15.4 C
București
marți, 1 octombrie 2024
AcasăSpecialNorvegia: Un proces în cazul masacrului de pe insula Utoya va avea...

Norvegia: Un proces în cazul masacrului de pe insula Utoya va avea loc abia în 2012

Anders Behring Breivik, care a recunoscut că este autorul dublului atac din Norvegia, nu va putea fi inculpat şi adus în faţa justuţiei înainte de 2012, a anunţat astăzi procurorul regal, relatează AFP, potrivit Mediafax.

„Sperăm să putem organiza un proces anul viitor”, a declarat procurorul Tor Aksel Busch, cea mai înaltă autoritate din cadrul Parchetului din Norvegia, pentru postul public de radio NRK.

„Inculparea nu va fi pregătită înainte de sfârşitul anului, iar acesta este punctul de plecare„, a declarat el.

În prezent, Anders Behring Breivik, în vârstă de 32 de ani, are un statut de „suspect (în mod) oficial”, în cadrul unei examinări preliminare, specifică ţărilor scandinave, care se situează între statutul de suspect şi cel de inculpat.

Chiar dacă el a recunoscut că este autorul atacurilor care s-au soldat cu 76 de morţi, o inculpare poate avea loc doar la finalul anchetei, potrivit sistemului judiciar norvegian.

„Este o anchetă foarte consecventă şi exigentă. Poliţia are nevoie de timp”, a declarat Ingunn Fossgard, un adjunct al procurorului.

Poliţia norvegiană a reţinut, pentru moment, prevederile Codului Penal privind terorismul împotriva lui Anders Behring Breivik, care sunt pasibile de o pedeapsă maximă de 21 de ani de închisoare.

Însă, potrivit presei norvegiene, Parchetul ar putea, de asemenea, hotărî să-l inculpe pe extremistul de dreapta pentru „crime împotriva umanităţii”, un capăt de acuzare pentru care el ar riscă până la 30 de ani de închisoare.

„Toate posibilităţile vor fi studiate”, a declarat Fossgard, astăzi.

Cele mai citite

Interes scăzut din partea investitorilor japonezi pentru obligațiunile Samurai verzi emise de România

România a lansat recent obligațiuni Samurai verzi în yeni, marcând prima sa revenire pe piața financiară japoneză după anii '90, însă interesul din partea...

Ianis Hagi a revenit la prima echipă al lui Rangers!

După o perioadă de exil la echipa de rezerve, Ianis Hagi a fost reprimit la antrenamentele primei echipe a lui Rangers. Ianis Hagi, mijlocașul român...

Cum funcționează o oală electrică și de ce ar trebui să ai una acasă

Oalele electrice au revoluționat modul în care gătim, oferindu-ne nu doar rapiditate, ci și confort în bucătărie. Dacă încă nu ai una acasă,...
Ultima oră
Pe aceeași temă