23.8 C
București
joi, 26 septembrie 2024
AcasăSpecialEgipt: Armata se pregăteşte să lanseze o ofensivă împotriva extremiştilor din Sinai

Egipt: Armata se pregăteşte să lanseze o ofensivă împotriva extremiştilor din Sinai

Armata egipteană a trimis 1.000 de soldaţi şi zeci de tancuri şi blindate în nordul Peninsulei Sinai pentru a desfăşura o operaţiune amplă împotriva extremiştilor înarmaţi din provincie, relatează duminică presa egipteană, citată de NewsIn.

Operaţiunea ar urma să înceapă în scurt timp şi, potrivit ziarului Al Sharq al Awsat, se va desfăşura la graniţa cu Gaza, în regiunea oraşelor El-Arish, Sheikh Zuweid şi Rafah, scrie RIA Novosti.

Nordul Peninsulei Sinai este considerată cea mai nesigură regiune a Egiptului. În zonă acţionează numeroase grupuri de contrabandişti care trafichează arme.

Aceştia folosesc tuneluri subterane pentru a alimenta Fâşia Gaza – aflată sub blocadă israeliană după ce controlul enclavei a fost preluat de islamiştii din Hamas – şi cu alimente, petrol, produse de uz casnic.

După revoltele populaţiei de la începutul anului, mai mulţi extremişti islamici şi-au regăsit libertatea şi s-au refugiat în nordul Sinaiului.

Autorităţile egiptene consideră că ei sunt implicaţi în atacurile asupra gazoductului care alimentează Israelul – au fost cinci atacuri de acest gen de la începutul anului – precum şi asupra unui post de poliţie din El Arish, când cinci persoane, între care doi ofiţeri, şi-au pierdut viaţa în urmă cu două săptămâni.

Cele mai citite

Numărul insolvențelor în România a crescut cu 8,3% în prima jumătate a anului 2024

Un studiu realizat de Coface arată că în primele șase luni ale anului 2024 s-au înregistrat 3.684 de noi insolvențe, marcând o creștere de...

Discuții incerte la Bruxelles privind planul României de reducere a deficitului bugetar din 2025

Discuțiile de la Bruxelles privind planul de reducere a deficitului bugetar al României, ce ar trebui implementat din 2025, rămân în acest moment incerte....

„Nephro“ – Primul film românesc despre viața pacienților dializați, lansat online

„Nephro“, un scurtmetraj care explorează realitatea dificilă a pacienților aflați în dializă, a fost lansat online ca parte a unei campanii de conștientizare. Filmul, regizat...
Ultima oră
Pe aceeași temă