Pe piaţa comunitară, inclusiv şi în România, vor putea fi comercializate numai ţigări cu tendinţă redusă de aprindere, începând cu data de 17 noiembrie 2011, a anunţat marţi Constantin Cerbulescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorului (ANPC), într-o conferinţă de specialitate, relatează Agerpres.
Ţigările cu tendinţă redusă de aprindere sunt concepute astfel încât, în cazul în care nu sunt fumate activ, să se stingă singure înainte de a arde pe întreaga lungime.
Asociaţia de Standardizare din România (ASRO) a adoptat, în data de 10 martie 2011, ca standarde naţionale atât standardul SR EN 16156:2011 (evaluare a tendinţei de aprindere a ţigaretelor – cerinţa de securitate), cât şi standardul SR EN ISO 12863:2011 (metoda de încercare standardizată pentru evaluarea tendinţei de aprindere a ţigaretelor).
Ţigările cu tendinţă redusă de aprindere (RIP – Reduced Ignition Propensity) respectă cerinţele impuse prin aceste două standarde şi se prezumă că sunt conforme cu cerinţele de securitate obligatorii prevăzute în Directiva 2001/95/CE privind securitatea generală a produselor (GPSD). Această directivă a fost transpusă în legislaţia naţională prin Legea nr. 245/2004 privind securitatea generală a produselor.
„Atât producătorii şi importatorii de ţigări, cât şi vânzătorii cu amănuntul au obligaţia să se asigure că nu vor mai introduce pe piaţă ţigări fără tendinţă redusă de aprindere după 17 noiembrie 2011 şi vor lichida stocurile existente înainte de această dată”, a precizat Constantin Cerbulescu.
Producătorii care nu vor respecta această decizie riscă amenzi între 3.000 de lei şi 30.000 de lei, iar distribuitorii pot fi amendaţi cu sume cuprinse între 700 şi 7.000 de lei.
Autorităţile de supraveghere a pieţei din toate statele membre se vor asigura că toate ţigările de pe piaţa comunitară vor fi sigure pentru consumatori.