3 C
București
marți, 19 noiembrie 2024
AcasăSpecialDe ce se teme BCR să fie listată la Bursă

De ce se teme BCR să fie listată la Bursă

Erste crede că banca pe care a cumpărat-o în România valorează mai puţin decât acum cinci ani.

Războiul listării BCR la bursă se reaprinde, odată cu expirarea termenului de doi ani în care operaţiunea a fost amânată. Acţionarul majoritar, Erste, refuză listarea pentru că preţul pe acţiune ar fi probabil mai mic decât cel plătit la privatizare. Acţionarii minoritari atrag atenţia că listarea este o clauză din cotnractul de privatizare şi că pot forţa aplicarea ei.

Asociaţia Investitorilor pe Piaţa de Capital (AIPC) solicită Erste Bank, acţionarul majoritar al BCR, să respecte angajamentul privind listarea celei mai mari bănci din România la BVB şi reaminteşte că acţionarii minoritari pot obliga grupul financiar austriac să coteze banca. Solicitarea AIPC vine după ce preşedintele executiv al Erste Group, Andreas Treichl, a declarat vineri că va face tot ce îi stă în putinţă pentru a evita listarea BCR, întrucât o astfel de operaţiune nu este necesară şi va afecta calitatea grupului.

Treichl: „Dacă se va întâmpla, voi fi nervos”

“Pentru mine este o chestiune închisă. Este dorinţa mea clară să conving pe toată lumea care este implicată că listarea BCR nu este necesară”, a spus Treichl în cadrul unei conferinţe de presă la Viena. El a precizat că s-a făcut un „efort major” pentru a lista grupul Erste la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), iar investitorii apreciază că, faţă de alte instituţii financiare, grupul „este uşor de înţeles”. “Noi nu avem o structură complicată a acţionariatului, iar calitatea grupului va afectată dacă BCR va fi listată. Voi face tot ce îmi stă în putinţă pentru a evita listarea BCR. Dacă se va întâmpla, voi fi foarte nervos”, a spus Treichl.

Prin contractul de privatizare, Erste Bank s-a angajat să listeze BCR în cel mult trei ani de la finalizarea preluării, respectiv luna octombrie 2009. În august 2009 Erste a semnat cu SIF-urile un acord prin care listarea BCR a fost amânată cel mult doi ani. Astfel, Erste şi cele cinci SIF-uri trebuie să reia discuţiile privind intrarea BCR la Bursă.

Acţionarii: „Trebuia să fie îngrijorat când a semnat contractul”
“AIPC se declară surprinsă de declaraţiile domnului Andreas Treichl, CEO Erste Group, conform cărora listarea BCR ar fi «o prostie şi nu vreau să se întâmple» (…) Considerăm că domnul Treichl ar fi trebuit sa fie îngrijorat de aceste lucruri atunci când Erste a semnat contractul de privatizare al BCR. Dumnealui nu ar trebui să considere clienţii săi, în condiţiile în care peste 20% dintre români au conturi la BCR, ca făcând parte dintr-un popor needucat, pe care să îi păcălească la fel de uşor precum a păcălit conducerile SIF-urilor în 2009, când le-a convins să amâne listarea BCR”, se arată într-un comunicat transmis duminică de Asociaţiei. Potrivit AIPC, în contractul de privatizare se spune că listarea la BVB este “o stipulaţie în favoarea acţionarilor minoritari şi va va putea fi pusă în execuţie de oricare sau de toţi acţionarii minoritari ai băncii, inclusiv SIF-urile, împotriva cumpărătorului”.

BVB: Politica Erste este alta
Statutul BCR dă posibilitatea celor cinci SIF-uri să blocheze decizii importante ale băncii, cum ar fi majorarea capitalului, şi indirect să forţeze listarea băncii pentru că este necesară o majoritate de 75% din capital pentru a adopta decizii importante. Dacă unul dintre SIF-uri ar vinde separat participaţia la BCR, celelalte ar pierde acest avantaj. O firmă deţinută integral de Erste Bank, respectiv EGB Ceps Holding GmbH, controlează 69,4% din capitalul BCR, iar cele cinci SIF-uri au cumulat 30,11% din acţiuni. Erste Bank a preluat in 2006 un pachet de 61,88% din actiunile BCR, pentru de 3,75 miliarde euro, tranzacţie care evalua toate acţiunile băncii la peste 6 miliarde de euro. Ulterior, BCR şi-a majorat participaţia cumpărând acţiunile deţinute de salariaţi.
La începutul săptămânii trecute, un grup de acţionari care deţin peste 5% din acţiunile celor cinci SIF-uri a solicitat convocarea AGA în care Consiliile de Administraţie ale acestora să fie împuternicite să ceară listarea BCR. Solicitarea grupului de investitori a fost trimisă cu trei luni înainte de expirarea termenului limită până la care Erste Bank, acţionarul majoritar al BCR, trebuie să înceapă pregătirile pentru listare a BCR la Bursa de Valori Bucureşti.
Directorul general al Bursei de Valori Bucureşti, Valentin Ionescu, declara la finele lunii martie că şefii Erste caută toate argumentele pentru a nu lista BCR, deoarece cotarea la bursă a băncii româneşti ar duce preţul din piaţă sub cel la care Erste a cumpărat acţiunile la BCR în 2006. Ionescu menţiona atunci că politica Erste este de a nu lista subsidiarele, ci să coteze acţiunile proprii la bursele din ţările unde controlează bănci.

Bilanţ: Profitul rămâne mic
Profitul consolidat al grupului BCR a crescut uşor în al doilea trimestru comparativ cu primele trei luni din an, de la 76,1 milioane lei la 82 milioane lei, dar rămâne la o treime din rezultatul perioadei de referinţă din 2010, pe fondul scăderii veniturilor şi a unei provizionări încă înalte. Profitul net după plata intereselor minoritare aferent primului semestru s-a cifrat la 158,1 milioane lei, cu 67,6 % mai mic decât în prima jumătate a anului trecut, ritm de scădere regăsit şi în ambele trimestre din acest an. Banca a publicat majoritatea rezultatelor financiare consolidate pe grupul BCR şi conform Standardelor Internaţionale de Raportare Financiară (IFRS). Pe de altă parte, grupul austriac Erste Bank, acţionarul majoritar al BCR, a anunţat că pe segementele de retail şi IMM-uri operaţiunile din România au adus o pierdere de 3,3 milioane euro, singurul rezultat negativ din regiune.

Lucian Davidescu
Lucian Davidescu
Lucian Davidescu, sef departament
Cele mai citite

Pariul lui Musk pe realegerea lui Trump, posibil cea mai de succes poziționare politică din istoria pieței de capital a SUA. Evoluția Tesla, un...

Acțiunile Tesla pot fi văzute și ca un simbol accesibil și cuantificabil al pariului îndrăzneț și câștigător al lui Elon Musk în favoarea realegerii...

Rezultatele la alegerile prezidenţiale vor putea fi urmărite în timp real

Președintele Autorității Electorale Permanente (AEP), Toni Greblă, a anunțat o premieră tehnologică pentru alegerile prezidențiale, realizată în colaborare cu Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS)...

România devine campioană mondială la Counter-Strike 2! Performanță istorică în Arabia Saudită

România a câștigat titlul mondial la Counter-Strike 2, confirmându-se ca una dintre forțele importante ale sporturilor electronice. Performanța echipei Nexus Gaming, care a reprezentat...
Ultima oră
Pe aceeași temă