Cofondatorul Apple Steve Jobs reprezintă încă un nume important pe lista lungă a celebrităţilor care au murit de cancer pancreatic. El a murit la varsta de 56 de ani. În 2004 a fost atins de o formă rară de cancer al pancreasului, iar în 2009 a fost supus unui transplant de ficat.
In luna august, criticul de film Viorica Bucur a murit de cancer pancreatic, la vârsta de 65 de ani, după două luni de la diagnosticare.
Este cel de-al doilea caz in acest an în care o celebritate din România este răpusă de cancerul pancreatic. Soţul Angelei Similea, deputatul şi fostul ministru al Agriculturii, Victor Surdu, a murit de acelaşi tip de cancer pe 7 aprilie, la vârsta de 63 de ani.
Cancerul pancreatic este una dintre cele mai letale forme de cancer şi a lovit, de-a lungul timpului, multe celebrităţi de talie mondială.
Patrick Swayze, unul dintre cei mai iubiţi actori americani şi cunoscut pentru rolurile sale din „Dirty Dancing”, „Ghost” şi „Point Break”, a murit după 20 de luni de la diagnosticare, in septembrie 2009. Cu puţin timp înainte de moartea sa, câteva fotografii cu el au şocat opinia publică, actorul cântărind doar 47 kg.
Luciano Pavarotti, unul dintre cei mai cunoscuţi tenori din istoria muzicii, a murit în septembrie 2007 după o luptă îndelungată cu boala.
Henry Mancini, care a semnat coloanele sonore pentru mai multe filme celebre, printre care „The Pink Panther”, a câştigat 20 de premii Grammy şi a fost nominalizat la 18 premii Oscar, câştigând patru dintre ele. Mancini a murit de cancer pancreatic în 1994, la vârsta de 70 de ani.
Actorul american Michael Landon, cunoscut pentru rolurile din serialele „Bonanza”, „Little House on the Prairie” şi „Highway to Heaven”, a murit în 1991 la mai puţin de trei luni de la diagnosticare.
Donna Reed, câştigătoare a unui premiu Oscar şi cunoscută pentru rolurile sale din „From Here to Eternity” şi serialul „Dallas”, a murit în 1986, suferind de acelaşi tip letal de cancer.
Fostul campion olimpic la canotaj, americanul Charles Grimes, a suferit de aceeaşi boală şi a murit în 2007. Fostul preşedinte american Jimmy Carter, câştigător al Premiului Nobel pentru Pace în 2002, a fost ocolit de către cancerul pancreatic, care a ucis, însă, patru dintre membrii familiei sale.
Actriţa americană Joan Crawford a murit de atac de cord în 1977. Conform celor declarate de către medicii săi, atacul de cord a scutit-o de chinurile cancerului pancreatic cu care fusese diagnosticată.
Cancerul pancreatic trece neobservat, de cele mai multe ori, până în momentul în care devine imposibil de tratat. De asemenea, nu există un model clar al simptomelor, astfel încât pacienţii să fie avertizaţi din timp asupra pericolului. Însă există anumiţi factori de risc, recunoscuţi de către medici ca fiind favorizanţi în apariţia cancerului pancreatic. Printre aceştia se numără factorii genetici (un pacient din zece a avut în familie un bolnav de cancer pancreatic), fumatul, obezitatea şi diabetul.