Vandalizarea monumentului maghiarilor arădeni a stârnit un război între liderii PNL şi cei ai UDMR.
Monumentul Libertăţii, din Parcul Reconcilierii din Arad a fost vandalizat la scurt timp după ce preşedintele organizaţiei municipale PNL Arad a făcut declaraţii privitoare la repatrierea osemintelor lui Nicolae Bălcescu. UDMR l-a acuzat atunci pe liderul liberal, Florin Galiş, că a instigat la furt şi vandalism, dar între timp hoţul a fost prins. Nu a avut nici o legătură cu liberalii, iar aceştia aşteaptă acum scuzele UDMR. „A fost un furt penibil, un nefericit, un muritor de foame, un fomist produs al guvernării PDL-UDMR. A fost prins de către poliţia naţională. Eu propun ca suma alocată de Consiliul local al municipiului Arad să fie dată ca primă poliţiştilor care au prins hoţul”, a spus Florin Galiş.
Statuia Libertăţii vândute după model Horthy
În urmă cu câteva luni, preşedintele organizaţiei municipale a PNL Arad, Florin Galiş, după o vizită în Italia, a declarat că Ministerul Culturii ar trebui să facă demersurile necesare pentru aducerea osemintelor istoricului şi revoluţionarului Nicolae Bălcescu în ţară. În cazul în care Ministerul Culturii nu va fi interesat de acest demers, dacă va ajunge la conducerea Primăriei Aradului, Galiş a spus că va face totul pentru ca osemintele lui Nicolae Bălcescu aflate într-o mănăstire catolică capucină la Palermo, să ajungă în Cetatea Aradului. Mai mult, el a explicat că a găsit şi banii necesari unei asemenea operaţiuni, deloc ieftine. „Dacă Horthy nu a distrus, ci a vândut, la licitaţie, Austriei, statuia generalului austriac ucis de revoluţionarii unguri de la 1848, de ce nu am face şi noi la fel cu Statuia Libertăţii, care a fost de fapt rebotezată aşa, după ce iniţial s-a numit «Hungaria»? Statul ungar s-o liciteze şi să şi-o ducă acasă. Noi, cu banii câştigaţi la licitaţie, să ne recuperăm istoria şi eroii”, a declarat Florin Galiş.
Prime pentru poliţiştii care au prins hoţul
La scurt timp după declaraţiile lui Florin Galiş, cu toate că în Parcul Reconcilierii există un punct fix al Poliţiei Comunitare, Statuia Libertăţii a fost vandalizată. Practic, aproape chirurgical au fost extrase un pumnal, o sabie şi o diademă, toate din bronz. UDMR l-a acuzat pe Florin Galiş că a instigat la distrugerea monumentului, văzut ca un punct de interculturalitate în Arad. „Probabil că mi le-am pus pe frontispiciul casei mele”, a glumit Galiş după anunţarea furtului. Însă, de curând, hoţul a fost prins de către poliţiştii arădeni.
Între el şi Florin Galiş nu există absolut nici o legătură. Omul, se pare, a furat respectivele ornamente şi le-a dus la fier vechi, deoarece credea că va obţine bani frumoşi. Între timp, Consiliul Local al municipiului Arad a votat alocarea unei sume de bani pentru refacerea ornamentelor furate. Galiş aşteaptă acum scuze publice de la conducerea UDMR Arad şi propune ca banii obţinuţi din bugetul municipiului Arad pentru refacerea ornamentelor, adică din cei ai contribuabililor, să fie daţi ca prime poliţiştilor care l-au găsit pe hoţ. „Aştept scuze publice de la liderii UDMR pentru jignirile pe care mi le-au adus în mod repetat. Aştept scuze publice pentru că au putut să gândească că aş fi implicat într-un act de vandalism”, a declarat Florin Galiş.
Generalii – eroi sau criminali?
Statuia Libertăţii este opera sculptorului György Zala.
A fost dezvelită în anul 1890, la comemorarea celor 13 generali, martiri ai Revoluţiei de la 1848. Monumentul a fost demontat prin ordinul 1512/1925 al guvernului Brătianu, pe motiv că generalii executaţi la Arad au luptat împotriva românilor. Mulţi îi conseideră vinovaţi pentru crimele comise împotriva românilor ardeleni. Statuia a fost depozitată în Cetatea Aradului, dar în 1999 a fost transferată, la insistenţele guvernului maghiar, în administrarea Ordinului Franciscan din Arad. Câţiva ani mai târziu, a fost amplasată în Parcul Reconcilierii, tot în urma demersurilor Guvernului de la Budapesta.