21.2 C
București
duminică, 6 octombrie 2024
AcasăSpecialCe a uitat EVZ să scrie despre „ziariștii cu epoleți”: Dan Andronic,...

Ce a uitat EVZ să scrie despre „ziariștii cu epoleți”: Dan Andronic, suspectat că este „acoperit” al SIE. Printre cei care îl acuză se numără fostul șef al Serviciului, Ioan Talpeș

Fostul candidat PMP Dan Andronic, oficial proprietar al ziarului Evenimentul Zilei, a declanșat, în publicația pe care o deține, o campanie împotriva „ziariștilor cu epoleți”. Andronic ignoră însă informații din surse deschise care sugerează că el însuși ar avea legături cu serviciile secrete. Informațiile au apărut în spațiul public în mod repetat, dar Andronic nu le-a lămurit până acum.

În 2013, editura Marist a publicat memoriile unui fost ofițer de spionaj, Cornel Nemetzi, care înainte de 1989 a lucrat în Direcția de Informații Externe, iar ulterior în SIE. În cartea „Ultimul curier ilegal”, colonelul în rezervă Cornel Nemetzi, fost şef al serviciului de spionaj pe Europa din cadrul SIE în perioada aprilie 1990 – decembrie 1997, sugerează că Dan Andronic a fost racolat în SIE de către unchiul său, generalul SIE Cornel Biriș. „Chiar înainte cu câţiva ani de campanie electorală, Piticu l-a folosit pe nepotul soţiei sale, ajuns redactor -şef la un cotidian central, în publicarea de articole defăimătoare la adresa politicienilor de centru-dreapta sau pentru sustragerea din redacţie de a unor materiale, scrisori etc prin care se denunţau diferite acţiuni ale fostei securităţii sau ale SIE”, scrie Nemetzi. „Piticu” este generalul SIE Corneliu Biriș, care ar fi fratele mamei lui Andronic. Numele lui Andronic nu apare, dar el este singura persoană care corespunde elementelor oferite de fostul ofițer SIE.

Nemetzi mai sugerează că și soția de la acel moment a lui Andronic, Anca Alexandrescu, ar fi fost racolată de SIE. „Pentru serviciile prestate, nepotul a fost făcut "asociat" , adică informator plătit permanent şi trecut în legătura unui subordonat, care a recrutat-o apoi şi pe proaspăta soţie a redactorului, fiica unui cunoscut ziarist. Cei doi soţi au format astfel "un cuplu de asociaţi", fiecare cunoscând calitatea de informator a celuilat. Din păcate căsătoria celor doi nu a durat prea mult, instruit şi dirijat de organele de informaţii asociatul a reuşit să se remarce în domeniul politic, ajungând să consilieze ulterior diferiţi politicieni liberali şi socialişti foarte cunoscuţi şi chiar să conducă campanii electorale. Fosta soţie a asociatului s-a implicat şi ea în cercurile politice fiind purtătoare de cuvânt a unor organizaţii sau şefa de cabinet a unor politicieni”, mai scrie Nemetzi. Anca Alexandrescu a lucrat pentru Adrian Năstase și pentru Victor Ponta.

Unchiul l-ar fi racolat și pe Ponta

Cât despre generalul Cornel Biriș, zis „Piticul”, un fost senator PSD, Valer Marian, susținea în 2014 că acesta l-ar fi racolat pe Victor Ponta și l-ar fi făcut ofițer acoperit al SIE. Parlamentarul a susținut, într-un interviu pentru revista Kamikaze, că Ponta ar fi fost instruit de către Biriş, în perioada 1997-1998, când era procuror. Victor Ponta ar fi avut ulterior misiuni în Italia, ţară membră a NATO şi a Uniunii Europene, structuri occidentale la care România aspira să adere în perioada respectivă.

Interviuri prietenoase cu Maior

Între martie 2012 și ianuarie 2015, directorul SRI George Maior i-a acordat trei interviuri lui Dan Andronic, probabil un record. În nici unul din aceste interviuri, Andronic nu pomenește despre faptul că, la alegerile din 2009, i-a găsit pe Florian Coldea și Codruța Kovesi acasă la Gabriel Oprea. Numele lui Coldea nici măcar nu apare în transcrierile interviurilor, de pe site-ul SRI. În schimb, Andronic îl ajută, prin întrebări prietenoase, pe directorul SRI să justifice legislația care ar fi permis înregistrarea celor care cumpără cartele pre-pay. „Contextul internaţional a cunoscut o dinamizare radicală în ultimele săptămâni. În ce măsură este afectată România de lipsa unei legislaţii care să permită un control eficient asupra situaţiilor de acest tip? Este un lucru cunoscut că teroriştii se folosesc de cartelele pre-pay pentru a comunica, dar în România nu pare că se doreşte acest lucru, sau oricum se întâmplă cu o mare greutate. Cum se poate realiza o protecţie antiteroristă eficientă în asemenea condiţii?”, era una din întrebările lui Andronic. 

Andronic, amenințat cu deconspirarea chiar de fostul șef al SIE, Ioan Talpeș

Colonelul în rezervă Cornel Nemeți, fost agent al spionajului românesc, nu este singurul care îl acuză pe Dan Andronic că ar fi colaborat cu SIE.
Acest lucru a fost sugerat pentru prima dată chiar de fostul director al serviciului, Ioan Talpeș. În 2008 acesta l-a amenințat public pe fostul jurnalist, care devenise consultant politic, că l-ar putea deconspira.

Nemulțumit că fusese atacat de Andronic într-o postare, Talpeș insinuează că actualul patron al EVZ dă dovadă de “dependență” și că ar funcționa „în slujba «instituțiilor»”.

Talpeș i se adresează apoi tranșant lui Andronic: “Măi băiete, vezi că am să-i cer, oficial, lui R.U. (inițialele lui Răzvan Ungureanu, care conducea SIE – n.red.) să-ți deconspire «drepturile» de la Unitate”.

În post scriptum, fostul șef al SIE face referire directă și la un eveniment petrecut chiar în vara lui 2008 în viața personală a lui Andronic: “Nu serviciile erau corupte, neprofesioniste și influențate politic. Unele personaje din servicii. Dovada: recenta convocare de la nunta consumată la Monte Carlo”.


Cele mai citite

Reacția Dianei Șoșoacă după respingerea candidaturii la alegerile prezidențiale

Diana Șoșoacă a reacționat după ce Curtea Constituțională a României i-a respins candidatura la alegerile prezidențiale. Aceasta își cheamă susținătorii la un miting: „Absolut...

Oglinda uscată a Moldovei: peste jumătate dintre locuitori, nu au apă potabilă

Datele INS arată că 1.800 de şcoli şi grădiniţe nu au acces la reţeaua de apă Cel mai recent raport al Institutului Naţional de Statistică...

Amenzile pentru lipsa rovinietei nu vor mai fi aplicate imediat

Șoferii vor avea la dispoziție 24 de ore pentru a achita taxa, fără a mai fi penalizați automat Sistemul va fi similar cu cel care...
Ultima oră
Pe aceeași temă