Pentru că mulţi dintre noi sunt în vacanţă acum, iar poveştile depănate alături de prieteni sunt mai savuroase cu un pahar de vin în faţă, vă oferim un interviu cu somelierul Mircea Niculescu, el însuşi „un povestitor al vinului” care ne-a împărtăşit câte ceva despre această licoare magică.
Despre ce înseamnă un somelier, cam ce ar trebuie să ştim pentru a ne cumpăra vinuri al căror preţ rezonează cu calitatea, caracteristici ale unor vinuri şi modul în care le consumăm şi le asociem felurilor de mâncare servite la masă aflăm de la Mircea Niculescu.
Care sunt atribuţiile unui sommelier?
Mircea Nedelcu: Un somelier are atribuţii diverse şi depind mult de locul în care îşi desfăşoară activitatea. Cel mai adesea, putem întâlni un somelier în restaurant, unde întocmeşte meniul de vinuri, realizează asocierile între preparatele culinare şi vin, este responsabil de stocurile de vinuri şi păstrarea licorii în cele mai bune condiţii. Nu în ultimul rând, somelierul este „povestitorul vinului”, îi ştie istoria şi este implicat direct în vânzarea lui. În afară de restaurant, putem întâlni somelieri pentru linii aeriene, precum şi în magazinele ce comercializează vin şi în companiile care produc această licoare.
Vorbiţi-ne puţin despre vinurile albe şi la ce mâncăruri sunt ele recomandate, acelaşi lucru despre cele roşii şi despre cele rose. Detaliaţi-ne vorbind despre vinuri de început de masă, de friptură, de desert.
M.N.: Suntem cu toţii obişnuiţi cu regula de aur: peşte cu vin alb, iar carnea de porc sau vită cu vin roşu. Regulile de asociere însă sunt mult mai complexe. Nu doar culoarea ne sugerează o asociere, ci şi vârsta vinului, cât timp a stat la baric şi apoi la sticlă. De exemplu, ALIRA Merlot 2009 este foarte corpolent pentru un vin nou şi are note condimentate, care îl fac foarte potrivit cu preparate din carne de vită şi berbecuţ.
Pe de altă parte, cupajul roşu ENIRA 2006, care este un vin ce a stat ceva vreme la sticlă şi are un an de baric, se asociază cel mai bine cu muşchi de vită cu sos de piper verde, pentru că notele din acest vin reuşesc să învăluie notele de piper, iar gustativ vom avea o explozie de condiment rotund şi uşor dulceag. Cât priveşte vinul rose este, de regulă, un vin proaspăt, foarte revigorant, foarte plăcut să fie consumat în timpul verii. Noi asociem Rose by ENIRA 2009 cu preparate din carne de somon, care sunt foarte bine puse în valoare de combinaţia fericită dintre aciditate, structură şi notele citrice prezente în acest rose de excepţie.
Suntem obişnuiţi să credem că doar vinurile demidulci, dulci sau licoroase pot fi asociate cu deserturi, însă acest lucru este doar parţial adevărat. De exemplu, notele de coacăze negre şi vişine uşor mieroase, răcorite de o senzaţie brusturos-vegetală din vinul sec Cabernet by ENIRA 2008 îl fac să fie foarte potrivit pentru un tort de ciocolată cu vişine, nu foarte dulce. În acelaşi timp, fiind un vin versatil merge foarte bine şi cu brânzeturi sărate.
Când intrăm într-un supermarket, după ce caracteristici ne ghidăm pentru a alege un vin bun?
M.N.: Deoarece în supermarketuri nu există posibilitatea de a degusta vinurile, alegerea unui vin începe de fapt înainte de a merge la cumpărături. În prezent, sunt numeroase surse de informare despre vinuri, bloguri de vin care descriu produsele prezente pe rafturi şi în restaurante, reviste de vinuri online şi print, toate sunt surse de încredere care pot fi de mare ajutor când trebuie să facem o alegere. De asemenea, este de mare ajutor să ne creăm o cultură a vinului, participând la târguri unde există posibilitatea de a degusta multe vinuri şi de a ne determina preferinţele. Astfel, ajunşi în faţa raftului din magazin sau a meniului din restaurant nu vom mai fi la fel de derutaţi.
Există ceva care ne poate face pe noi, oamenii obişnuiţi, care nu suntem specialişti în vinuri, să deosebim un vin veritabil de unul contrafăcut?
M.N.: Este important să stabilim mai întâi ce înseamnă contrafăcut, deoarece şi un vin veritabil poate fi contrafăcut, prin aromele care îi sunt adăugate vinului, de exemplu. În mintea consumatorului a rămas ideea de vin făcut din pastile, nu cred că în prezent sunt în România producători care să recurgă la asemenea soluţii, deoarece deja pe piaţă există o cantitate foarte mare de vin veritabil. Recomandarea noastră este să ne informăm cât mai minuţios cu privire la vinuri, şi atunci nu avem cum să dăm greş.
Vinuri răcoroase de vară
Un vin bun şi răcoritor, servit într-o companie plăcută, se poate transforma în finalul perfect al unei zile călduroase. Iar pentru cei care doresc să savureze un singur pahar de vin, unele dintre soiuri se găsesc şi în varianta mini.
Prahova Valley Reserve Tămâioasă Românească
Este un vin alb dulce, de culoare galben-auriu, expresiv, care combină toate caracteristicile acestui soi aromatic din familia muscatului. Vinul etalează arome complexe, note de miere şi flori de salcâm. Olfactiv, este un vin amplu, voluptuos, păstrând arome lungi după degustare. Se potriveşte de minune cu deserturi pe bază de fructe proaspete sau plăcinte cu brânză.
Halewood Special Reserve Pinot Noir Rose
Este un vin demisec, de culoare roz strălucitor, bine definit şi echilibrat. Este un vin vioi, cu arome intense de coacăze roşii şi zmeură, dublate de o delicată notă de petale de trandafiri, iar vinificarea „în alb” a Pinot Noir dă un rose de efect, văratic. Este vinul ideal pentru mâncăruri uşoare, precum aperitive sau salate, dar şi pentru preparatele din carne, sushi sau alături de fructe.
Byzantium Blanc de Transylvanie
Este un vin alb complex şi echilibrat, cu note de măr proaspăt şi citrice, ce se îmbină cu aromele fine de flori albe. Este partenerul ideal al salatelor, legumelor la grătar, preparatelor din pui sau celor din bucătăria asiatică.
Halewood Special Reserve Fetească Regală
Este un vin alb demisec, care se remarcă prin prospeţime, fructuozitate şi o aromă delicată de flori de câmp. Se recomandă a fi servit cu peşte, crustacee sau preparate din carne de pui.