23.8 C
București
joi, 26 septembrie 2024
AcasăSpecialCel puţin 21 civili, ucişi în Siria de tiruri ale forţelor armate

Cel puţin 21 civili, ucişi în Siria de tiruri ale forţelor armate

Cel puţin 21 civili au fost ucişi marţi, în urma unor tiruri ale forţelor armate siriene la Deir Ezzor (est), Ildeb (nord-vest) şi Hama (nord), potrivit unor activişti din domeniul drepturilor omului  relatează AFP, preluată de Mediafax.

„Cel puţin 15 persoane au fost ucise, în diferite cartiere din Deir Ezzor, (oraş) luat cu asalt de tancuri şi vehicule echipate cu mitraliere”, în afară de alte două persoane, care au fost ucise marţi dimineaţa, a anunţat Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDH).

Pe de altă parte, activişti din domeniul dreptului omului din Siria anunţau că patru civili au fost ucişi în regiunea Ildeb (nord-vest), în apropiere de frontiera cu Turcia, şi doi la Hama (nord), marţi, în cadrul unor operaţiuni ale forţelor de securitate.

„Operaţiunile efectuate în această dimineaţă (marţi, în regiunea) Ildeb s-au soldat cu doi morţi, iar mai multe alte persoane au fost rănite de tirurile forţelor armate”, potrivit OSDH. „

Aproximativ zece tancuri şi (vehicule) blindate ale armatei siriene au atacat localităţile Binnesh şi Sarmine”, în provincia Ildeb, a preciza organizaţia.

La Deir Ezzor, tiruri intense se auzeau în mai multe cartiere ale oraşului, iar „o femeie şi un tânăr au murit din cauza rănilor” suferite, a adăugat OSDH. Cel puţin 17 persoane au fost arestate, în timpul unor percheziţii efectuate în cartierul Houaiqa din acest oraş, potrivit aceleiaşi surse.

În oraşul rebel Hama (nord), unul dintre fiefurile mişcării de contestare a regimului preşedintelui Bashar al-Assad, doi civili au fost ucişi de tiruri ale forţelor de securitate, a declarat un avocat pentru drepturilor omului, sub protecţia anonimatului.

„Aproximativ 50 de tancuri sunt mobilizate în jurul (localităţilor) Hilfaya şi Tibet al-Imam, la nord de Hama. Au fost ucişi doi civili”, a precizat avocatul.

Aceste operaţiuni intervin în contextul în care ministrul turc de Externe, Ahmet Davutoglu, este aşteptat marţi la Damasc, pentru a adresa un mesaj autorităţilor siriene, cărora le va cere o încetare imediată a represiunii împotriva protestatarilor.

Protestatarii i-au cerut lui Davutoglu, pe pagina lor de pe Facebook („Syrian Revolution 2011„), să „vină în această seară (marţi) să se roage în moscheea” din cartierul al-Midane, din Damasc, de Ramadan, „pentru a fi mai aproape de revendicările poporului sirian”.

Cele mai citite

Familia Iohannis a mai pierdut o ”căsuță”. Cum poate recupera statul cei 260.000 de euro de la familia prezidențială

Familia președintelui Klaus Iohannis pierde definitiv două imobile din Sibiu în beneficiul statului român și banii obținuți din închirierea lor care însumează 260.000 de...

DNA a pus sub acuzare cinci funcționari ANAF și un dezvoltator imobiliar

Cinci funcţionari de la ANAF - Direcţia Generală Antifraudă Fiscală au fost puşi sub acuzare de DNA pentru abuz în serviciu, fiind suspectaţi că...

Interzicerea motoarelor cu combustie internă din 2035 ar putea provoca o criză gravă în industria auto europeană

Ministrul italian al industriei avertizează asupra riscurilor interzicerii motoarelor cu combustie internă din 2035, cerând revizuirea planurilor din cadrul "Green Deal", relatează Financial Times. Adolfo...
Ultima oră
Pe aceeași temă