5.3 C
București
miercuri, 8 ianuarie 2025
AcasăOp & EdColumnist30 mai în istorie: Ioana d’Arc este arsă pe rug. Turcii comit...

30 mai în istorie: Ioana d’Arc este arsă pe rug. Turcii comit genocidul armean

La 30 mai 1431, Ioana d’Arc e arsă pe rug. În 1827, Petrache Poenaru brevetează tocul rezervor. În 1915, Imperiul Otoman organizează genocidul armean. Iar în 1975 s-a fondat Agenția Spațială Europeană.

Deschide GALERIA FOTO de mai sus pentru a vedea principalele evenimente care au avut loc la 30 mai în istorie

1431.  Războiul de 100 de Ani. La Rouen, în Franța, Ioana d'Arc, în vârstă de 19 de ani, este arsă pe rug prin sentința unui tribunal majoritar englez.  Biserica Catolică amintește această zi ca sărbătoare a Sf. Ioana d'Arc.

1640. A murit Peter Paul Rubens, pictor și desenator olandez.

1778. A murit Voltaire, filosof şi scriitor iluminist francez  (n. 1694).

1814. S-a născut Eugène Charles Catalan, matematician belgian.

1827. Iluministul Petrache Poenaru inventează şi obţine în Franţa brevetul de invenţie pentru primul toc cu rezervor din lume.

1912. S-a născut Julius Axelrod, biochimist american, laureat Nobel.

1915: Primul genocid al secolului XX, comis prin aplicarea Ordinul general de deportare a armenilor din Imperiul Otoman spre deșerturile din Siria și Irak. Sute de mii de oameni au murit în urma epidemiilor.

1929. S-a născut Doina Cornea, disidentă anticomunistă.

1955.  Marea Adunare Naţională ratifică Tratatul de prietenie, colaborare şi asistenţă mutuală, între Albania, Bulgaria, Cehoslovacia, R.D.Germană, Polonia, România, Ungaria şi URSS, semnat la Varşovia.

1960. A murit scriitorul Boris Pasternak, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură.

1975. Este fondată Agenția Spațială Europeană.

1982. Spania devine al 16-lea membru NATO şi prima ţară care intră în alianţă de la admiterea Germaniei de Vest în 1955.

1992. Guvernul României a recunoscut Republica Bosnia şi Herţegovina ca stat independent.

2008. A murit multiplul campion olimpic şi mondial ucrainean Boris Şaklin, supranumit „masca de fier” a gimnasticii.

2012. A murit Andrew Huxley, biofizician și fiziolog britanic, laureat al premiului Nobel.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

O mașină de jucărie cu explozibil a fost depistată pe aeroportul din Chișinău

O jucărie sub formă de maşină, care avea componentele unui obiect explozibil, a fost depistată pe aeroportul internaţional Chişinău, a confirmat şeful Inspectoratului General...

O mașină de jucărie cu explozibil a fost depistată pe aeroportul din Chișinău

O jucărie sub formă de maşină, care avea componentele unui obiect explozibil, a fost depistată pe aeroportul internaţional Chişinău, a confirmat şeful Inspectoratului General...

Angel Tîlvăr: Nu se pune problema ca armata să devină obligatorie în România

Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, a declarat, marți seară, la Antena 3 CNN, că nu se pune problema ca armata să devină obligatorie în România....
Ultima oră
Pe aceeași temă