18.2 C
București
duminică, 29 septembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăAn agricol excepţional. Producătorii: Decât să ieftinim, mai bine exportăm!

An agricol excepţional. Producătorii: Decât să ieftinim, mai bine exportăm!

Condiţiile meteorologice prielnice şi subvenţiile acordate înaintea campaniei de primăvară au asigurat o producţie agricolă peste media ultimilor cinci ani.

Pentru majoritatea culturilor agricole, producţia din acest an la hectar va depăşi media ultimilor cinci ani, potrivit raportului Mars Bulletin al Joint Research Centre din cadru Comisiei Europene.
O creştere importantă se înregistrează la producţia de grâu, cu o medie de aproape 3,5 tone la hectar, cu 23,5% mai mult ca anul trecut şi cu 34% peste media ultimilor cinci ani.

Bani pentru fermieri

Reprezentanţii asociaţiilor agricole spun că pentru acest an, creşterile de producţie sunt datorate în special vremii favorabile, însă şi acordarea înaintea de termenul limită a subvenţiilor agricole a avut o contribuţie importantă.

„A fost primul an în care fermierii au primit subvenţia înainte de campania de primăvară, în jurul datei de 1 martie. De obicei, banii veneau în jurul datei de I iunie. Banii primiţi mai devreme de agricultori, le-au redus cheltuielile cu 30-40%. În plus, numeroasele proiecte pe agricultură au început să dea rezultate care se văd în capitalizarea fermelor”, ne-a declarat Nicolae Sitaru, preşedintele Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR).

Cât priveşte preţurile produselor agricole, grâul a ajuns să fie vândut de producători cu 60-65 bani, aproape la jumătate faţă de sfârşitul anului trecut.

În majoritatea regiunilor României, temperaturile au fost apropiate de limitele normale, mai puţin în unele zone din Vest, unde au depăşit cu 1-2 grade valorile normale. Distribuţia precipitaţiilor a fost de asemenea bună, dar au rămas sub medie în Vest, iar vremea neobişnuit de călduroasă din iulie a afectat într-o oarecare măsură culturile de primăvară, se precizează în studiu.

În cazul culturilor de porumb, producţia la hectar este estimată la 3,9 tone, cu 5% mai mică decât anul trecut, însă cu 20,6% peste media ultimilor cinci ani. La cartofi, producţia va fi de 15,12 tone la hectar, în creştere cu 12,4% faţă de nivelul din 2010, respectiv cu 5,4% peste media multianuală.

Surplus pentru export

Orzul de primăvară ar putea ajunge la un randament de 2,1 tone pe hectar, în urcare cu 17,3% faţă de 2010 şi cu 12,9% peste media ultimilor cinci ani, în timp ce producţia de orz de toamnă va fi de 3,13 tone la hectar, cu 8,4% mai mult ca anul trecut, dar cu 17,9% peste nivelul mediu din ultimii cinci ani.

Producţia de rapiţă va fi de 1,79 tone pe hectar în acest an, nivel similar cu cel de anul trecut, dar cu 18,4% mai mare faţă de media ultimilor cinci ani. Culturile de floarea soarelui vor avea în acest an un randament cu 2,4% mai redus decât în 2010, de 1,52 tone la hectar, cu 15% peste media perioadei 2006-2010.

Şi sfecla de zahăr va avea un randament mai redus decât anul trecut, de 37,5 tone pe hectar, în scădere cu 2,2%, însă va depăşi cu 12,8% media ultimilor cinci ani.
Agricultorii consideră că producţia foarte bună din acest an va avea ca efect şi menţinerea, la intern, a unor preţuri mai scăzute la produsele agroalimentare, deşi tendinţa pe pieţele internaţionale este de creştere.

„Preţurile la produsele agricole au scăzut de la sfârşitul anului trecut. Pe piaţa internă nu au de ce să apară majorări de preţuri la alimente. Este de aşteptat ca o are parte din producţie să fie exportată pentru că există cerere foarte mare, iar în unele zone europene se menţine un deficit”, a precizat Marcel Cucu, oficial LAPAR.

Cele mai citite

Valea Oltului, închisă din nou în reprize

Tronsoanele vizate sunt între Râmnicu Vâlcea și Sibiu, pe DN7 Trei tronsoane vor fi afectate de lucrări de stabilizare a versanților și de îndepărtare a...
Ultima oră
Pe aceeași temă