2.3 C
București
joi, 19 decembrie 2024
AcasăEconomieFoto interviuCum îşi rezolvă vedetele problemele din căsnicie

Cum îşi rezolvă vedetele problemele din căsnicie

După ce i-a mărturisit soţiei sale despre cele aproximativ zece aventuri pe care le-a avut, membrul trupei de Pop britanic Take That, Mark Owen, a făcut ce mulţi consideră de cuviinţă: a încercat să o recucerească. Nu cu cercei cu diamante de la Tiffany sau cu un Mercedes nou, ci cu o casă de 3,6 milioane de dolari.

A funcţionat. Deşi încă sunt în căutarea casei visurilor lor, cei doi sunt încă împreună, iar Take That tocmai au lansat un nou album şi au plecat într-un turneu, alături de copiii cântăreţului de 39 de ani şi de soţia sa, Emma Ferguson.

Nu este de mirare că un cuplu îşi doreşte să se împace; diavolul cunoscut este adesea preferabil diavolului necunoscut, spune Arlene Dubin, scriitoare cărţii „Contract prenupţial”.

„Împăcarea nu este un lucru straniu, mai ales nu astăzi. Când o persoană trece prin aşa ceva, reevaluează relaţia şi de multe ori hotărăşte că este mai mult bine decât rău. Este pusă faţă în faţă cu gravitatea vieţii fără partener,” afirmă Arlene Dubin.

Fost fotomodel şi mamă a trei copii, Stephanie Seymour a anulat divorţul de multimilionarul Peter Brant anul trecut. Atunci, cuplul a făcut acelaşi lucru ca Owen şi Ferguson: au început să caute un apartament în zona Central Park.

Divorţul este dificil, chiar şi atunci când intervine în mod amical – este scump, solicitant emoţional şi lucrurile se pot schimba în rău destul de uşor. Dacă sunt şi copii implicaţi, un divorţ poate avea consecinţe serioase şi pe termen lung. Experţii consideră că măcar o tentativă de a salva o căsnicie este de dorit. Multe cupluri apelează la o vacanţă, la renovare sau chiar la cumpărarea unei noi case pentru a reînnoi legătura.

„De cele mai multe ori, un partener constată că ceva este în neregulă şi crede că un element de noutate – o casă, o vacanţă – ar putea rezolva problema,” afirmă Hara Estroff Marano, editor al Psichology Today. „Este bine intenţionat, dar de cele mai multe ori greşeşte. O casa nouă nu este o idee bună – simpla încercare de a crea un nou cămin poate destrăma o familie.”

 Michele Weiner-Davis, director al Divorce Busting Center şi scriitoare a mai multor cărţi despre căsnicii, consideră că astfel de încercări disperate sunt un semn că o relaţie nu mai funcţionează. „Chiar dacă o vacanţă exotică poate fi distractivă şi poate chiar aminti partenerilor de ce sunt îndrăgostiţi, problema e că vacanţele se termină,” spune ea.

 Marni Jameson, autoare a House of Havoc şi The House Always Wins, a simţit pe pielea ei că o casă nouă poate distruge o relaţie; ea cunoaşte un cuplu salvat de o astfel de iniţiativă după un mariaj de 25 de ani; totuşi, Jameson a încheiat prima căsnicie când şi-a dat seama că i se făcea rău ori de câte ori şi-l imagina pe soţul ei, în halat, în holul noii case pe care o vizitau împreună. Relaţia cu al doilea soţ a început cu renovarea unei case; de atunci, cei doi au mai construit două case împreună.”De câte ori se ajungea la divorţ, negocierile încetau când se aducea în discuţie casa. Niciunul nu o vrea. Până la urmă, eram prea obosiţi pentru a lua o decizie drastică, aşa că ne-am împăcat,” mărturiseşte ea.

Bruce A. Clemens, avocat specializat în divorţuri, e de părere că o relaţie care deja are probleme rar poate suporta stresul renovării.

Un copil nu poate salva o căsnicie

 Cea mai rea metodă de a încerca să salvezi o căsnicie este, totuşi, un copil.

