20 C
București
marți, 1 octombrie 2024
AcasăSpecialComisia Europeană: Franţa şi Italia nu au respectat "spiritul Schengen", privind imigranţii...

Comisia Europeană: Franţa şi Italia nu au respectat „spiritul Schengen”, privind imigranţii tunisieni

Franţa şi Italia „nu au respectat spiritul” acordurilor Schengen în timpul diferendului provocat de afluxul de imigranţi tunisieni, însă măsurile luate de cele două ţări au fost conforme cu reglementările europene, a anunţat, astăzi, Comisia Europeană (CE), citată de AFP, potrivit Mediafax.

„Din punct de vedere formal, măsurile luate de autorităţile italiene şi franceze au respectat legislaţia europeană. Dar regret că nu a fost respectat şi spiritul Schengen”, a declarat comisarul pentru Afaceri Interne, Cecilia Malmstroem.

CE a fost sesizată pentru a verifica măsurile impuse în aprilie de cele două ţări, membre ale Spaţiului Schengen, din care fac parte 22 dintre cele 27 de state membre UE (cu excepţia Marii Britanii, Irlandei, Ciprului, Bulgariei şi României) şi Norvegia, Elveţia şi Islanda.

În aprilie, Italia a decis să emită permise de sejur pentru circa 25.000 de imigranţi tunisieni ajunşi ilegal pe teritoriul italian, cu intenţia declarată de a merge în Franţa. Ca răspuns, Franţa a decis să impună controale de poliţie la frontiera cu Italia şi să expulzeze orice persoană aflată în situaţie ilegală.

Malmstrom a apreciat că decizia autorităţilor italiene de a emite permise de sejur şi documente de călătorie nu a încălcat reglementările europene, iar controalele efectuate de autorităţile franceze au respectat codul Schengen. Ea a apreciat însă că spiritul acordurilor Schengen se referă la solidaritate şi încredere reciprocă.

Comisarul european a pledat şi pentru o interpretare mai coerentă a reglementărilor Schengen şi o flexibilitate sporită în aplicarea lor.

Cele mai citite

Arbitrii români delegați pentru meciuri din Europa League!

Marian Barbu și Horațiu Feșnic au fost desemnați să arbitreze meciuri importante în această săptămână în cadrul UEFA Europa League. Doi dintre cei mai apreciați...

Opt copii din Fâșia Gaza vor fi tratați în România

Opt copii din Fâşia Gaza, împreună cu familiile lor, au ajuns în România, şi vor fi trataţi în unităţi medicale de specialitate, iar familiile...

Armata libaneză își repoziționează trupele în sudul țării

Armata libaneză îşi repoziţionează trupele în sudul ţării, a declarat pentru AFP un responsabil militar libanez, într-un moment în care Israelul a stabilit o...
Ultima oră
Pe aceeași temă