus prefectul Capitalei, Mihai Atănăsoaei, citat în comunicat.

ISC, ITM, Direcţia de Sănătate Publică, Direcţia Sanitar Veterinară au primit dispoziţii clare să trateze cu celeritate solicitările venite din partea directorilor de şcoli. Primăriile vor trebui să analizeze atent cui acordă contracte cu şcolile, fie că e vorba de firme de pază, fie că e vorba de comercianţii care vând alimente pentru că vor urma controale atât pe linia siguranţei elevilor, cât şi pe linia siguranţei alimentare, a mai spus Mihai Atănăsoaei.

Cele mai citite

Peste 1.000 de alerte privind riscurile produselor cosmetice mari, emise de Comisia Europeană în 2024

În 2024, Comisia Europeană a emis peste 1.000 de alerte legate de riscurile asociate produselor cosmetice de la branduri internaționale renumite, precum Dove, Nivea,...

România, tot mai dependentă de importuri: Peste 25% din legume și 40% din fructe aduse din străinătate

Peste un sfert din legumele consumate în România și 40% din fructe provin din import, conform unei analize realizate de Ziarul Financiar, pe baza...

Florin Tănase, surprins de rezultatul cu RFS: „Nu mă așteptam la un scor așa mare, dar e meritat”

FCSB a obținut o victorie clară cu 4-1 în fața letonilor de la RFS, în primul meci din faza grupelor Europa League, o performanță...
Ultima oră
Pe aceeași temă