17.8 C
Bucureศ™ti
duminicฤƒ, 6 octombrie 2024
AcasฤƒSpecialFestivalul Enescu vine รฎn Transilvania

Festivalul Enescu vine รฎn Transilvania

Festivalul „George Enescu” îลŸi va derula a XX-a ediลฃie la BucureลŸti, Cluj-Napoca, Sibiu ลŸi TimiลŸoara, în perioada 1-25 septembrie.

Festivalul „George Enescu”, cea mai importantฤƒ manifestare din domeniul muzicii clasice din România, va avea spectacole în trei mari oraลŸe din Transilvania ลŸi din Banat. Evenimentul este structurat pe mai multe secลฃiuni. Astfel, publicul va putea urmฤƒri pe scena Festivalului Internaลฃional „George Enescu” concerte structurate pe categoriile: „Mari orchestre ale lumii”, „Recitaluri ลŸi orchestre camerale”, „Concertele de la miezul nopลฃii”, „World Music”, „Spectacole de operฤƒ ลŸi balet”, „Muzica secolului XXI” ลŸi „Enescu ลŸi contemporanii sฤƒi”.

 

Balet din Chile

În luna septembrie Compania Naลฃionalฤƒ de Balet din Chile, cea mai veche companie de dans din lume, va ajunge în  Sibiu, Cluj ลŸi TimiลŸoara, unde va susลฃine spectacolul de balet „Noche Bach”, pe muzica lui Johann Sebastian Bach. „Invitaลฃii acestei ediลฃii speciale a «Întâlnirilor» sunt celebrul coregraf Gigi Cฤƒciuleanu ลŸi Compania Naลฃionalฤƒ de Balet din Chile, El Banch, care vor susลฃine spectacolul «Noche Bach», pe muzica lui Johann Sebastian Bach. Spectacolele vor avea loc pe 4 ลŸi 5 septembrie la Sala Mare a Teatrului Naลฃional «I.L. Caragiale», din BucureลŸti, pe 7 septembrie la Sibiu, pe 9 septembrie la Cluj-Napoca ลŸi pe 11 septembrie la TimiลŸoara. Este pentru a treia oarฤƒ când «Întâlnirile JTI» se desfฤƒลŸoarฤƒ sub egida prestigiosului Festival Internaลฃional «George Enescu»”, anunลฃฤƒ organizatorii.

Nume mari pe afiลŸ 

Seria „Mari orchestre ale lumii” înseamnฤƒ totodatฤƒ ลŸi „mari dirijori ai lumii”, precum ลŸi „mari soliลŸti ai lumii”. Numele rฤƒsunฤƒtoare de pe afiลŸ – Daniel Barenboim, Zubin Mehta, Antonio Pappano, Horia Andreescu, Guenady Rojdestvensky, Franz Welser Möst – sunt câteva dintre personalitฤƒลฃile care „dirijeazฤƒ” aceastฤƒ serie. Concertele marilor orchestre (Wiener Philharmoniker, London Symphony Orchestra, Academia Santa Cecilia di Roma, Staatskapelle Berlin, The Mariinsky Theatre Symphony Orchestra, Orchestre National de France) celebreazฤƒ numele ลŸi creaลฃia lui Enescu, de la deschiderea seriei cu Simfonia I sub bagheta lui Christian Badea, trecând prin Simfonia a III-a cu Valery Gergiev ลŸi încheind cu Simfonia concertantฤƒ pentru violoncel ลŸi orchestrฤƒ, în interpretarea lui Han-Na Chang, alฤƒturi de dirijorul Daniele Gatti.

Completarea vine din recitalurile solistice ale pianiลŸtilor Akiko Ebi ลŸi Yundi Li ลŸi din cele trei dupฤƒ-amieze cu cvartetele Voces, Fine Arts Quartet ลŸi Jerusalem Chamber Music Festival sub numele seriei de „Recitaluri ลŸi concerte camerale”.

