18.2 C
Bucureศ™ti
vineri, 6 septembrie 2024
AcasฤƒSpecialCe ascunde faลฃa รฎndepฤƒrtatฤƒ a Lunii?

Ce ascunde faลฃa รฎndepฤƒrtatฤƒ a Lunii?

RฤƒmฤƒลŸiลฃele unei a doua Luni – care a orbitat în jurul Pฤƒmântului timp de milioane de ani – ar putea fi împrฤƒลŸtiate pe partea nevฤƒzutฤƒ a Lunii, susลฃine un studiu citat de ziarul britanic „The Guardian”.

Se crede cฤƒ cele douฤƒ Luni au fost create în acelaลŸi timp dar, dupฤƒ o perioadฤƒ de co-existenลฃฤƒ liniลŸtitฤƒ, par a se fi ciocnit cu vitezฤƒ micฤƒ, aducând-o pe una dintre ele la o dimensiune de trei ori mai micฤƒ decât cealaltฤƒ, întinsฤƒ fiind pe suprafaลฃa celei mai mari, asemenea unei plฤƒcinte cosmice.

Cercetฤƒtorii au fฤƒcut publicฤƒ aceastฤƒ ipotezฤƒ dupฤƒ ce simulฤƒrile pe calculator au demostrat cฤƒ o coliziune cu un al doilea corp cosmic, foarte asemฤƒnฤƒtor Lunii, ar putea fi explicaลฃia pentru aspectul diferit al celor douฤƒ feลฃe ale Lunii.

Partea mereu vizibilฤƒ a Lunii este întinsฤƒ ลŸi platฤƒ, în timp ce faลฃa îndepฤƒrtatฤƒ este mai muntoasฤƒ ลŸi mai densฤƒ.

Ideea specialiลŸtilor a fost construitฤƒ pe baza teoriei „marelui impact”, care presupune cฤƒ o planetฤƒ de dimensiunea lui Marte a lovit Pฤƒmântul la începuturile sistemului solar, provocând o ploaie de rฤƒmฤƒลŸiลฃe cosmice, care s-au unit ulterior ลŸi au format Luna.

„Impactul a produs un disc de sfฤƒrâmฤƒturi în jurul Pฤƒmântului ลŸi din aceastฤƒ explozie s-a format Luna, dar nu existฤƒ niciun motiv sฤƒ credem cฤƒ doar o Lunฤƒ a fost formatฤƒ,” a declarat Martin Jutzi, profesor la Universitatea din Berna, pentru „The Guardian”.

Jutzi ลŸi colegul sฤƒu, Erik Aspaugh, profesor la Universitatea din California, au decis sฤƒ simuleze ce s-ar fi putut întâmpla dacฤƒ o a doua Lunฤƒ ar fi fost creatฤƒ din roca ลŸi praful rezultate din „marele impact”.

Simulฤƒrile computerizate au arฤƒtat cฤƒ un corp ceresc foarte asemฤƒnฤƒtor Lunii cu un diametru de aproximativ 1.200 km, ar fi putut acompania Luna vreme de zeci de milioane de ani. Dacฤƒ „marele impact” s-ar fi petrecut la o vitezฤƒ foarte mare, planeta ar fi format un crater în corpul Lunii, împrฤƒลŸtiind ลŸi numeroase bucฤƒลฃi de resturi cosmice, însฤƒ dacฤƒ viteza a fost foarte micฤƒ, atunci formaลฃiunea astralฤƒ inferioarฤƒ s-ar fi putut aplatiza pe suprafaลฃa celei mari, pe care o vedem ลŸi noi astฤƒzi.

Omul de ลŸtiinลฃฤƒ eleveลฃian adaugฤƒ cฤƒ „O ciocnire cu vitezฤƒ micฤƒ nu produce unde de ลŸoc intense ลŸi afecteazฤƒ mai puลฃin corpurile astrale implicate,” precizând cฤƒ „O lovire mai puลฃin puternicฤƒ nu produce cratere. Luna mai micฤƒ s-a mulat mai mult sau mai puลฃin pe aceea mai mare”.

