După ce la sfârşitul săptămânii trecute reprezentanţii Comisiei Europene (CE) spuneau că Spania nu are dreptul legal de a impune o interdicţie a accesului românilor pe piaţa muncii, ieri, CE a adoptat o atitudine defensivă, spunând că Madridul ar putea face acest lucru în cazul unor „circumstanţe exceptionale”, le-a spus jurnaliştilor de la EurActiv, Chantal Hugues, purtătoarea de cuvânt a comisarului European pentru piaţa internă, Michel Barnier. Chantal Hugues a mai precizat că executivul european a mai primit o scrisoare, care este în studiu, din partea autorităţilor spaniole în care acestea îşi subliniau îngrijorările.
Spania este printre primele ţări care şi-a deschis complet piaţa muncii pentru români şi bulgari, ultimele state intrate în UE. Însă, în prezent, ca urmare a crizei, Spania are cea mai mare rată a şomajului din Europa, peste 20 de procente, şi de aceea a luat în considerare impunerea unor restricţii pe piaţa muncii. Fiindcă muncitorii români din Spania sunt mai numeroşi, aceste restricţii nu se referă şi la Bulgaria.
Potrivit EurActiv Spania, Madrid a trimis o informare Comisiei Europene legată de statisticile pe care le are referitoare la muncitorii români care lucrează pe teritoriul Spaniei şi speră ca aceste restricţii să poate fi impuse chiar din august.
Pentru că măsura pe care a luat-o Madridul este fără precedent, executivul european se găseşte pe un teren nou, mai scrie EurActiv. Potrivit unor specialişti, Madridul nu ar avea nici măcar nevoie să ceară permisiunea Comisiei.
Restricţiile pe care ar urma să le impună Spania nu ar privi decât muncitorii nou-veniţi pe piaţa muncii în Spania. Deasemenea, turiştii români nu ar fi afectaţi fiindcă românii sunt liberi să viziteze orice ţară europeană şi să stea acolo până la maximum trei luni.
Potrivit unor analişti, măsurile care ar urma să fie luate de autorităţile de la Madrid ar putea determina şi alte state europene să impună restricţii pentru muncitorii români şi bulgari. Olanda deja a anunţat că le va da permis de muncă românilor şi bulgarilor, dar şi altor străini din afara UE, numai în „cazuri excepţionale”.