31.5 C
București
vineri, 27 septembrie 2024
AcasăGDPRStudiu: Cofeina, soluţie contra cancerului de piele

Studiu: Cofeina, soluţie contra cancerului de piele

Cofeina are anumite virtuţi contra cancerului de piele, potrivit unui studiu realizat pe şoareci, publicat luni, în care este explicat mecanismul protector pe care îl iniţiază această substanţă la nivel molecular, informează AFP, citată de Mediafax.

Oamenii de ştiinţă, coordonaţi de medicul Masaoki Kawasumi de la Universitatea Washington din Seattle, au modificat genetic câţiva şoareci pentru a reduce la nivelul pielii acestora funcţionarea proteinei ATR.

ATR joacă un rol cheie în multiplicarea celulelor din piele afectate de razele ultraviolete.

Cercetările anterioare au demonstrat deja faptul că substanţa cofeină inhibă proteina ATR, care, fiind neutralizată, antrenează distrugerea acelor celule.

La şoarecii modificaţi genetic, expuşi la razele ultraviolete pentru care acţiunea proteinei ATR a fost puternic diminuată, tumorile din piele s-au dezvoltat cu trei săptămâni mai târziu decât la şoarecii din grupul ţintă.

După 19 săptămâni de expunere la razele ultraviolete, şoarecii modificaţi genetic aveau cu 69% mai puţine tumori de piele şi de patru ori mai puţine cancere agresive în comparaţie cu ceilalţi şoareci, au precizat autorii acestui studiu, publicat în Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).

Persistenţa iradierii a sfârşit prin a afecta în cele din urmă celulele pielii şoarecilor modificaţi genetic, însă acest lucru s-a întâmplat după 34 de săptămâni.

Rezultatele acestui studiu indică faptul că efectele protectoare ale cofeinei contra razelor ultraviolete, deja documentate în studii precedente, se explică probabil prin neutralizarea proteinei ATR în timpul stadiului precanceros, înainte ca tumoarea din piele să se dezvolte complet.

În opinia autorilor, aplicarea de cofeină pe piele ar putea contribui la prevenirea apariţiei cancerului. În plus, cofeina absoarbe razele ultraviolete, acţionând ca un ecran solar.

Cancerul de piele este cel mai des întâlnit în Statele Unite, unde peste 1 milion de cazuri noi sunt diagnosticate în fiecare an.

Cele mai multe dintre ele nu sunt melanoame – forma cea mai gravă – şi adeseori pot fi tratate, dacă diagnosticarea se face devreme.

Cele mai citite

România, tot mai dependentă de importuri: Peste 25% din legume și 40% din fructe aduse din străinătate

Peste un sfert din legumele consumate în România și 40% din fructe provin din import, conform unei analize realizate de Ziarul Financiar, pe baza...

România, tot mai aproape de eliminarea vizelor pentru SUA: rata de respingere a cererilor de viză scade sub 3%

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat recent că România a atins un prag esențial pentru admiterea în programul Visa Waiver al Statelor Unite, subliniind că...

Creștere record a creditelor de consum în România: Volumul finanțărilor noi a atins 5 miliarde lei în iulie

Românii au arătat un interes crescut pentru creditele de consum în 2024, atingând un volum record de 5 miliarde de lei în iulie, o...
Ultima oră
Pe aceeași temă