28.1 C
București
miercuri, 25 septembrie 2024
AcasăSpecialISMB: Aproape 70 de şcoli ar trebui comasate

ISMB: Aproape 70 de şcoli ar trebui comasate

Cele aproape 70 de şcoli şi grădiniţe din Capitală cu efectivele mai mici decât cele prevăzute în Legea educaţiei ar trebui comasate de la 1 septembrie, însă autorităţile locale pot decide păstrarea lor, asumându-şi funcţionarea unităţilor cu număr mic de elevi.

„În prezent, avem cam 70 de unităţi fără personalitate juridică care ar putea intra în structura altor şcoli. De asemenea, Şcoala generală 45 ar trebui să se unescă din toamnă cu Liceul I.L Caragiale, iar Şcoala 79 cu Liceul Ion Creangă, întrucât Legea educaţiei prevede că două unităţi de învăţământ nu pot funcţiona la aceeaşi adresă, a declarat, marţi, pentru Mediafax, inspectorul general şcolar al Capitalei, Cristian Alexandrescu.

Cele două unităţi cu aceeaşi adresă rezultate prin comasare se vor numi licee cu clasele 1-12, a spus inspectorul general şcolar.

Numai că mai mulţi directori au acţionat în instanţă deciziile ISMB de comasare, astfel încât structura reţelei şcolare nu poate fi încă stabilită.

„Dacă acţiunile în instanţă ale şcolilor generale 45 şi 79 vor fi în favoarea acestora s-ar putea ca să nu poată fi realizată comasarea pe moment. În schimb, şcolile sub efectiv nu mai au personalitate juridică şi atunci ar trebui să se comaseze cu o unitate care are acest statut.

Noua lege a Educaţiei prevede că unităţile de învăţământ fără personalitate juridică se reorganizează astfel încât să existe doar unităţi cu personalitate juridică.

„Dacă va fi respectată legea, din toamnă, reţeaua de învăţământ din Capitală ar putea cuprinde cuprinde aproximativ 390 de unităţi de învăţământ faţă de 450 în prezent„, a explicat profesorul Cristian Alexandrescu.

Potrivit inspectorului general, aceste comasări, absorbţii sau reorganizări ţin cont de două aspecte importante, respectiv organizarea reţelei în funcţie de cifra de şcolarizare şi schimbările în ceea ce priveşte efectivele de elevi prevăzute în Legea educaţiei, pentru ca o unitate să aibă personalitate juridică.

Prin crearea noilor structuri nu vor fi afectate cadrele didactice, doar funcţiile de conducere vor fi reduse şi numărul de suplinitori.

Cele mai citite

Cum funcționează motorul mașinii și când e indicat să schimbi piesele

Ai deschis vreodată capota mașinii și te-ai întrebat ce se întâmplă acolo? Pentru necunoscători, motorul unui automobil poate părea un amalgam de metal, tuburi...

Guvernul va aloca încă 15.000 de lei fiecărei familii afectată de inundații

Cu acești bani, oamenii vor putea să-și cumpere electrocasnice sau combustibil pentru iarnă Premierul Marcel Ciolacu a declarat, miercuri, în debutul şedinţei de Guvern,...

Cadouri care spun „te iubesc” fără cuvinte: idei creative și personalizate

Cadourile au un mod special de a spune lucruri pe care uneori cuvintele nu le pot exprima. De multe ori, un dar bine ales poate...
Ultima oră
Pe aceeași temă