24.1 C
București
miercuri, 25 septembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăElena Udrea, mulţumită de gradul de ocupare de pe litoralul românesc

Elena Udrea, mulţumită de gradul de ocupare de pe litoralul românesc

Elena Udrea, Ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului, este mulţumită de gradul de ocupare de pe litoralul românesc, considerând că anul 2011 este cel mai bun an de când a preluat mandatul.

„Ca ministru al Turismului, sunt extrem de bucuroasă atunci când văd că structurile de cazare de pe litoral lucrează la capacitate maximă. Din acest punct de vedere, cred ca 2011 este cel mai bun an de când mi-am început mandatul. Pun creşterea numărului de turişti de pe litoral în principal pe seama uşoarei creşteri economice de anul acesta. Ceva mai multă stabilitate financiară pentru români se traduce prin mai multe vacanţe şi, în final, mai mulţi bani cheltuiţi la mare în România”, a declarat, marţi, ministrul Elena Udrea, pe blogul personal, preluat de Agerpres.

Şeful MDRT afirmă că o analiză economică recentă arată că românii şi-au crescut cheltuielile în acest an faţă de 2010, principala cheltuiala făcută în plus fiind legată de concedii. Datele INS arată că mai puţini români au ales anul acesta să plece în vacanţe din ţară. În plus, numărul turiştilor români este în creştere cu 10%, iar al celor străini cu 10,7 %.

Cu toate acestea, ministrul Turismului consideră că mai este nevoie de timp pentru a avea o destinaţie atractivă pentru turiştii străini.

În opinia sa, în cei trei ani de mandat s-au facut mai multe pentru dezvoltarea infrastructurii turistice, chiar şi a celei de pe litoral, decât în 18 ani dupa ’89.

De asemenea, Elena Udrea consideră că problemele de funcţionare, dezvoltare şi modernizare a staţiunilor sunt de competenţa autorităţii publice locale, deşi uneori mai ţin şi de alte ministere.

„Din cauza mediatizării fără precedent în ultimii trei ani a turismului, a ministerului şi chiar a mea ca ministru, oamenii cred că orice aspect legat de turism este în grădina MDRT. Nu mai reiau veşnica problemă a plajelor, aflate încă, total greşit, în administrarea Ministerului Mediului”, a adăugat Udrea.

Şeful MDRT a afirmat pe blogul său că ministerul îi poate sprijini pe toţi cei implicaţi în fenomenul turismului prin legiferare şi control, însă consideră că o mare parte a problemei rămâne în seama privaţilor.

„Le-am spus în repetate rânduri că se bucură de sprijinul ministerului, dar că nu putem noi suplini totul. Atât timp cât raportul dintre servicii şi preţuri nu se îmbunătăţeşte, câştigurile lor nu vor fi consistente. În economie, nu preţul mare îţi aduce profitul, ci volumul mare. Când va creşte numărul de turişti, cu preţuri mai mici şi condiţii mai bune, încasările vor fi mult mai mari. MDRT va continua să ajute litoralul românesc să se modernizeze, investind în infrastructura. Este aproape gata Planul Urbanistic al Zonei costiere, care va aduce o altă înfăţişare plajelor”, a subliniat Elena Udrea.

Potrivit discuţiilor avute de ministrul român al Turismului cu reprezentanţii TUI Scandinavia, România va trebui să pregătească o locaţie Blue Village în zona de sud. „Acest lucru înseamnă un complex de 400 – 500 de locuri, în care turiştii care vin cu copii, dar nu numai, să aibă la dispoziţie toate facilităţile la un loc”, a arătat Udrea, pe blogul său.

În ceea ce priveşte controalele asupra structurilor de primire din acest an, oficialul MDRT consideră că acestea au fost „extrem de eficiente” şi vor continua şi în perioada următoare.

Ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului şi-a exprimat speranţa că turismul pe litoral românesc va avea o evoluţie şi mai bună anul viitor, mai ales că „vom avea, în sfârşit, o Lege a turismului”.

În luna iunie a acestui an, cifra de afaceri din serviciile de piaţa prestate populaţiei a devansat cu peste 2% valoarea atinsă în luna precedentă şi cu 7,5% luna iunie a anului trecut. În primul semestru din acest an, creşterea înregistrată a fost de 8,6%, activitatea din hoteluri şi restaurante fiind principala sursă de creştere.AGERPRES

Cele mai citite

Ruptură între PNL și PSD: atacuri fără precedent între partenerii de guvernare

O ruptură ireconciliabilă pare că s-a produs între cele două partide aflate la guvernare. Totul a început de la refuzul PSD de a susține...

Organizarea eficientă a uneltelor în magazia de grădină: Sfaturi și trucuri pentru un spațiu ordonat 

Pentru a oferi o experiență cât mai plăcută, noi și partenerii noștri folosim tehnologii precum cookie-urile pentru a stoca și / sau a...

Iohannis se delimitează de proiectul PNL: Voi avea grijă să nu fie o lege doar pentru mine

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat miercuri, la New York, despre modificarea legii care i-ar fi permis să candideze la Senat, că nu a dorit...
Ultima oră
Pe aceeași temă