18 C
Bucureศ™ti
joi, 5 septembrie 2024
AcasฤƒSpecialLondra รฎn flฤƒcฤƒri ลŸi รฎncฤƒ o lecลฃie despre crizฤƒ

Londra รฎn flฤƒcฤƒri ลŸi รฎncฤƒ o lecลฃie despre crizฤƒ

Zilele trecute Londra a avut parte de cele mai violente rฤƒzmeriลฃe sociale din ultimele douฤƒ decenii. Grupuri de tineri au transformat cartiere întregi ale oraลŸului în adevฤƒrate scene de rฤƒzboi: lupte de stradฤƒ livrate împotriva poliลฃiei, magazine jefuite în masฤƒ, autobuze, maลŸini ลŸi restaurante puse în flฤƒcฤƒri. Scânteia care a declanลŸat aceste acลฃiuni de distrugere ลŸi jaf a fost împuลŸcarea unui tânฤƒr de 29 de ani de cฤƒtre poliลฃie. 

Ce ar avea însฤƒ de-a face aceastฤƒ întâmplare nefericitฤƒ cu jefuirea zglobie de magazine ลŸi cu destrฤƒbฤƒlarea violentฤƒ de pe strฤƒzi n-ar putea sฤƒ spunฤƒ nimeni. Este clar cฤƒ la mijloc se aflฤƒ porniri de revoltฤƒ care nu au neapฤƒrat o logicฤƒ anume ลŸi care oricând se pare cฤƒ sunt în situaลฃia de a veni la suprafaลฃฤƒ. Care este, aลŸadar, natura acestor revolte?

Explicaลฃia psihologicฤƒ. Pe la sfârลŸitul secolului al XIX-lea, francezul Gustave le Bon a fost primul care atrฤƒgea atenลฃia asupra faptului cฤƒ, atunci când o adunare de oameni se transformฤƒ într-o masฤƒ de acลฃiune, individul tinde sฤƒ îลŸi piardฤƒ caracterul distinct ลŸi sฤƒ intre într-o psihologie de grup care are ca efect comportamentul deviant. Cu alte cuvinte, odatฤƒ într-un asemenea grup, individul se trezeลŸte cฤƒ e capabil de ac–ลฃiuni pe care probabil nu le-ar fi fฤƒcut altminteri niciodatฤƒ. Exemple în acest sens avem suficiente. Astfel, scenele halucinante în care copii londonezi de 10-12 ani furฤƒ alcool dintr-un magazin, ori în care o bandฤƒ de tineri pur ลŸi simplu jefuieลŸte un alt tânฤƒr aflat la pฤƒmânt într-o baltฤƒ de sânge au fฤƒcut deja ocolul lumii. Decizia de a fi parte din grupurile de rฤƒzmeriลฃฤƒ de la Londra premerge însฤƒ configurarea acestor grupuri, ceea ce înseamnฤƒ cฤƒ avem de-a face aici cu tineri din start dispuลŸi la violenลฃฤƒ ลŸi care, probabil, vorbesc limbajul acesteia în mod curent.   

Mai departe, acลฃionând în masฤƒ, având câลŸtig de cauzฤƒ ลŸi captând întreaga atenลฃie a lumii asupra lor, tinerii implicaลฃi în aceste acลฃiuni capฤƒtฤƒ un sentiment de putere care altfel le este interzis în viaลฃa cotidianฤƒ. Fiind vorba în general de marginali, membri de foarte multe ori ai unor grupuri infracลฃionale, aceลŸtia se simt importanลฃi. Ajungem astfel la al doilea tip de explicaลฃie.

Explicaลฃia socio-economicฤƒ. Aici ceea ce se spune de obicei este cฤƒ, date fiind condiลฃia economicฤƒ dezavantajoasฤƒ ลŸi lipsa de perspectivฤƒ, tinerii care ajung la asemenea manifestฤƒri îลŸi exprimฤƒ un sentiment de frustrare faลฃฤƒ de „uitarea” ลŸi marginalizarea lor în societate. La acestea se adaugฤƒ, probabil, ลŸi porniri resentimentare la adresa majoritฤƒลฃii ale unor indivizi cu context imigraลฃionist. Desigur, acest tip de explicaลฃie nu este lipsit de relevanลฃฤƒ ลŸi neajunsurile sunt reale, însฤƒ problema care se pune în acest caz, pe lângฤƒ modul inacceptabil de „comunicare” a nemulลฃumirilor, este lipsa totalฤƒ a unor revendicฤƒri politice. Astfel, pur ลŸi simplu se pare cฤƒ avem de-a face cu opera unor criminali, vânฤƒtori de senzaลฃii tari ลŸi cam atât.

