17.8 C
București
joi, 19 septembrie 2024
AcasăGDPRRitli spune că în cazul de la Maternitatea Oradea nu a fost...

Ritli spune că în cazul de la Maternitatea Oradea nu a fost găsit vinovat în nicio anchetă

Ministrul Sănătăţii Ritli Ladislau spune că nu a fost găsit vinovat în nicio anchetă privind incidentul din 2002 de la Maternitatea Oradea şi precizează că şi-a dat demisia de la conducerea DSP Bihor pentru a nu exista suspiciuni iar în 2003, în perioada aceleiaşi guvernări, a fost repus în funcţie, scrie Mediafax.

„Având în vedere discuţiile purtate în această perioadă cu privire la episodul 2002, pentru o corectă informare a opiniei publice aş dori să clarific unele aspecte. Am deţinut două mandate de director al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Bihor, în perioadele 1997-2002 şi 2003-2009. În anul 2002, la Maternitatea din Oradea a existat o suspiciune de infecţie nosocomială pe care chiar direcţia de sănătate publică coordonată de mine la acea dată a depistat-o şi a raportat-o instituţiilor superioare. Deoarece pentru acest caz mai multe instituţii au demarate investigaţii amănunţite, pentru a nu exista suspiciuni am considerat că este corect să îmi prezint demisia din funcţie până la clarificarea tuturor aspectelor”, a precizat ministrul Sănătăţii, Ritli Ladislau, într-un comunicat de presă remis, joi seară, agenţiei MEDIAFAX.

Ritli Ladislau a mai spus că atât anchetele derulate de minister, cât şi cele ale Parchetului şi Institutului de Medicină Legală au stabilit „lipsa de culpabilitate” a directorului Direcţiei de Sănătate Publică.

„De altfel, în anul 2003, în perioada aceleiaşi guvernări, conducerea Ministerului Sănătăţii mi-a reîncredinţat funcţia de director al DSP Bihor, pe care am deţinut-o până în anul 2009”, a adăugat ministrul Ritli Ladislau.

Deputatul independent Mircia Giurgiu i-a cerut, joi, noului ministru al Sănătăţii, Ritli Ladislau, să facă public un răspuns care să lămurească incidentul din anul 2002, când a demisionat de la conducerea Direcţiei de Sănătate Publică Bihor în urma decesului unor bebeluşi la Maternitatea din Oradea. Mircia Giurgiu a declarat că va depune o interpelare la primul ministru pentru a afla ce s-a întâmplat exact în 2002.

Giurgiu a afirmat că ar dori să ştie dacă fiul noului ministru, care a fost şef de cabinet al ministrului Cseke Attila, va rămâne în funcţie.

Ministrul Ritli Ladislau a anunţat încă de joi dimineaţă că fiul său nu mai face parte din noua structură a Ministerului Sănătăţii, el fiind eliberat din funcţie odată cu demisia ministrului Cseke Attila.

Premierul Emil Boc declara, miercuri, că incidentele „neplăcute şi nefericite” din 2002, când 20 de bebeluşi au murit la Maternitatea din Oradea, în urma cărora Ritli Ladislau a demisionat de la conducerea DSP Bihor, nu implică nicio responsabilitate penală care să impieteze performanţele sale.

Întrebat de jurnalişti, la finalul şedinţei de Guvern, dacă a luat în calcul faptul că Ritli Ladislau a demisionat în 2002 de la conducerea Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Bihor în urma acuzaţiilor de management defectuos, după ce la Maternitatea din Oradea au murit 20 de bebeluşi din cauza unei infecţii intraspitaliceşti, premierul Emil Boc spunea că a cerut clarificări în acest sens.

„Am întrebat colegii de la UDMR despre acest aspect, am fost informat şi am discutat acest aspect. Domnul Ritli şi-a dat demisia în 2002, ca urmare a unor incidente neplăcute şi nefericite, întâmplate la direcţia sanitară pe care o coordona. Nu s-a reţinut în sarcina domnului Ritli niciun fel de responsabilitate penală sa de altă natură care să poată impieta asupra perfomanţelor sale ulterioare. Faptul că şi astăzi este director de spital e dovada faptului că nu a avut niciun fel de responsabilitate concretă, ci doar o asumare de responsabilitate în calitate de director al unei direcţii sanitare”, afirma Boc.

În aprilie 2002, în urma scandalului de la Maternitatea din Oradea, ministrul de atunci al Sănătăţii Daniela Bartoş anunţa demiterea lui Ritli Ladislau de la conducerea Direcţiei de Sănătate Publică Bihor, precum şi a directorului adjunct responsabil cu medicina preventivă, Zoia Bitea, a directorului general al Spitalului de Obstetrică-Ginecologie din Oradea Doru Crăiuţ, a şefului secţiei Neonatologie Gheorghe Tîrlă şi a tuturor asistentelor şefe din cadrul maternităţii.

Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii spuneau atunci că cel puţin cinci dintre cei 20 de bebeluşi au murit din cauza infectării cu un microb (klebsiella pneumoniae), iar îmbolnăvirile au fost cauzate de nerespectarea normelor de igienă obligatorii în orice unitate sanitară. Totodată, conducerea maternităţii nu a înregistrat şi nici nu a raportat DSP Bihor suspiciunile privind apariţia infecţiei intraspitaliceşti.

Noul ministru al Sănătăţii, Ritli Ladislau, a preluat joi mandatul de la predecesorul său Cseke Attila.

Ritli Ladislau a fost director al Spitalului Teritorial Orăşenesc Stei între anii 1978-1986, apoi medic inspector la Direcţia Sanitară Bihor până în 1990, când a devenit director adjunct al Spitalului de Copii Oradea. El a condus Direcţia de Sănătate Publică Bihor între 1997 şi 2002, când a demisionat, ulterior revenind la conducerea instituţiei, între 2003 şi 2009.

Ritli Ladislau este specialist în pediatrie, oncologie şi hematologie, conferenţiar universitar la Facultatea de Medicină şi Farmacie din cadrul Universităţii din Oradea. Din anul 2010 este director medical al Spitalului Clinic Municipal „Dr. Gavril Curteanu” din Oradea.

Cele mai citite

Lumina speranței în întuneric: Nevăzătorii cer Guvernului să-i privească în ochi

Nevăzătorii sunt revoltați că noua Lege a pensiilor le ia până la 80% din venituri Nevăzătorii protestează împotriva reducerii pensiilor cu până la 80%, cauzată...

Primăria Capitalei va autoriza lucrările la Planșeul Unirii după primirea documentației de la Primăria Sectorului 4

Municipalitatea va da autorizaţie pentru lucrările la planşeul de la Unirii când va primi toată documentaţia de la Primăria Sectorului 4, a anunţat primarul...

România, cea mai ridicată inflație din UE pentru a șasea lună consecutiv

Rata anuală a inflației în Uniunea Europeană a scăzut în luna august la 2,4%, de la 2,8% în iulie, conform datelor publicate miercuri de...
Ultima oră
Pe aceeași temă