Seria „Concertele de la miezul nopลฃii”

De obicei, concertele de noapte deschideau porลฃile cฤƒtre vremuri baroce. Acum, serile cu arii vechi cântate de Nuria Rial ลŸi Austrian Baroque Company, muzica pe instrumente de epocฤƒ a celor din Venice Baroque Orchestra, condusฤƒ de Giuliano Carmignola, sau opera barocฤƒ. „Popasul” în creaลฃia primului val de compozitori romantici aduc integrala simfoniilor lui Schumann în viziunea lui Christian Zacharias ลŸi Orchestre de Chambre de Lausanne. Simfonia din secolul 19 îi aduce pe scena muzicalฤƒ româneascฤƒ pe soliลŸtii Antonio Meneses, Isabelle Faust, Katia ลŸi Marielle Labeque sau Jean Bernard Pommier. „Concertele de la miezul nopลฃii” se încheie cu Orchestra of Age of Enlightenment, întregitฤƒ de Choir of the Enlightenment, alฤƒturi de dirijorii Trevor Pinock ลŸi Adam Fischer, care vor coordona muzical cele douฤƒ capodopere ale lui Haydn: oratoriile Anotimpurile ลŸi Creaลฃiunea.

Seria „World Music”

O noutate a acestei ediลฃii este secลฃiunea World Music, care aduce pe plan muzical accente etnice, ritmuri sacadate de rock, jazz sau folk, tango cu Gustavo Beytelmann sau Yasmin Levy. În seria World Music, muzica lumii atrage prin istorii din prezent, în dialecte numeroase, toate însฤƒ cu acelaลŸi mesaj: muzica este un limbaj universal.

Festivalul aduce publicului „Spectacole de balet ลŸi operฤƒ”. De la Ceaikovski – un Evgheni Oneghin în regia lui Ion Caramitru – la Wagner, cu Lohengrin dirijat de Cristian Man-deal, vor interpreta Mihael Botha, Petra Lang, Emily Magee, alฤƒturi de Marius Brenciu ลŸi Levente Molnar. 


Cine este vedeta

Nฤƒscut în România, Gigi Cฤƒciuleanu este un coregraf ลŸi dansator renumit. A urmat ลŸcoala de balet a Teatrului BalลŸoi din Moscova. În 1973, s-a stabilit la Paris dupฤƒ ce a fost solistul Baletului Operei Române. Spectacolul programat pentru luna septembrie e anunลฃat de organizatori ca un eveniment de excepลฃie, iar Baletul Naลฃional Chilian, fondat în 1945, este cea mai veche ลŸi mai importantฤƒ companie profesionistฤƒ de dans contemporan din Chile.

Cele mai citite

Maศ™inฤƒ lovitฤƒ de tren รฎn Argeศ™. ศ˜oferul a scฤƒpat cu viaศ›ฤƒ

Un bฤƒrbat de 51 de ani a fost implicat รฎntr-un accident grav รฎntr-o comunฤƒ din judeศ›ul Argeศ™, dupฤƒ ce maศ™ina sa a fost lovitฤƒ...

TRAGEDIE: O tรขnฤƒrฤƒ de 27 de ani ศ™i pฤƒrinศ›ii ei au fost gฤƒsiศ›i morศ›i รฎntr-un apartament din Bistriศ›a

O tรขnฤƒrฤƒ ศ™i pฤƒrinศ›ii ei au fost gฤƒsiศ›i morศ›i, sรขmbฤƒtฤƒ searฤƒ, รฎn apartamentul lor din Bistriศ›a, รฎn urma unui apel la 112 care anunศ›a...

19 candidaturi au fost respinse la alegerile prezidenศ›iale. Doi candidaศ›i au fost respinศ™i

Pรขnฤƒ รฎn prezent, pentru alegerile prezidenศ›iale din 2024 din Romรขnia, au fost depuse 19 candidaturi, dintre care doar 7 au fost validate de Biroul...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