Masele isterice ลŸi criza. Lipsa esenลฃialฤƒ de înลฃelegere pe care o aratฤƒ aceลŸti tineri faลฃฤƒ de valorile fundamentale ale societฤƒลฃii în care trฤƒiesc este absolut neliniลŸtitoare. Iar ceea ce ar trebui sฤƒ ne îngrijoreze în contextul acestor rฤƒzmeriลฃe este rezervorul enorm de violenลฃฤƒ care observฤƒm cฤƒ existฤƒ în sânul unei societฤƒลฃi civilizate, precum ลŸi vulnerabilitatea acestei societฤƒลฃi. Lecลฃia londonezฤƒ ar trebui sฤƒ fie, aลŸadar, un aviz tuturor amatorilor de politicฤƒ asupra a ceea ce s-ar putea întâmpla în contextul unei crize economice majore, când largi mase de oameni îลŸi pierd siguranลฃa zilei de mâine: violenลฃฤƒ dezlฤƒnลฃuitฤƒ, incontrolabilฤƒ ลŸi lipsitฤƒ de logicฤƒ. Criza financiarฤƒ a acutizat problema datoriilor suverane ลŸi a îngropat clasele de mijloc în datorii uriaลŸe.

Pachetul Obama, de exemplu, a înghiลฃit pânฤƒ acum 800 miliarde de dolari fฤƒrฤƒ rezultate notabile. Dacฤƒ datoriile acumulate nu vor mai putea fi plฤƒtite, singura soluลฃie va fi inflaลฃia masivฤƒ. Aceastฤƒ a doua secerฤƒ aplicatฤƒ claselor de mijloc s-ar putea însฤƒ sฤƒ fie fatalฤƒ sistemelor noastre politice liberal-democratice.  Ce ar fi de fฤƒcut într-o asemenea situaลฃie? Soluลฃii miraculoase ลŸi facile nu existฤƒ, însฤƒ de douฤƒ lucruri avem de pe acum cu siguranลฃฤƒ nevoie: lideri politici lucizi ลŸi curajoลŸi, precum ลŸi solidaritate!

P.S: Existฤƒ ลŸi aspecte comice legate de vandalizฤƒrile de la Londra. Astfel, Libia ลŸi Iranul au mustrat deja poliลฃia englezฤƒ, care vasฤƒzicฤƒ se îngrijorau de drepturile omului.  

Camil Roman este doctorand al  Departamentului de Politicฤƒ ลŸi Studii Internaลฃionale de la Universitatea Cambridge

Cele mai citite

Ciucฤƒ e dezamฤƒgit de interacศ›iunea cu Elena Lasconi: Nu cred cฤƒ se mai poate รฎntรขmpla ceva

PreลŸedintele PNL, Nicolae Ciucฤƒ, afirmฤƒ cฤƒ a lฤƒsat cale deschisฤƒ dialogului cu liderul USR, Elena Lasconi, dar nu crede cฤƒ se mai poate รฎntรขmpla...

Ciucฤƒ e dezamฤƒgit de interacศ›iunea cu Elena Lasconi: Nu cred cฤƒ se mai poate รฎntรขmpla ceva

PreลŸedintele PNL, Nicolae Ciucฤƒ, afirmฤƒ cฤƒ a lฤƒsat cale deschisฤƒ dialogului cu liderul USR, Elena Lasconi, dar nu crede cฤƒ se mai poate รฎntรขmpla...

Transporturile pe Dunฤƒre sunt รฎn pericol. Soluศ›iile pentru un trafic eficient de mฤƒrfuri

Debitul Dunฤƒrii continuฤƒ sฤƒ scadฤƒ pe fondul secetei ลŸi al lipsei de investiลฃii รฎn lucrฤƒri de dragaj.12 dintre porturile dunฤƒrene nu au รฎncฤƒ conexiuni...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