Liderul deputaţilor PDL, Mircea Toader, a declarat, joi, că o comisie a coaliţiei analizează modificarea legii electorale, votul uninominal într-un tur sau două şi a apreciat că trebuie găsită o soluţie pentru partidele care nu vor avea reprezentare în anumite judeţe, deşi obţin voturi peste prag.
„Noi facem o analiză a tuturor posibilităţilor de modificare a legii alegerilor. Există o comisie a coaliţiei care va discuta despre existenţa votului uninominal într-un singur tur sau în două tururi. Analizăm pentru că, la un moment dat, anumite partide în anumite judeţe nu vor avea reprezentare”, a precizat Mircea Toader, potrivit Mediafax.
El a spus că, în opinia sa, în orice caz nu trebuie să rămână „compensarea” de acum a votului uninominal şi că propune „să câştige cel care ia tot din primul sau al doilea tur de scrutin, iar voturile să se adune la nivel naţional şi să se dea câteva mandate”.
„Sunt păreri la nivel politic şi vom analiza săptămâna viitoare în comisia coaliţiei. Vom desemna reprezentanţi în această comisie, vor fi făcute studii şi vom dezbate toate variantele privind votul unimominal”, a mai spus Toader.
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, joi, la Sulina, că pentru anul 2012 ar trebui trecut la votul uninominal necompensat, într-un tur sau două, şeful statului precizând că a redeschis acest subiect în coaliţie.
Şeful statului a subliniat că el a fost întotdeauna adeptul votului uninominal „curat, necompensat, în unul sau două tururi”.
Traian Băsescu a precizat că a redeschis acest subiect în coaliţie. „Cred că pentru 2012 ar trebui să venim pe vot uninominal necompensat, într-un tur sau în două tururi. Dacă la primari s-a trecut la alegerea într-un tur, de ce la parlamentari nu se poate?”, a mai spus preşedintele. Traian Băsescu a declarat că este necesară introducerea acestui sistem de vot pentru că România are nevoie de guverne solide, cu maximum două partide în coaliţie.
Prim-vicepreşedintele PDL Roberta Anastase a declarat, joi, pentru MEDIAFAX că partidele din coaliţie urmează să desemneze luni câte doi reprezentanţi care vor lucra pe proiectele de electorale privind alegerea Parlamentului.
„Luni vrem să desemnăm câte doi reprezentanţi din partidele coaliţiei care să lucreze la sistemul electoral care vizează alegerea Parlamentului, avem în vedere modificările privind atât numărul de parlamentari, cât şi modalitatea de alegere a acestora. Vom lua în analiză toate variantele de sisteme de alegeri, pornind de la premisa că nu abandonăm votul uninominal”, a spus Anastase.