20 C
București
marți, 1 octombrie 2024
AcasăSpecialNorvegia: Manifestul lui Breivik, inspirat de textele teroristului Ted Kaczynski

Norvegia: Manifestul lui Breivik, inspirat de textele teroristului Ted Kaczynski

Manifestul de 1.500 de pagini publicat pe Internet de principalul suspect pentru atacurile de vineri din Norvegia a fost inspirat de teroristul american Theodore John Kaczynski, supranumit Unabomber, potrivit cotidianului norvegian Verdens Gang, citat de Le Figaro, potrivit Mediafax.

„Elemente-cheie ale manifestului său sunt copiate direct din scrierile lui Ted Kaczynski”, autorul unor atacuri cu colete-capcană soldate, în anii 1980 şi 1990, cu moartea a circa 20 de persoane, afirmă ziarul norvegian.

Verdens Gang adaugă că mai multe fragmente ale manifestului sunt identice cu textele lui Kaczynski, însă termenul „stângism” este înlocuit cu „multiculturalism”.

„Una dintre manifestările cele mai răspândite ale nebuniei lumii noastre este stângismul. O dezbatere asupra psihologiei stângismului ar putea servi drept introducere pentru discuţia privind problemele societăţii moderne în general”, scria Kaczynski. Fraza se regăseşte şi în manifestul lui Anders Breivik, cu excepţia cuvântului „stângism”.

Ted Kaczynski, matematician american, fost militant ecologist, absolvise Harvard şi Universitatea din Michigan. El şi-a părăsit postul de profesor la Universitatea Berkeley în 1969, izolându-se într-o cabană din statul Montana. După câţiva ani şi-a lansat campania de atacuri cu colete-capcană şi a fost arestat în aprilie 1996.

Cele mai citite

Ai nevoie de un credit avantajos? Află de ce să apelezi la un broker de credite

Când veniturile nu îți permit achiziția unor bunuri de valoare sau dezvoltarea unui business, creditele sunt cea mai bună opțiune. Dar cum faci să...

„M-am declarat vinovat de jurnalism”, spune Julian Assange, fondatorul Wikileaks

Fondatorul Wikileaks, Julian Assange, a declarat marți că a fost eliberat după ani de încarcerare doar pentru că s-a declarat vinovat de a face...

Bidonul de Aur

Probabil bântuit de împlinirea, în curând, a cincisprezece ani de când a rămas doar cu dragostea Mihaelei sale, subconştientul afectat al lui Mircea Geoană...
Ultima oră
Pe aceeași temă