23.2 C
București
miercuri, 18 septembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăCombinatul chimic Oltchim Râmnicu Vâlcea (OLT) vrea să contracteze împrumuturi

Combinatul chimic Oltchim Râmnicu Vâlcea (OLT) vrea să contracteze împrumuturi

Combinatul chimic Oltchim Râmnicu Vâlcea (OLT) vrea să contracteze împrumuturi cumulate de 250 milioane de euro, pentru finanţarea investiţiilor şi capital de lucru, se arată într-un convocator AGA, citat de Mediafax.

Astfel, suma de 100 milioane de euro este propusă pentru finanţarea investiţiilor deja demarate, cât şi pentru alte investiţii care trebuie efectuate în continuare în activitatea de petrochimie, dar şi pe platforma de la Râmnicu Vâlcea.

Diferenţa, de 150 milioane de euro, este destinată pentru capital de lucru.

De asemenea, acţionarii vor discuta modificarea unui articol din actul constitutiv, la cererea Ministerului Economiei, în vederea separării funcţiilor de director general şi preşedintele CA. În prezent, Constantin Roibu ocupă ambele funcţii.

Acţionarii se vor întâlni la 29 august pentru a discuta propunerile administratorilor, iar pe ordinea de zi se numără şi aprobarea închirierii, pe o perioadă de 15 ani, către Linde Gas România a unui teren, în suprafaţă de 21.401 metri pătraţi, din comuna Bradu, judeţul Argeş, în incinta combinatului, în vederea construirii unei fabrici de oxigen azot pentru furnizarea de gaze tehnice unităţii de petrochimie Arpechim Piteşti.

Linde Gas România este subsidiară a grupului german Linde, cu activităţi în sectorul gazelor industriale şi ingineriei.

Acţinarii vor mai discuta limitarea vânzărilor de produse prin intermediari la maximum 5%, diferenţa din producţie urmând să fie vândută direct către utilizatorii finali, precum şi vânzarea activului Staţia de Epurare Stejăret.

De asemenea, combinatul ar putea înceta vânzarea de produse către firme rezidente în paradisuri fiscale, cum ar fi Cipru, Elveţia, Insulele Cayman, fără aprobarea prealabilă în AGA.

Pe ordinea de zi se află şi punerea la dispoziţia acţionarilor a informaţiilor privind motivele pentru care în primul trimestru din 2011 cifra de afaceri a crescut de aproape două ori, la 464,69 milioane lei.

Guvernul intenţionează să vândă până la sfârşitul acestui an pachetul de acţiuni Oltchim rămas în proprietatea statului şi să identifice în următoarele luni o soluţie pentru datoriile combinatului.

Oltchim are un capital social de 34,3 milioane lei, divizat în 343 milioane de acţiuni cu o valoare nominală de 0,1 lei.

Statul deţine, prin Ministerul Economiei, 54,8% din titlurile Oltchim. Potrivit celor mai recente raportări, PCC SE controlează direct 17,28% din acţiunile Oltchim, iar Carlson Ventures deţine 14,02% din titluri, prin intermediul Nachbar Services.

Titlurile Oltchim au închis sesiunea de miercuri a BVB la un preţ de 1,42 lei pe unitate, în scădere cu 10,88% faţă de marţi. Combinatul are astfel o capitalizare de 489,41 milioane de lei.

Cele mai citite

Meta riscă o amendă uriașă din partea UE pentru practici anticoncurențiale în piața anunțurilor

Meta ar putea primi o amendă substanțială din partea Uniunii Europene, fiind acuzată de practici anticoncurențiale în domeniul anunțurilor de mică publicitate, potrivit unui...

Seara Palatului Elisabeta dedicată municipiului Ploiești – miercuri, 18 septembrie 2024

Majestatea Sa Margareta Custodele Coroanei va găzdui, la Palatul Elisabeta, miercuri, 18 septembrie 2024, la ora 17, o seară dedicată municipiului Ploiești, Capitala Tineretului...

Risc de sănătate publică în județele calamitate

Medicii infecționiști atrag atenția asupra îmbolnăvirii populației, din cauza contaminării apei Medicul infecționist, Adrian Marinescu a declarat că localnicii din zonele afectate de inundații sunt...
Ultima oră
Pe aceeași temă