O bandă alcătuită din persoane fără adăpost, con dusă de un presupus membru al fostelor gherile sârbe, a ucis cel puţin patru persoane, după ce le-a torturat pentru a obţine PIN-urile cardurilor bancare. Singurul care a reuşit să scape din mâinile lor şi să anunţe poliţia este un român.
Şase persoane au fost arestate până în prezent în cazul cadavrelor descoperite pe insula Csepel de pe Dunăre. Presupusul lider al bandei, care a fost deja reţinut şi a mărturisit crimele, a declarat că este de origine macedoneană, dar nu are documente pentru a confirma acest lucru, potrivit poliţiei.
Ziarul Irish Times, care citează presa maghiară, spune însă că bărbatul a fost membru al unui grup paramilitar sârb condus de Zeljko „Arkan” Raznatovic, cunoscut pentru brutalitatea sa în timpul războaielor din Iugoslavia din anii 1990. Nici această informaţie nu a fost însă confirmată. Oficialii poliţiei au fost rezervaţi în declaraţii, iar jurnaliştilor li s-a cerut să nu pună întrebări. Ministerul de Externe din Macedonia a declarat însă că nu a primit nici o solicitare de la autorităţile maghiare. Cele sârbe nu au dat nici un răspuns, potrivit Irish Times.
„Credem ca am arestat nucleul bandei”, a spus Zoltan Csizner, directorul Biroului Naţio-nal de Investigaţii din Ungaria.
Un ziarist al cotidianului Magyar Nemzet, Lukacs Csaba, care a dezvăluit cazul, a relatat că a vorbit cu un tânăr de origine maghiară din România, care ar fi scăpat din mâinile ucigaşilor, după ce a fost îngropat în pământ până la gât. Acesta i-a spus că un bărbat sârb, pe care îl cunoştea, l-a invitat la o bere, cu alţi doi prieteni, săptămâna trecută. Cei trei l-au atacat, l-au strangulat şi l-au obligat să le dea codul PIN al cardului bancar. Deşi le-a spus codul, aceştia l-au lăsat îngropat, păzit de un câine. Tânărul a reuşit să se dezgroape şi să fugă, dar nu a primit ajutorul nimănui până nu a contactat autorităţile, deşi era plin de noroi şi de sânge. Numele românului nu a fost făcut public.
După ce transilvăneanul s-a adresat poliţiei, aceasta a făcut mai multe arestări şi a aflat de la liderul bandei unde se află cadavrele altor patru persoane. Poliţiştii nu exclud însă ca numărul victimelor să fie mai mare. Anunţul arestării a fost făcut abia ieri, după ce capul bandei a recunoscut crimele.
Cadavrele descoperite pe insula Csepel au rămas neidentificate, iar criminaliştii investighează cauzele morţii lor. „Unele dintre victime, precum şi făptuitorii, ar putea face parte din aceeaşi comunitate, a oamenilor fără adăpost, care trăiesc conform propriilor reguli, în afara societăţii”, a spus Csizner. „Ei nici măcar nu raportează dispa-riţia cuiva”, a adăugat el.
Potrivit poliţiei maghiare, din investigaţiile de până acum reiese că omorurile recent descoperite ar putea avea legătură cu o serie de jafuri armate comise de o bandă din care fac parte mai multe persoane fără adăpost care îşi petrec timpul în apropierea locului în care au fost găsite cadavrele.
Poliţiştii cred că toate aceste crime s-au produs de-a lungul ultimelor câteva luni, iar auto-rităţile au fost ţinute departe de acest loc din cauza implicării oamenilor străzii, a căror existenţă la periferia societăţii a scăpat controlului poliţiei şi supravegherii celorlalte servicii sociale, scrie agenţia MTI.
Csepel este cea mai mare insulă de pe Dunăre, pe teritoriul Ungariei, şi se află în apropiere de Budapesta. Pe insulă se află ruinele unor fabrici abandonate şi păduri. Potrivit Irish Times, fotografiile de la locul crimelor arată o poiană izolată, departe de drumul principal şi până la care drumul este dificil.
Biroul Naţional de Investigaţii a anunţat că va extinde ancheta la toate cazurile similare petrecute în ultimii ani, pentru a vedea dacă există legături cu crimele de pe insula Csepel.
Poliţia a găsit până acum patru victime, dar se aşteaptă ca numărul lor să crească. Unele dintre acestea ar putea fi chiar membri ai comunităţii care se adăposteşte pe insulă.
Şeful bandei ar fi un fost membru al unei grupări paramilitare sârbe, cunoscută pentru brutalitatea sa, potrivit presei locale.