14.4 C
București
luni, 16 septembrie 2024
AcasăSpecialNorvegia: Poliţia a descoperit explozibili la ferma lui Breivik

Norvegia: Poliţia a descoperit explozibili la ferma lui Breivik

Poliţia norvegiană a anunţat marţi că a descoperit şi distrus explozibili depozitaţi la ferma închiriată de Anders Behring Breivik, bărbatul care a recunoscut că este autorul carnagiului ce a făcut 76 de morţi vineri în Norvegia, potrivit Agerpres.

Poliţia a refuzat în schimb să dezvăluie natura şi cantitatea de explozibili în chestiune.

„Explozibili au fost descoperiţi la fermă. Am considerat că era mai bine să nu îi deplasăm şi i-am distrus la faţa locului printr-o explozie controlată”, a declarat Trine Dyngeland, purtător de cuvânt al poliţiei, citată de AFP.

Behring Breivik, care a planificat atentatele de mai mulţi ani, a închiriat o fermă la nord de Oslo, oficial pentru a cultiva legume.

Potrivit mass-media norvegiene, el a închiriat-o de fapt pentru a putea cumpăra îngrăşăminte chimice fără a trezi bănuieli, care i-ar fi servit la fabricarea bombei ce a devastat sediul guvernului vineri, făcând opt morţi.

La începutul lunii mai, el a cumpărat şase tone de îngrăşământ, potrivit Centralei de achiziţii agricole.

După atentatul cu maşină-capcană, el a deschis focul asupra unei adunări de tineri pe insula Utoeya, la circa patruzeci de kilometri de Oslo, făcând 68 de morţi.

În timpul audierilor, Behring Breivik, 32 de ani, s-a declarat angajat într-o cruciadă pentru „a salva Norvegia şi Europa de Vest care se confruntă, printre altele, cu o invazie musulmană”.

El a fost plasat luni în detenţie provizorie pentru o perioadă de opt săptămâni, dintre care primele patru în izolare.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă