Secretarul PSD Mureş, Cornel Brişcaru, a susţinut, joi, într-o conferinţă de presă, că Primăria Târgu Mureş „pune la cale o mare afacere imobiliară” cu centralele termice închise anul trecut, odată cu falimentul societăţii de termoficare Energomur, viceprimarul Claudiu Maior respingând acuzaţiile.
Secretarul PSD Mureş, Cornel Brişcaru, a susţinut că, din informaţiile sale, Primăria Târgu Mureş intenţionează să dezvolte afaceri imobiliare în fostele centrale termice din municipiu, care „au fost închise printr-un gest complet arbitrar” în urmă cu un an, transmite Mediafax.
Potrivit lui Brişcaru, în cele 13 centrale dezafectate urmează să se facă investiţii imobiliare private sau în parteneriat public-privat, deşi ar fi nevoie mai degrabă de creşe sau grădiniţe pentru că în prezent nu sunt locuri suficiente.
„Se dovedeşte în acest moment că acele centrale termice trebuiau închise pentru că se punea şi se pune la cale, din câte ştim, o mare afacere imobiliară. Ni s-a spus că centralele termice au fost închise pentru că nu mai sunt eficiente. Este vorba de 13 locaţii din municipiu, plasate în zone de larg interes, de regulă în mijlocul cartierelor, unde se pregătesc ample investiţii imobiliare de către Primărie şi Consiliul Local”, a spus Brişcaru, care a dat exemplu centrala termică de pe strada Bartok Bela, din centrul municipiului, unde ar urma să se realizeze un bloc de locuinţe.
Viceprimarul Claudiu Maior a respins însă acuzaţiile, spunând că acele centrale nu mai aparţin Primăriei, ci băncilor, întrucât au constituit garanţii bancare pentru societatea Energomur, aflată în faliment.
„Sunt complet deplasaţi atât ei, cât şi cei care le furnizează zvonurile. La ora actuală, Energomur este o societate în faliment, iar în ceea ce priveşte centralele – ele sunt constituite ca garanţii bancare. Primăria nu are niciun drept de a investi în acele corpuri, de a le dărâma sau de a face anumite idei trăznite de genul celor care le trec prin cap celor ca Brişcaru sau mai ştiu eu căror alţi politicieni care lansează zvonuri tâmpite”, a declarat Claudiu Maior.
Societatea de termoficare Energomur, aflată în subordinea Primăriei Târgu Mureş, a intrat în insolvenţă la sfârşitul lui 2010, din cauza datoriilor către furnizori şi bănci, partea viabilă a sistemului de termoficare al oraşului fiind concesionată firmei ungare RFV, iar centralele termice neperformante fiind închise.