Dacă vi s-a spus vreodată că aveţi colesterolul mărit, probabil vi s-a spus şi că trebuie să adoptaţi o dietă săracă în grăsimi saturate. Noi cercetări sugerează, însă, că limitarea aportului de grăsimi saturate nu este cea mai bună cale de a aduce colesterolul la un nivel normal, relatează huffingtonpost.com.
Adulţii care consumau nuci, fibre solubile şi soia aveau o scădere mai mare la nivelul colesterolului „rău” faţă de cei care urmau dieta săracă în grăsimi saturate.
Cercetătorii canadieni au efectuat studiul pe 351 de bărbaţi şi femei în pericol de a avea nevoie de medicaţie pentru a-şi ţine nivelul colesterolului sub control. Pentru şase luni, unul dintre grupuri a urmat dieta standard, fără grăsimi saturate şi a fost sfătuit să consume produse lactate cu un conţinut scăzut de grăsimi, cereale integrale, fructe şi legume.
Celelalte două grupuri au adoptat o dietă îmbogăţită cu alimente despre care se spune că pot ajuta la reducerea colesterolului: nuci, ovăz, orz, lapte din soia, tofu, mazăre şi linte. Rezultatele au fost surprinzătoare: cei care au adăugat la dieta lor cele patru grupuri de alimente care reduc colesterolul au reuşit să reducă nivelul colesterolului „rău” cu 13-14%. Cei care au urmat dieta standard cu puţine grăsimi saturate au avut un colesterol mai mic cu doar 3%.
Alimente care reduc nivelul colesterolului
Pentru a adăuga fibrele solubile dietei obişnuite, Vandana Sheth, dietetician şi purtător de cuvânt al Asociaţiei Americane pentru Diete, încurajează consumul de orz şi ovăz, dar şi fructe şi legume precum bamele şi vinetele. Alte produse care ajută la scăderea nivelului colesterolului sunt sucul de portocale, nucile (deşi acestea ar trebui consumate cu moderaţie din cauza nivelului mare de calorii) şi soia, dar consumată, de asemenea cu moderaţie.
Cercetătorii avertizează că pacienţii ar trebui, totuşi, să îşi consulte medicul înainte de a urma sfaturile studiului, care doar propune o metodă de a reduce nivelul colesterolului fără a fi nevoie de medicamente.