20 C
București
marți, 1 octombrie 2024
AcasăSpecialReuniune de urgenţă a ONU astăzi, pe fondul crizei alimentare din Cornul...

Reuniune de urgenţă a ONU astăzi, pe fondul crizei alimentare din Cornul Africii

Organizaţia ONU pentru alimentaţie şi agricultură (FAO) a convocat astăzi, la Roma, o reuniune de urgenţă, ca să ajute 12 milioane de oameni afectaţi de secetă şi foamete, informează AFP, potrivit Agerpres

Zeci de mii de persoane au murit în ultimele săptămâni, victime ale secetei care afectează toată regiunea: Somalia, Etiopia, Kenya, Djibuti, Sudan şi Uganda, potrivit ONU.

Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, a cerut acordarea de urgenţă a 1,6 miliarde de dolari doar pentru Somalia, unde copii şi adulţi mor în fiecare zi într-un ritm terifiant. Întârzierile pot contribui la şi mai mulţi morţi, a avertizat el, în condiţiile în care agenţiile ONU nu au primit decât jumătate din suma necesară programelor de asistenţă.

Aproape jumătate din populaţia Somaliei, 3,7 milioane de persoane, este în situaţie de criză alimentară. În două regiuni din sud a fost declarată foamete de către Naţiunile Unite, care vorbesc de cea mai gravă criză alimentară din Africa din ultimii 20 de ani. Agenţiile specializate ale ONU caută, de asemenea, o cale de a livra ajutor alimentar, în timp ce celelalte două regiune cele mai afectate se află sub controlul insurgenţilor islamişti shebab, care interzic accesul organizaţiilor umanitare.

Pentru a înfrunta criza regională, numai FAO a cerut 120 de milioane de dolari suplimentari pentru Cornul Africii, din care 70 de milioane pentru Somalia şi 50 de milioane pentru Etiopia, Kenya, Djibuti şi Uganda.

În afară de secetă şi războiul civil, care au împins pe drumul exilului sute de mii de somalezi, criza a fost exacerbată de explozia preţurilor la carburant şi la produsele alimentare.

În Etiopia, Kenya şi Somalia, numărul copiilor victime ale malnutriţiei acute este estimat la 2,23 de milioane. Numărul copiilor care riscă să moară în Cornul Africii este estimat la 720.000.

 

Cele mai citite

Dialoguri academice despre Europa: Cum poate UE să-și păstreze identitatea

Academia Română va fi un spațiu pentru reflecție: „Penser l’Europe” adună elitele lumii pentru dezbateri cruciale Fundația Națională pentru Știință și Artă, sub egida Academiei...

Mark Rutte, noul lider NATO, promite sprijin pentru Ucraina: Nu mă tem de rezultatul alegerilor din SUA

Rutte a declarat că ar putea colabora cu oricare dintre candidații la Casa Albă Noul șef al NATO, Mark Rutte, și-a exprimat marți sprijinul ferm...

România la un pas de Visa Waiver: Ambasadorul Muraru anunță îndeplinirea ultimei condiții

În prima parte a anului viitor, românii vor putea călători în SUA, fără vize, transmite Ambasada României în SUA Ambasada României în SUA a anunțat...
Ultima oră
Pe aceeași temă