24.1 C
București
miercuri, 25 septembrie 2024
AcasăSpecialFranţa: Taxă pe veniturile mari, la cererea oamenilor bogaţi

Franţa: Taxă pe veniturile mari, la cererea oamenilor bogaţi

Guvernul francez va impune un impozit suplimentar, de 3%, pe veniturile anuale mai mari de 500.000 de euro, în cadrul unui pachet de măsuri ce vizează să reducă deficitul ţării cu 12 miliarde de euro în următorii doi ani, relatează NewsIn.

Creşterea impozitului intervine după ce unii dintre cei mai bogaţi oameni din Franţa au cerut Guvernului să rezolve problema deficitului crescând taxele pentru cei bogaţi.

Premierul Francois Fillon a declarat că măsura va rămâne în vigoare până când Franţa îşi va reduce deficitul sub 3% din PIB, limita stabilită de UE, ceea ce ar urma să se întâmple, potrivit estimărilor, în 2013. Parisul plănuieşte să îşi reducă deficitul cu 5,7% anul acesta, 4,6% anul viitor şi 3% în 2013.

„Aceasta este o politică riguroasă ce îi va permite Franţei să rămână relaxată”, a declarat Fillon. „Ţara noastră trebuie să îşi respecte angajamentele (în ceea ce priveşte deficitul – n.r.). Este în interesul întregului popor francez”, a adăugat el.

16 directori de companii, printre care cea mai bogată femeie din Europa, moştenitoarea L’Oreal Liliane Bettencourt, s-au oferit într-o scrisoare deschisă, publicată pe site-ul Le Nouvel Observateur, să plătească o „contribuţie specială„, în spirit de solidaritate. Printre semnatari se mai numără directorul companiei petroliere Total, Christophe de Margerie, Frederic Oudea de la grupul bancar Societe Generale şi Jean-Cyril Spinetta, de la Air France.

„Noi, preşedinţi şi lideri în industrie, oameni de afaceri, banchei şi cetăţeni bogaţi am vrea ca cei mai bogaţi oameni să fie obligaţi să plătească o „contribuţie specială'”, au scris ei.

Autorii au explicat că au beneficiat de pe urma sistemului francez şi că, atunci când finanţele publice şi accentuarea deficitului „pun în pericol viitorul Franţei şi Europei, iar Guvernul cere tuturor solidaritate, pare necesară o contribuţie” a oamenilor bogaţi.

Ei au avertizat, însă, că o taxă prea mare riscă să ducă la un exod al oamenilor bogaţi sau la fraude.

Cele mai citite

Doi indivizi au fost arestați preventiv în dosarul cocainei găsite în fructe congelate

Doi indivizi suspectați de trafic internațional de droguri de mare risc au fost arestați preventiv, în urma unei acțiuni a polițiștilor care au descoperit...

Mark Zuckerberg intră în exclusivistul club al celor mai bogați oameni, cu averi de peste 200 de miliarde de dolari

Creșterea remarcabilă a averii lui Mark Zuckerberg în 2024 l-a propulsat în rândul celor mai bogați oameni din lume, alăturându-se astfel lui Elon Musk...

Detergenți Bio: Alegerea sustenabilă pentru un mediu curat și sănătos

Într-o lume tot mai preocupată de protecția mediului și sănătatea personală, utilizarea detergenților bio devine o opțiune populară pentru mulți consumatori. Disponibili pe Sanito.ro,...
Ultima oră
Pe aceeași temă