-4 C
București
luni, 13 ianuarie 2025
AcasăSpecialNu mai mergem să ne tratăm la Viena. A venit Viena...

Nu mai mergem să ne tratăm la Viena. A venit Viena la noi!

Doi medici de la celebra clinică AKH din Austria vin periodic în România pentru a oferi asistenţă pacienţilor români. O consultaţie costă 200 de euro.

Spitalul Allgemeines Krankenhaus (AKH) din Viena a devenit cunoscut românilor după ce vedete, po-liticieni, oameni de afaceri, înalţi prelaţi şi însuşi preşedintele României au fost trataţi acolo. Aşa a început moda internărilor la Viena. Din sute de pacienţi intenaţi zilnic la AKH, 10 sunt de la noi din ţară, iar veniturile înregistrate din spitalizarea românilor acolo ajung la 500.000 de euro lunar, după cum spun chiar re-pre-zentanţii spitalului.

Când au înţeles ce potenţial mare de pacienţi are România şi câtă nevoie este de expertiza lor în această ţară, în special în domenii precum oncologia şi pediatria, câţiva profesori din acest spital au acceptat să vină să lucreze la noi. Oferta le-a fost făcută de clinicile private din România, care au ştiut să speculeze această piaţă şi să îşi creeze un plus de imagine. De anul trecut şi până acum, peste 1.150 de români au apelat la serviciile profesorilor din Viena, Cristoph Zilinski şi Thomas Brodowicz, angajaţi de clinica OncoFort.

Pacienţii nu mai plătesc cazarea şi transportul

Spre deosebire de unii dintre medicii români, care sunt suprasolicitaţi şi îşi îşi pierd uşor răbdarea, cei din străinătate obişnuiesc să explice pe îndelete, să deseneze corpul uman şi să arate clar cum va evolua o anumită situaţie. Mai mult, nu uită să zâmbească sau să spună o vorbă bună. Aşa au fost educaţi şi le vine uşor să o facă. Ce-i drept, şi răsplata este pe măsură!

De aceste atuuri au profitat reprezentanţii clinicii OncoFort din Bucureşti, care pentru a-şi atrage clientelă cu bani i-au adus pe cei doi profesori vienezi, plus un medic israelian.  Exemplul lor va fi urmat, cel mai probabil, şi de alte clinici private, iar în viitor şi spitalele publice ar putea profita de astfel de colaborări, dacă intră în vigoare noua Lege a Sănătăţii. „În condiţiile în care mulţi pacienţi cu cancer mergeau pentru consultaţii în Viena, ne-am gândit să facem parteneriate cu medicii străini. În felul acesta pacienţii nu mai plătesc suplimentar pentru cazare şi transport. Plătesc doar consultaţia de aici”, explică Robert Chiţan, director de dezvoltare la OncoFort.

Românii vin la medic cu boli avansate

Unul dintre medicii angajaţi de clinică, Cristoph Zielinski, a acceptat să ne vorbească despre colaborarea sa cu clinica privată din România. Profesorul vine de două ori pe lună în România, iar pentru august deja şi-a încheiat lista de consultaţii. De anul trecut şi până acum, medicul a examinat 350 de pacienţi români, majoritatea veniţi la clinică pentru a solicita o a doua opinie medicală. De când consultă români, profesorul a remarcat că, spre deosebire de austrieci, aceştia vin la doctor în stadii foarte avansate ale bolii. O consultaţie la profesorul austriac costă 200 de euro, iar pentru monitorizările de lungă durată sunt implicaţi şi medici români. „Aceştia uneori şi traduc pacienţilor pentru o mai bună înţelegere a diagnosticului. De asemenea, medicii români participă la întocmirea dosarului medical şi supervizează pacientul pe durata tratamentului”, adaugă Robert Chiţan.

Cum aţi primit propunerea de a lucra în România?

C.Z.: Conduc Centrul European de Cooperare în Oncologie, care desfăşoară nenumărate studii clinice în regiunea central, estică şi sud europeană, iar asta m-a ajutat să colaborez cu numeroşi medici români de renume – Rodica Anghel, Tudor Ciuleanu, Alexandru Blidaru, Dan Jinga, Cornelia Niţipir, Florin Bacanu. Am schimbat deseori opinii privind strategiile de tratament pentru pacienţii români diagnosticaţi cu cancer şi mi-a plăcut să lucrez cu dânşii. Temperamentul românilor şi interacţiunea cu ei sunt o plăcere pentru mine.

Colaboraţi şi cu alte clinici private din Europa?

C.Z.: În Viena vin mulţi pacienţi cu cancer, de peste tot din Europa, dar mai ales din ţările vecine. Avem colaborări cu foarte multe ţări, mai ales cu cele din vecinătate, iar majoritatea pacienţilor cer a doua opinie medicală.

Cum ţineţi legătura cu pacienţii români? Vin doar pentru a doua opinie medicală sau şi pentru examinări pe termen lung?

C.Z.: Depinde în ce stadiu se află boala lor. Majoritatea vin pentru o a doua opinie medicală, dar sunt şi pacienţi care vin direct la mine pentru tratament ori pentru monitorizarea a unui cancer incipient sau chiar pacienţii cu cancer metastatic, în ultimă fază.

De ce sunt atât de mulţi pacienţi care vor o a doua opinie medicală şi încă de la un medic străin? Ce le oferiţi în plus faţă de un medic român?

C.Z.: Pacienţii în general caută o a doua opinie medicală. E valabil în toate ţările din Europa, dar şi în SUA. Aş putea să vă spun că inclusiv pacienţi americani vin la AKH în Viena. Aşadar, e normal ca şi pacienţii români să facă asta. Să ştiţi că oncologii de aici chiar fac treabă bună. Cei pe care eu îi cunosc sunt doctori excelenţi şi acordă mult timp pacienţilor lor. 

Ce VIP-uri au fost internate la AKH

Spitalul AKH este al treilea ca mărime din lume. O zi de internare în acest spital cost 900 de euro pentru străini, fără a include în acest preţ costul analizelor şi in-ves-ti-ga-ţiilor. Unitatea dispune de toate echi-pa-mentele moderne, are peste 1.500 de medici angajaţi, din toate spe-cialităţile medicale şi peste 2.700 de asistente. Au fost internaţi aici:

Preşedintele României, Traian Băsescu – operat în 2006 de hernie de disc de către neurochirurgul Reinhard Krepler, după ce mai multe echipe de specialişti români nu şi-au asumat intervenţia;

 Teodora, fetiţa vedetei de televiziune Liana Stanciu- vindecată de cancer la AKH, în 2007;

 Marian Sârbu, fost ministru al Muncii – operat de o tumoare pancreatică în 2010;

 Vedeta de televiziune Teo Tran-dafir – operată în 2011 de pancreatită acută de severitate medie, du-pă ce a fost internată la spitalul Elias;

 Mitropolitul Clujului, Bartolomeu Anania – a fost internat în ultimele zile de viaţă la AKH.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă