O epidemie mondială de hepatită virală este aproape, avertizează Organizaţia Mondială a Sănătăţii. Deşi 4,3% din români au hepatita B şi 3,6% poartă virusul C, specialiştii români spun că nu există motive de îngrijorare.
Un milion de oameni mor în fiecare an din cauza infecţiei cu hepatită virală, potrivit datelor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS). Pentru a atrage atenţia întregii lumi asupra fenomenului care afectează aproape un miliard de persoane, OMS a decretat 28 iulie Ziua Internaţională a Hepatitei. Data nu a fost aleasă aleatoriu: pe 28 iulie s-a născut medicul american Baruch Samuel Blumberg, cel care a descoperit virusul hepatitei B. Specialiştii din ţara noastră nu sunt însă îngrijoraţi şi spun că nu se poate vorbi de o epidemie în România.
„Incidenţa hepatitei B este în trend descrescător, în ultimii ani numărul de îmbolnăviri scăzând de la 12% la 4,3% din populaţie”, afirmă Adrian Streinu Cercel, medic la Institutul de Boli Infecţioase „Matei Balş”. Astfel, raportat la o popu-laţie a ţării de 21 milioane de locuitori, în România există 903.000 bolnavi de hepatită B.
Cercel mai spune că incidenţa hepatitei C se află pe trend uşor crescător, afectând 3,6% dintre români – adică 756.000 de persoane, dar că numărul bolnavilor este asemănător cu cel din restul ţărilor europene. Medicul gastroenterolog Oliviu Pascu, de la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Cluj, respinge, de asemenea, ipoteza unei epidemii de hepatite în România, dar admite că ţara noastră se află pe primele locuri în UE în ce priveşte numărul de bolnavi. În plus, costul tratamentului rămâne foarte ridicat, până la 15.000 euro pentru un bolnav.
Iată ce spune însă expertul OMS în combaterea hepatitei, Steven Wiersma, despre situaţia la zi din ţara noastră şi statele din împrejurimi.
România liberă.: De ce o Zi Internaţională a Hepatitei inaugurată acum?
Steven Wiersma: Sunt, într‑adevăr, multe astfel de „zile” şi mulţi sunt de părere că nu e nevoie de încă una. Dar, să fiu sincer, mulţi oameni n-au habar ce este hepatita virală. Aşa că o zi internaţională pe acest subiect e binevenită. Este nevoie să creştem nivelul de cunoaştere a acestui pericol.
România, cu o populaţie de 21 milioane, are aproape un milion de persoane infectate cu virusul hepatitei B şi circa 800.000 cu virusul C. Ar trebui să îngrijoreze aceste cifre?
S.W.: Da. Sunt cifre foarte îngrijorătoare. Dar nu cred că România este singura cu astfel de cifre. Sunt cifre pe care le‑am întâlnit în alte ţări. Procentul de 4,5 e ceea ce considerăm o incidenţă medie. Aşa că cifrele vă pun undeva la mijloc, la nivel mondial. La ţările din vecinătatea României cifrele sunt asemănătoare. Dar în Asia şi Africa cifrele sunt mult mai mari. Din fericire, în România se fac vaccinuri împotriva hepatitei B, ceea ce este foarte important. Aveţi un procent de 3,6 la hepatita C, care-i o cifră destul de mare. Dar eu sunt acum în Egipt, unde numărul este mult mai mare, de exemplu: 14%.
Dar comparativ cu alte ţări din Europa?
S.W.: În Europa, cred că sunteţi destul de sus în top, nu ştiu cifrele pe dinafară pentru că nu sunt la birou. Dar sunt sigur că nu sunteţi singuri. Dar e un număr mare: înseamnă că boala s-a transmis, că mulţi oameni urmează să sufere de boli de ficat şi probabil chiar la acest moment sunt foarte mulţi oameni care suferă de astfel de boli.
Campania dumneavoastră, inclusiv inaugurarea unei Zile Internaţionale a Hepatitei, ţinteşte şi spre factorii de decizie. Ce nu fac aceştia îndeajuns?
S.W.: Cred că mulţi dintre ei nu au datele necesare pentru a lua deciziile care ar trebui luate. Să fiu sinceri, nici OMS n-are toate datele, dar facem tot posibilul să le strângem. Ştim că la nivel mondial două miliarde de oameni au avut, la un moment, virusul hepatitei B şi că acum, la acest moment, circa 350 de milioane poartă acest virus.
În ce priveşte hepatita C, ştim că 500 milioane de persoane sunt infectate acum cu virusul hepatitei C.