26.1 C
București
vineri, 27 septembrie 2024
AcasăSportAsociaţia "21 Decembrie 1989" solicită Casei Naţionale de Pensii situaţia pensionarilor foşti...

Asociaţia „21 Decembrie 1989” solicită Casei Naţionale de Pensii situaţia pensionarilor foşti activişti şi securişti

Asociaţia „21 Decembrie 1989” a solicitat Casei Naţionale de Pensii şi Alte Drepturi de Asigurări Sociale, în baza legii liberului acces la informaţii, numărul exact al pensionarilor foşti activişti ai PCR şi provenind din sistemul fostei Securităţi, cuantumul total al pensiilor acestora, precum şi al sumelor alocate de la bugetul de stat pentru plata lor, a anunţat joi, într-o conferinţă de presă, liderul asociaţiei, Teodor Mărieş, relatează Agerpres.

„Fostul activ al PCR număra în decembrie 1989 peste 270.000 de persoane în structurile de la nivel central, judeţean, orăşenesc, comunal şi sătesc. Luau bani pe ceea ce vorbeau, nu pe ceea ce munceau. Ei nu merită pensiile fabuloase pe care le au, pentru că nu au produs nimic, decât teamă şi teroare în rândul poporului român”, a spus Mărieş.

De asemenea, în adresa transmisă de Asociaţia 21 Decembrie 1989 Casei Naţionale de Pensii se solicită informaţii şi despre numărul şi pensiile acelor pensionari proveniţi din sistemul fostei Securităţi, precum şi din activele fostei Uniuni a Tineretului Comunist (UTC), fostei Uniuni Generale a Sindicatelor din România (UGSR), Pionierilor şi Şoimilor Patriei, fostei Organizaţii a Democraţiei şi Unităţii Socialiste (ODUS), din sistemele de comandă ale ministerelor de Interne şi Apărării şi din rândul fostelor structuri de conducere ale întreprinderilor şi instituţiilor socialiste, numiţi politic de fosta conducere a PCR.

Potrivit lui Mărieş, foştii ofiţeri din structurile de comandă de la acea vreme sunt responsabili pentru faptul că s-a tras în populaţie şi pentru victimele înregistrate atât în zilele de 16-21 decembrie 1989, cât şi pentru cele de după 22 decembrie.

„Dacă tot suntem noi revoluţionarii acuzaţi că mâncăm banii statului (…), avem şi noi această problemă (…) Dorim şi noi să ştim câţi pensionari de acest tip avem în România, (…) care beneficiază de aceste pensii speciale”, a concluzionat Teodor Mărieş, arătând că aceste pensii sunt în plată prin sistemul de pensii de stat, civile, al Ministerului de Interne, al MApN.

Cele mai citite

Emisiune de titluri de stat Fidelis cu dobânzi atractive pentru investitori, din 2 octombrie

Ministerul Finanțelor a lansat o nouă emisiune de titluri de stat Fidelis, destinată investitorilor persoane fizice, care se desfășoară între 2 și 11 octombrie....

Restanțe de 700 milioane de lei amenință programul Start-Up Nation 2022, antreprenorii sub presiunea băncilor

Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului (MEAT) ar putea înregistra restanțe de plată de până la 700 de milioane de lei până la sfârșitul acestui...
00:02:15

VIDEO Trump despre întâlnirea cu Zelenski: ”Este lupta mea să salvez umanitatea”

Donald Trump a declarat că se va întâlni cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski vineri, la New York. „Cred că voi putea ajunge la un...
Ultima oră
Pe aceeași temă