19.6 C
București
miercuri, 23 octombrie 2024
AcasăSpecialPreşedintele Ungariei a venit la Cluj

Preşedintele Ungariei a venit la Cluj

Preşedintele Ungariei, Pal Schmitt, participă la o vizită privată la Cluj. El s-a întâlnit cu viceprimarul Clujului, Attila Laszlo, cu prefectul Florin Stamatian, cu preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Alin Tişe, şi cu vicepreşedintele acestei instituţii, Emoke Fekete.

Preşedintele Ungariei participă la închiderea Zilelor Culturii Maghiare din Cluj şi, de mâine, la un congres de hungarologie. Prefectul Florin Stamatian i-a dăruit şefului statului ungar un album cu Clujul şi a declarat că au discutat despre plăcuţa cu un text scris de omul politic şi istoricul Nicolae Iorga, amplasată lângă soclul statuii regelui român al Ungariei, Matia Corvin.

Prefectul i-a explicat preşedintelui Ungariei că acea plăcuţă a salvat statuia de la distrugere, în anul 1920. Florin Stamatian a discutat cu preşedintele maghiar şi despre criza economică. „S-a discutat despre ce au de lucru guvernele şi sunt exact aceleaşi probleme ca şi la noi. Este regionalizarea, scăderea numărului de parlamentari, schimbarea legii pensiilor, tăierea salariilor. Exact aceleaşi probleme. Sunt aproape identice”, a declarat prefectul.

Acesta a amintit că întotdeauna, românii şi maghiarii şi-au aruncat unii altora priviri peste graniţă şi atunci când au văzut că îşi pot rezolva o problemă economică în ţara vecină nu au ezitat să facă acest lucru.

„Clasa politică are o mare datorie, şi cea maghiară şi cea română. Să rezolve problema într-un spirit cât mai corect. Pentru că dacă casele, în Ungaria, au fost mai ieftine, românii şi-au cumpărat casă în Ungaria, dacă benzina sau salamul au fost mai ieftine în România, maghiarii au cumpărat din România.

Trăim într-o epocă de consolidare a unei noi structuri, cea europeană, în care trebuie să uităm că ceea cea fost valabil în 1919, naţionalismul pentru crearea identităţii noilor state formate prin desfiinţarea unui imperiu, azi nu mai este valabil”, a mai spus Florin Stamatian.

Recomandările lui Schmitt

Preşedintele Ungariei a participat şi la o slujbă religioasă oficiată în biserica romano-catolică Sfântul Mihail, construită de saşii ardeleni în Evul Mediu.

„Cel mai important lucru pentru noi, pentru maghiari, este să ne păstrăm religia, cultura şi continuitatea aici. Mă bucur că există zeci de mii, chiar sute de mii de cereri de acordare a cetăţeniei maghiare”, a spus Pal Schmitt în faţa sutelor de oameni adunaţi în biserică. De asemenea, preşedintele Ungariei a depus coroane de flori la statuile episcopului Marton Aron şi regelui Matia Corvin.

Luni dimineaţă, preşedintele Ungariei va participa la deschiderea lucrărilor Congresului Internaţional de Hungarologie, care va avea loc la Opera Maghiară din Cluj.

Cele mai citite

Amânarea impozitării imobilelor la valoarea de piață până în 2026, decisă de Guvern

Guvernul a adoptat miercuri o ordonanță de urgență care amână impozitarea proprietăților imobiliare (apartamente și case) la valoarea de piață până la 1 ianuarie...

Noaptea Companiilor, debut de succes în București: Peste 2.000 de participanți atrași în două zile

Prima ediție a târgului neconvențional de joburi Noaptea Companiilor organizată la București pe 16-17 octombrie a atras peste 2.000 de participanți, confirmând așteptările organizatorilor. Evenimentul...

Coaliția ajunsă la menopauză – Academia Catavencu

Cum era de așteptat, liberalii s-au frecat, s-au scălâmbăiat, s-au dat de ceasul morții, s-au indignat, s-au ascuns pe după batistuțe și, în...
Ultima oră
Pe aceeași temă