Compania Electrica SA estimează că ar putea încasa minim 200 milioane euro din vânzarea către salariaţi a 10% din participaţiile deţinute la fostele filiale, preluate de E.ON (Germania) şi Enel (Italia).
„Presupunând că asociaţiile ar cumpăra integral acţiunile care le revin din entităţile E.ON şi Enel, preţul ar fi de minim 200 milioane euro”, a declarat pentru Mediafax Eugen Brădean, director adjunct pentru afaceri corporatiste în cadrul Electrica SA.
El a precizat că suma este o estimare făcută pe baza situaţilor financiare din 2010 a companiilor respective şi a preţului ajustat pe acţiune la care s-a realizat privatizarea.
Electrica a privatizat cinci din cele opt filiale, care au fost preluate în intervalul 2004 – 2007 de E.ON (Moldova), Enel (Banat, Dobrogea şi Muntenia Sud) şi cehii de la CEZ (Oltenia), pentru toate cinci statul asumându-şi obligaţia de a vinde salariaţilor până la 10% din capital. În cazul fostei Electrica Oltenia, termenul prevăzut de lege privind achiziţia titlurilor a expirat în 2008 şi nu a mai fost prelungit.
E.ON a plătit 32,2 milioane euro în 2005 pentru preluarea a 24,62% din titlurile Electrica Moldova şi a participat cu 68,6 milioane euro la o majorare de capital, operaţiune prin care a ajuns să deţină 51% din acţiuni.
Enel a devenit, în 2005, acţionarul majoritar al fostelor filiale Electrica Banat şi Dobrogea, prin achiziţionarea unor pachete de 24,6% din acţiuni şi majorare de capital, în valoare totală de circa 127 milioane euro. Grupul italian a plătit direct statului, în luna aprilie a anului 2008, suma de 394,8 milioane euro pentru 50% din acţiunile Electrica Muntenia Sud şi a derulat o majorare de capital în valoare de 425 milioane de euro, ajungând la o participaţie de 64,4%.
CEZ a achitat în 2005 suma de 62,8 milioane de euro pentru achiziţia directă a 24,62% din capitalul Electrica Oltenia, iar în urma unei majorări de capital de 103,6 milioane de euro a ajuns la o deţinere de 51%. În 2009, grupul ceh a preluat pentru suma totală de 374,9 milioane de euro titlurile deţinute de Electrica şi Fondul Proprietatea la firmele CEZ Distribuţie şi CEZ Vânzare, derivate din fosta filială de distribuţie şi furnizare a energiei. Totodată, grupul a finalizat în 2010 şi achiziţia integrală a CEZ Servicii, plătitind în total 2,6 milioane euro pentru 49% din capital.
Ministerul Economiei a iniţiat şi supus dezbaterii un proiect de ordonanţă pentru aprobarea unor măsuri cu privire la vânzarea unor pachete de acţiuni deţinute de Electrica. Potrivit lui Brădean, ordonanţa şi normele metodologice care vor intra în vigoare după aprobarea acesteia vizează clarificarea elementelor privind vânzarea acţiunilor, cu definiţii şi termene precise.
„În acest moment nu se ştie cine, ce şi unde poate cumpăra acţiuni”, a spus reprezentantul Electrica.
Autorii proiectului arată că declanşarea procedurilor de vânzare a pachetelor de acţiuni este imposibilă în prezent, din cauza mai multor factori, precum reorganizarea internă a fostelor filiale Electrica privatizate, neidentificării clare a persoanelor îndreptăţite să achiziţioneze acţiuni şi a preţului de vânzare, lipsei unor termene fixe pentru fiecare etapă a procesului de vânzare a acţiunilor şi existenţei unor inadvertenţe la nivel legislativ.
„Pe cale de consecinţă, se impune reglementarea în regim de urgenţă a tuturor aspectelor pe care legislaţia în vigoare nu le clarifică, pentru a se putea demara cu celeritate procedura de vânzare
a acestor acţiuni”, se spune în nota de fundamentare.
Conform proiectului, anunţurile de vânzare vor fi publicate de Electrica SA pentru fiecare entitate în două cotidiene naţionale de largă circulaţie şi pe pagina de internet a companiei. Acestea vor fi date publicităţii în termen de maxim 180 de zile de la data intrării în vigoare a normelor metodologice care vor fi emise în aplicarea acestei ordonanţe.
Termenele în care vor fi date publicităţii anunţurile de vânzare, calculate de la data intrării în vigoare a normelor, sunt de 45 de zile pentru E.ON Moldova Distribuţie, E.ON Moldova Furnizare şi pentru societăţile comerciale rezultate din reorganizarea acestora, 120 de zile pentru Enel Banat Distribuţie, Enel Dobrogea Distribuţie şi Enel Energie, respectiv de 180 de zile pentru Enel Distribuţie Muntenia şi Enel Energie Muntenia.
