Sosirea lui Sergio Aguero în Premier League a adus, pe lângă entuziasm, energie, calitate şi o nouă poreclă. Numele „Kun”, inscripţionat pe tricoul argentinianului, vine din asemănarea sa cu personajul din desenele animate japoneze, „Kum Kum”.
Nu numai Aguero are inscripţionată porecla pe tricou. Atacantul celor de la FC Porto, Givanildo Vieira de Souza poartă cu mândrie pe tricou numele de „Hulk”, precum celebrul personaj de benzi desenate. Vârful lusitanilor seamănă foarte mult cu actorul Lou Ferrigno, cel care a interpretat rolul faimosului personaj.
În cazul lui Papa Bouba Diop, care este poreclit „Dulapul”, a contat foarte mult fizicul impresionant al jucătorului.
Suporterii echipei londoneze Arsenal şi-au arătat aprecierea pentru Ray Parlour, titular în anii ’90 în linia de mijloc a „tunarilor”, poreclindul, uşor ironic, „Pele din Romford”.
Eclere, orbi şi idioţi…
Fostul atacant al celor de la Mancester United, Brian McClair, şi-a căpătat supranumele de „Choccy” pentru simplu fapt că numele său rimează cu eclerul de ciocolată.
Portarul italian Massimo Taibi, considerat unul dintre cele mai proaste transferuri făcute de Sir Alex Ferguson la United, a fost numit adeseori de ziarişti „Veneţianul orb”.
Pe timpul când evolua pentru Leeds United, fundaşul Jonathan Woodgate a fost poreclit, nu foarte elogios, „Idiotul”.
Profesorul şi psihopatul…
Managerul celor de la Arsenal, francezul Arsene Wenger, şi-a căpătat supranumele de „Profesorul” la scurt timp după sosirea sa în Anglia.
Fostul fundaş al naţionalei Angle şi al celor de la Nottingham Forest, Stuart Pearce, a fost poreclit „Psycho” de către suporteri pentru intensitatea cu care evolua meci de meci.
Una dintre cele mai interesante porecle a avut-o olandezul Dennis Bergkamp -„Olandezul nezburător”. Frica lui de a zbura cu avionul a rămas un lucru cunoscut între amatorii de fotbal din Marea Britanie.
Măcelarul şi specialul…
Australianul Harry Kewell a primit şi el o poreclă interesantă. Când a ajuns la Liverpool, toată lumea i-a spus „Vrăjitorul din Oz”.
Richard Wright…sau Richard Wrong („wrong” înseamnă greseală). Aşa a fost poreclit fostul portar al celor de la Arsenal Londra şi al naţionalei Angliei din cauza numărului mare de greşeli pe care acesta le-a comis între buturi.
Andoni Goikoetxea şi-a căpătat supranumele de „Măcelarul din Bilbao” pe când juca la clubul fanion al oraşului, Atletico, într-un meci în care i-a făcut praf ligamentele pe atunci tânărului Diego Maradona. Goikoetxea şi-a păstrat gheata cu care a comis faultul acasă, într-o vitrină.
Probabil cea mai cunoscută poreclă din lumea fotbalului este cea a antrenorului portughez, Jose Mourinho: „The special One”.
Fanii lui Liverpool l-au numit „Dumnezeu” pe celebrul atacant Robbie Fowler pentru că acesta avea o abilitate remarcabilă de a înscrie.
Poreclele la români
Şi campionatul românesc a generat fel de fel de porecle. Unele au supravieţuit chiar posesorilor. Astfel, regretaţii fotbalişti Florea Dumitrache şi Nicolae Dobrin au făcut carieră cu poreclele „Mopsu'”, respectiv „Gâscanul”. În anii ’90, Gheorghe Hagi şi Gheorghe Popescu erau alintaţi la „naţională” cu apelativele „Regele”, respectiv „Baciul”.
Nici din birourile conducătorilor fotbalului românesc nu lipsesc poreclele. Astfel, preşdintele FRF Mircea Sandu a fost botezat „Naşu'” pentru că, deşi bănuit că a comis o sumedenie de nereguli şi ilegalităţi, nu a fost până acum pedepsit de Justiţie. Aceeaşi motivaţie stă în spatele poreclei „Corleone”, atribuită şefului LPF Dumitru Dragomir.
Antrenorii au şi ei pseudonimele lor, unele serioase, altele trăsnite: Ion Marin – „Săpăligă”, Cornel Dinu – „Mister”, Mircea Rednic – „Puriu'”, Marin Barbu – „Magiun”, Sorin Cârţu – „Sorinaccio” sau Viorel Hizo – „Dulăul”.