 „De multe ori, partenerii simt că nu mai sunt legaţi de aceeaşi iubire şi îşi imaginează cumva că un copil ar putea face totul să revină la normal,” afirmă psihologul Debbie Bensching.
De cele mai multe ori, este ideea femeii, crede psihologul Enda Junkins.”Ea crede că dacă rămâne însărcinată, poate rămâne legată de soţ, deoarece ar fi copilul lor. Dar acesta nu este un motiv să dai naştere unui copil.”

 A avea un copil aduce un surplus de stres groaznic căsniciei. „Este greşit să crezi că un copil leagă o căsnicie,” spune Estroff Marano. „A creşte copii implică eforturi care fură din timpul cuplului. Femeia este ruptă de locul de muncă, de prieteni, este izolată şi complet separată de obiceiurile ei. „

 Conform Institutului Gottman, până la 90 la sută din cupluri se confruntă cu stres, conflicte şi cu pierderea interesului atunci când intervine un copil. Unele cupluri se despart şi asta până ce primul copil ajunge la vârsta de un an şi şase luni în cazul a 12,5 la sută dintre ele, spun autorii cărţii When Partners Become Parents – Carolyn Pape Cowan şi Philip Cowan.

 După aceea, o mamă se confruntă cu un nou tip de probleme: societatea nu este tocmai receptivă la o mamă singură, iar un copil limitează mobilitatea femeii şi o face nedorită în rândul bărbaţilor pe care îi întâlneşte, este de părere Estroff Marano,

 Joe Sindoni, autorul cărţii 50 Reasons to Not Have Kids And What to Do If You Have Them Anyway, aminteşte că şi un copil are de suferit dacă este născut în astfel de condiţii. Joe – el însuşi tată- consideră că un copil simte dacă a fost adus pe lume pentru a salva o căsnicie. Mai mult, el încearcă să rezolve problemele părinţilor înaintea lor sau se simte vinovat dacă ei se despart. „Este o povară prea mare pentru umerii unui copil.”

 Aşadar, dacă o săptămână în Bali, o casă nouă sau renovată şi un copil nu pot salva o căsnicie, ce anume poate? Psihologii recomandă consilierea.

 Weiner-Davis este de părere că e nevoie de un consilier care să „creadă în sfinţenia căsniciei, nu din motive religioase, ci pentru că au loc prea mult divorţuri inutile.” El crede în educaţia maritală. Multe cupluri „Nu ştiu cum să negocieze, să colabreze şi să îşi dovedească afecţiunea şi grija pentru sentimentele celuilalt. Şi oricât de incredibil sună, aceste aptitudini se pot învăţa.”

 Autoare a cărţilor After the Affair şi How Can I Forgive You?, Janis Abrahms Spring crede că dacă un cuplu are probleme din cauza unei aventuri, ambii parteneri trebuie să caute motivele acesteia şi să îşi asume partea de vină pentru ce nu a funcţionat bine. „Ei trebuie să discute, să se asculte reciproc şi să arate că le pasă de sentimentele celuilalt. Distracţia nu poate vindeca rănile,” spune ea.

 Totuşi, pare tentant să discuţi sincer într-o casă de 3,6 milioane de dolari.

Cele mai citite

Turcia respinge poziția lui Donald Trump legat de Siria: Nu este o preluare a puterii de către Ankara

Turcia a respins miercuri afirmaţiile preşedintelui ales al SUA Donald Trump, care a numit victoria rebelilor în Siria drept o "preluare de putere neprietenoasă"...

Elena Lasconi deranjată profund de candidatura lui Nicușor Dan la prezidențiale: E așa o vrăjeală asta cu independenții

Anunțul lui Nicușor Dan despre intenția de a candida la prezidențiale nu a fost fair-play, spune liderul USR, Elena Lasconi. „Nu a fost fair play....

Zelenski și secretarul general al NATO au discutat despre viitorul Ucrainei. România nu a fost invitată la discuții

Miercuri seara, la Bruxelles, secretarul general al NATO, Mark Rutte, l-a întâmpinat pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski pentru discuții, alături de alți lideri europeni,...
Ultima oră
Pe aceeași temă