20 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăSpecialAlertă în Finlanda, după atacurile din Norvegia

Alertă în Finlanda, după atacurile din Norvegia

În urma atacurilor din Norvegia, serviciile de securitate finlandeze au decis să-şi intensifice supravegherea pe internet pentru a dejuca eventuale atacuri teroriste, a declarat – luni – un responsabil al poliţiei, citat de AFP.

Poliţia a decis să urmărească mai îndeaproape elementele de informare fragmentare, aşa-zisele ‘semne slabe’, de pe internet care ar putea conduce spre o persoană care plănuieşte un atac terorist, a precizat comisarul adjunct al poliţiei finlandeze, Robin Lardot, într-un interviu acordat postului de radio public YLE, informează Agerpres.

Poliţia a mai recurs la acest tip de supraveghere în 2008, după ce în 23 septembrie a acelui an un student de 22 de ani ucisese 10 persoane într-un liceu profesional din localitatea finlandeză Kahajoki, înainte de a se sinucide, a relatat Lardot.

În cazul Norvegiei, ‘o persoană şi-a planificat acţiunea de mult timp. Când am avut aici atentate în şcoli, aproape toate prezentau acelaşi semn: existau scurgeri de informaţie. Cu alte cuvinte, autorii aveau nevoie să spună că ei pregătesc aşa ceva’, a explicat el.

Serviciile de securitate nu pot să supravegheze toate informaţiile care circulă prin internet, dar în Finlanda există posibilitatea ca persoane anonime să denunţe pagini suspecte autorităţilor. Mai multe mii de rapoarte parvin astfel în fiecare an poliţiei şi astfel de indicii au determinat-o să ia multe măsuri, a precizat Robin Lardot.

Anders Behring Breivik, presupusul autor al dublului atac din Oslo, era membru al unui forum neonazist suedez prin internet, potrivit fundaţiei Expo, observator al grupurilor de extremă dreaptă cu baza la Stockholm. El era înregistrat ca utilizator în 2009 sub un pseudonim care ducea la adresa lui e-mail, potrivit lui Mikael Ekman, cercetător în această fundaţie.

Termenul ‘semnal slab’ este un concept apărut în anii 1970, care vizează o informaţie precoce, incertă, neverificabil.

Cele mai citite

Microsoft lansează aplicația „Windows App” pentru acces la distanță dedicată conturilor de muncă și educație

Microsoft a anunțat lansarea oficială a aplicației „Windows App”, o soluție care le permite utilizatorilor cu conturi de muncă sau educație să acceseze sisteme...

Pilonul II de pensii: Ce trebuie să știe participanții despre retragerea fondurilor și continuarea investițiilor

Contribuția la Pilonul II de pensii este reglementată prin lege și reprezintă un procent din salariul brut al fiecărui angajat. În prezent, aceasta este...

Lui Nicușor Dan „i se rupe-n cot”… haina, de la cât semnează

Primarul general al Capitalei a mărturisit că a rupt 6 sacouri de la câte documente semnează Funcția de primar general îl pune la cheltuieli neprevăzute...
Ultima oră
Pe aceeași temă