Acţiunile pentru care transferul dreptului de proprietate nu va fi realizat către persoanele îndreptăţite în termenele stabilite vor rămâne în proprietatea Electrica SA.
„Numai o persoană îndreptăţită poate exercita opţiunea de cumpărare, nu orice membru al asociaţiei salariaţilor. Pentru evitarea oricărui dubiu, orice persoană îndreptăţită poate exercita opţiunea de cumpărare cu privire la acţiunile de vânzare ale oricărei entităţi Electrica SA, nu numai ale acelei foste filiale (…) în cadrul căreia a deţinut calitatea de salariat, membru al consiliului de administraţie sau pensionar cu ultimul loc de muncă la acea societate”, se arată în document.
În proiect sunt definite drept persoane îndreptăţite cele care la data de 31 ianuarie 2004 erau salariaţi, membri CA sau pensionari cu ultimul loc de muncă la Electrica SA sau la fostele filiale. În aceaşi categorie intră care erau la 18 decembrie 2004 salariaţi, membri CA sau pensionari cu ultimul loc de muncă la Electrica Dobrogea sau Electrica Banat, cei care aveau poziţii similare în cadrul Electrica Moldova şi Electrica Oltenia la 27 iulie 2005, respectiv la Electrica Muntenia Sud, la 7 iulie 2007.
Alte condiţii sunt ca aceştia să fie constituiţi în asociaţii şi să fi fost angajaţi ai Electrica sau ai fostelor filiale pentru o perioadă continuă de cel puţin un an calendaristic.
Preţul de vânzare va fi calculat pe baza preţului pe acţiune ajustat, stabilit prin contractul de privatizare, pentru titlurile E.ON Moldova Distribuţie, E.ON Moldova Furnizare, Enel Banat Distribuţie şi Enel Dobrogea Distribuţie. Pentru acţiunile Enel Energie va fi calculat un preţ mediu ponderat pe acţiune, utilizând preţurile pe acţiune ajustate cu care au fost vândute acţiunile Electrica
Banat şi Electrica Dobrogea, care vor fi ponderate cu numărul de acţiuni corespunzătoare celor două porţiuni de activ net contabil desprinse din societăţile comerciale filiale de distribuţie şi furnizare a energiei electrice menţionate şi care au contribuit la constituirea Enel Energie SA.
În cazul acţiunilor Enel Distribuţie Muntenia şi Enel Energie Muntenia va fi plătit preţul pentru o acţiune rezultat din cel de achiziţie ajustat, raportat la acţiunile de vânzare, aşa cum sunt definite în contractul de privatizare.
Pentru calcularea preţului pe acţiune ajustat pentru titlurile E.ON Moldova Furnizare sau ale societăţii comerciale rezultate din reorganizarea acesteia, precum şi pentru acţiunile Enel Energie, Electrica va putea angaja, după caz, serviciile unor firme specializate.
Rata la care acţiunile de vânzare vor fi alocate persoanelor îndreptăţite va fi stabilită ca fiind raportul între numărul maxim de acţiuni de vânzare şi numărul de opţiuni de cumpărare exprimate
pentru acţiunile unei entităţi Electrica SA.
Termenul de cumpărare expiră la 31 decembrie 2013 în cazul E.ON Moldova Distribuţie, E.ON Moldova Furnizare şi oricăror altor firme rezultate din reorganizarea acestora, respectiv la 31 decembrie 2014 în cazul Enel Banat Distribuţie, Enel Dobrogea Distribuţie, Enel Energie, Enel Distribuţie Muntenia şi Enel Energie Muntenia.
Termenul de exercitare a opţiunii de cumpărare este de 90 de zile de la data apariţiei anunţurilor de vânzare.
„Asociaţiile salariaţilor vor putea solicita (…) încheierea mai multor tranzacţii, a câte minimum 20% din acţiunile de vânzare, cu privire la cel mult cinci tranşe minime, dar nu mai târziu de expirarea termenului de cumpărare. Dacă la expirarea termenului de cumpărare, o asociaţie a salariaţilor nu a solicitat transferul tuturor acţiunilor de vânzare la care persoanele îndreptăţite aveau dreptul, conform ratei de alocare şi nu a achitat integral preţul acestora către Electrica SA, atunci acţiunile netransferate rămân în proprietatea Electrica, fără a putea fi redistribuite către o altă asociaţie a salariaţilor”, se mai arată în document.
Normele metodologice de aplicare vor fi elaborate şi supuse spre aprobare Guvernului în termen de 60 zile de la data intrării în vigoare a ordonanţei.
Cu activităţi de furnizare şi distribuţie a electricităţii, compania Electrica SA este deţinută de stat, prin Ministerul Economiei. Electrica mai deţine trei filiale de distribuţie şi trei de furnizare a energiei, în regiunile Muntenia Nord, Transilvania Sud şi Transilvania Nord.