11.1 C
București
marți, 8 octombrie 2024
AcasăSpecialControale dermatologice gratuite pentru aluniţe, în 40 de orașe din țară

Controale dermatologice gratuite pentru aluniţe, în 40 de orașe din țară

Până pe 30 iunie, românii din toată ţara pot bene­ficia de o consultație gratuită pentru verificarea aluniţelor, în cadrul campaniei „Save Your Skin!“, aflată la a treia ediţie. 250 de medici dermatologi din peste 40 de oraşe participă la Zilele Protecţiei Solare, eveniment naţional de educare privind riscurile expunerii neprotejate la soare. Informații despre medicii participanți la campanie și numerele de telefon pentru programări la o consultaţie dermatologică gratuită pot fi găsite pe portalul www.protectiasolara.ro.

În fiecare sezon estival, românii iau cu asalt litoralul Mării Negre, fie în staţiunile româneşti, fie în cele din Bulgaria sau Turcia. Însă în ultimii ani a crescut alarmant numărul cazurilor de cancer de piele, mai ales din cauza expunerii excesive la razele ultraviolete, care au devenit din ce în ce mai puternice în contextul înmulţirii exploziilor solare. Medicii recomandă controale dermatologice preventive şi o serie de măsuri de protecţie pe toată perioada verii. 

Potrivit statisticilor, 30% dintre români nu folosesc niciodată produse de protec­ţie solară şi doar una din trei persoane îşi verifică propriile aluniţe cel puţin o dată pe an. Specialiştii atrag, însă, atenţia că 90% din cancerele de piele sunt vindecabile dacă sunt depistate la timp, după cum relevă un studiu interna­ţional realizat în 23 de țări pe un lot de aproape 20.000 de persoane (femei și bărbați), cu vârste între 16 şi 65 de ani. 

Medicul dermatolog Mihaela Leventer atrage atenţia că, dacă unul dintre părinţi sau un frate a suferit de cancer de piele, riscul este în creștere pentru ceilalţi membri ai familiei. Expunerea cronică la ultraviolete favorizează dezvoltarea celor mai comune forme de cancere cutanate. Dr. Leventer a declarat pentru RL că amatorii de vacanțe la malul mării trebuie să-şi asigure o protecţie împotriva ultravioletelor: „Și eu iubesc vacanțele la soare, dar, spre deosebire de acum 50 de ani, când stăteam toată vara la plajă, acum, fiind avertizată, prefer protec­ţia UV.

Pe lângă cremele de fotoprotecție, există țesături impregnate în substanțe de fotoprotecție, costume de neopren, care ne protejează dacă facem sporturi în aer liber. Și dacă acestea sunt scumpe, atunci, cu siguranță, există o umbră undeva care ne poate proteja“. 

Plasture inteligent anticancer

Din acest an, românii au la dispoziţie gratuit primul dispozitiv sub formă de plasture conectat la o aplicație pentru a măsura nivelul radiațiilor. My UV Patch este un plasture inteligent capabil să monitorizeze expunerea pielii la acţiunea dăunătoare a razelor ultraviolete şi să prevină, astfel, cancerul. Plasturele, care poate să reziste aplicat pe piele pentru o perioadă de până la cinci zile, este un produs de unică folosinţă şi poate fi aplicat pe orice zonă a corpului. El include în structura sa ultrafină o vopsea albastră fotosensibilă, care îşi schimbă culoarea atunci când produsul este expus la razele ultraviolete. Persoana care îl poartă trebuie să facă însă o fotografie cu acest plasture şi să o descarce apoi pe internet într-o aplicaţie specifică, pentru a vedea rezultatele. Principalele informaţii vizează indexul UV, nivelul de risc şi recomandări personalizate de protecţie solară. 

Medicii dermatologi avertizează că persoanele care au pielea deschisă la culoare sunt supuse unui risc mai mare de a dezvolta melanom, cea mai gravă formă de cancer de piele. Potrivit specialiştilor, aceste persoane ar trebui să folosească cremele fotoprotectoare cu factor ridicat de protecţie, chiar dacă pielea este acoperită de haine, atunci când soarele este foarte puternic.  

RISCURI. La ce să fiți atenți

– Dacă aveți fototip I sau II, pielea se bronzează foarte puțin sau deloc ori suferiți des de arsuri solare.
– Aveți pistrui sau alunițe care au aspect diferit (mărime, formă, culoare).
– Ați suferit arsuri severe când erați copil sau v-ați expus frecvent la raze puternice în copilărie sau adolescență.
– Există un istoric de cancer de piele în familie.Dacă aveți multe alunițe, inclusiv mari, cu formă neregulată sau neuniforme la culoare.

SFATURI. Obiceiuri sănătoase

Având în vedere că între 50% și 70% dintre cancerele de piele sunt cauzate de expunerea excesivă la raze UVA și UVB, este esențială respectarea câtorva reguli simple alături de folosirea unei loțiuni solare:
– Evitați să vă expuneți la soare în intervalul orar 11–16
– Alegeți să stați la umbră și să nu vă expuneți direct la soare.
– Reaplicați produsul de protecție solară odată la două ore, în strat generos.
– Expunerea directă la soare este interzisă pentru copiii cu vârsta sub 3 ani.
– Reduceți expunerea copiilor la soare pe cât de mult posibil, întrucât pielea acestora este mult mai sensibilă decât cea a adulților. Îmbrăcămintea (pălării, tricouri și ochelari de soare) reprezintă cel mai bun mijloc de protecție contra razelor UV.
– Folosiţi un produs adaptat tipului dumneavoastră de piele. Aplicaţi cu generozitate înainte de expunerea la soare şi reaplicaţi frecvent, în special după înot, trans­piraţie şi uscarea cu prosopul.

A, B, C, D, E. Semnale de alarmă la verificarea aluniţelor

Asimetrie – alunița nu este simetrică
Borders (margini) – alunița are o formă neregulată şi franjurată
Culoare – alunița are o distribuire neuniformă a culorilor: de la brun deschis la negru
Diametru – alunița este mare (>6mm)
Evoluție – alunița își schimbă în timp mărimea, culoarea şi/sau grosimea.

Elena Marinescu
Elena Marinescu
Elena Marinescu, redactor Rl online
Cele mai citite

Armata română se va dota cu sisteme radar Sentinel

Departamentul de Stat al SUA a aprobat vânzarea de sisteme radar de supraveghere aeriană Sentinel pentru România, a anunţat, luni, Ambasada Statelor Unite la...

Primăria Capitalei a luat o amendă de 100000 lei de la Garda de Mediu

Primăria Capitalei a fost amendată de Garda de Mediu cu 100.000 de lei pentru nerealizarea măsurilor de reducere a concentrațiilor de poluanți atmosferici stabilite...

Diana Iovanovici-Șoșoacă s-a plâns PE că CCR i-a respins candidatura la prezidențiale

Eurodeputata Diana Iovanovici-Şoşoacă s-a plâns luni seară în Parlamentul European, la procedura discursurilor de un minut, după ce Curtea Constituţională a României i-a respins...
Ultima oră
Pe aceeași temă