Coliziunea ar fi îngroลŸat suprafaลฃa feลฃei îndepฤƒrtate a Lunii, generând forme de relief înalt ลŸi împingând magma de la suprafaลฃฤƒ cฤƒtre cealaltฤƒ parte a Lunii. „Nu mai conteazฤƒ pe care faลฃฤƒ a avut loc impactul, pentru cฤƒ Luna oricum s-a întors în aลŸa fel încât partea afectatฤƒ de explozie sฤƒ fie cea îndepฤƒrtatฤƒ,” a spus Martin Jutzi.

O altฤƒ ipotezฤƒ a oamenilor de ลŸtiinลฃฤƒ susลฃine cฤƒ Luna mai micฤƒ s-ar fi format înaintea celei vizibile astฤƒzi ลŸi cฤƒ particule din structura sa ar putea fi gฤƒsite încฤƒ pe faลฃa îndepฤƒrtatฤƒ a Lunii.
Viziunile celor doi specialiลŸti citaลฃi de „The Guardian” pot fi comparate cu detaliile privind alcฤƒtuirea chimicฤƒ a interiorului Lunii, fฤƒcute publice de NASA.

Într-un alt articol al publicaลฃiei britanice, Maria Zuber, geofizician la Institutul Tehnologic din Massachusetts, spune cฤƒ noul studiu dat publicitฤƒลฃii ridicฤƒ problema ca „dupฤƒ impact, Pฤƒmântul sฤƒ fi avut în jurul sฤƒu mai mult de o Lunฤƒ. De aceea, rฤƒmฤƒลŸite importante din acest fost component al Lunฤƒ-Pฤƒmânt ar putea fi încฤƒ conservate pe faลฃa îndepฤƒrtatฤƒ a Lunii”.

O singurฤƒ parte a Lunii este vizibilฤƒ pe Pฤƒmânt fiindcฤƒ centrul de greutate al acesteia este uลŸor non-central, cu aproximativ 2 km mai aproape de planeta noastrฤƒ decât centrul geometric. Nu existฤƒ o faลฃฤƒ întunecatฤƒ a Lunii, deลŸi mare parte din suprafaลฃฤƒ este 14 zile luminatฤƒ ลŸi 14 zile în întuneric.

Anul trecut, Ian Garrick-Bethell ลŸi Francis Nimmo, de la Universitatea din California, au publicat o explicaลฃie alternativฤƒ pentru grosimea diferitฤƒ a faลฃetelor Lunii, sugerând cฤƒ o forลฃฤƒ de flux (un efect secundar al forลฃei gravitaลฃionale) ar fi responsabilฤƒ, ลŸi nu o coliziune.

„Motivul pentru care feลฃele Lunii aratฤƒ atât de diferit, a fost un puzzle încฤƒ de la sfârลŸitul erei spaลฃiale, întrecut poate doar de originea Lunii în sine”, spune Nimmo. „Unul dintre aspectele interesante ale acestui studiu este dat de faptul cฤƒ el leagฤƒ aceste douฤƒ puzzle-uri: poate cฤƒ impactul puternic care a format Luna a produs ลŸi o masฤƒ de corpuri cosmice mai mici, dintre care unul a cฤƒzut înapoi pe Lunฤƒ, provocând dihotomia vizibilฤƒ astฤƒzi.”

 

Cele mai citite

Hei, coศ™mar, coศ™marโ€ฆ

De la un timp, noaptea, am coลŸmaruri. Pentru cฤƒ totuลŸi sunt un om echilibrat, am hotฤƒrรขt sฤƒ visez ziua, cu ochii deschiลŸi. De...

Morศ›i de beศ›i

Peste 260 de schelete umane au fost descoperite รฎn ultimele patru luni cu ocazia descฤƒrcฤƒrii arheologice a zonei unde urmeazฤƒ sฤƒ se construiascฤƒ...

Dialog satiric รฎntre vaci: Din ciclul Fermier la UE m-aศ™ duce

โ€“ Ole, Torero! โ€“ Oleu, teroare! Cฤƒ de cรขnd am intrat รฎn UE, s-a dus liniลŸtea boilor ลŸi taurilor noลŸtri! โ€“ AลŸa e! Nu vezi...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